Samouvjereni Dragan Čović žustro odgovorio na poziv Bakira Izetbegovića
Dragan Čović, predsjednik HDZ Bosne i Hercegovine kazao je da nema razgovora sa SDA i da će ova stranka biti dio vlasti u Zeničko-dobojskom kantonu.

Poziv Bakira Izetbegovića, predsjednika SDA za uspostavu vlasti, Čović odbija.

“Naravno da se nećemo odazvati pozivu SDA zato nema niti jednog razloga mi smo što se tiče nas svoj izbor partnera napravili”, objasnio je Čović.

Danas je šest stranaka iz ZDK odbilo da HDZ uđe u vlast u ovom kantonu, te na to Čović kaže da je sporazum sa “Osmorkom” predvidio da zajednički budu dio vlasti u ZDK i on kaže da će to biti tako.

“S tim partnerima imamo dogovor i za ZDK gdje bi nama trebala pripasti dva ministarstva”, naveo je Čović.

Većina SDA u Klubu Bošnjaka u federalnom Domu naroda neće niti u bilo kojem obliku poremetiti uspostavu vlasti “Osmorke” i HDZ-a, rekao je Čović i ponovio da je moguće da do kraja godine vlast bude formirana.

Najavio je nastavak pregovora sa ostalim partnerima, te da u ponedjeljak očekuje sastanke i sa SNSD-om o formiranju vlasti na državnom nivou.

Također, kazao je i da očekuje da će sljedeće sedmice postojati jasna struktura kada je u pitanju Vijeće ministara i raspodjela resora, te da je Borjana Krišto već u formalnoj proceduri imenovanja za mandatara Vijeća ministara BiH.

“Prije Božića imati Vijeće ministara, do nove godine da se usvoji proračun i neki dokumenti koji su bili u nadležnosti trenutnog Vijeća ministara, a nisu usvojeni”, rekao je Čović – javlja Klix.ba.

Što se tiče vlade Federacije BiH rekao je da će biti komplikovanije sa obzirom da je sreća išla na ruku jedne, druge ili treće strane ali da očekuje formiranje Doma naroda sljedeće sedmice

“Trinaesta ili petnaesta ruka, ko zna ko šta ima ruku, vidite kako se špekulira imali ste noćas u medijima priču o 14 ruku. Ja bih sačekao narednu sjednicu i tada ćemo imati jasnu sliku. Bilo ono 13 ili 14 ili neki drugi broj to neće ništa promijenit”, rekao je Čović.

Također, rekao je i da su moguće dodatne promjene, te da mu je drago što unutar hrvatskog kluba postoji stabilnost, a da će sve ostalo riješiti kolege čiji je to posao.

“Da ja sad ne pojašnjavam.

Čavara sa strane korupcije nema ništa. Naravno da razgovaramo i sa američkim prijateljima, u stalnoj, redovnoj komunikaciji, pa i tada kada su bile te sankcije”, rekao je predsjednik HDZ-a o imenovanju Čavare za zamjenika predsjedavajućeg Zastupničkog doma PSBiH.
Zadnje objave

ŠEMSUDIN MEHMEDOVIĆ OPISAO “OPASNI PLAN”: “‘Osmorka’ instalirana da prihvati američki model državne imovine, Dodik i Murphy fingirali svađu”

Bošnjacima Zakon o zabrani negiranja genocida, Hrvatima Izborni zakon, a Srbima državna imovina. Ovako je ukratko za Faktor državni zastupnik Šemsudin Mehmedović opisao opasni...

KONAKOVIĆ ZA BEOGRADSKE MEDIJE: “Imamo projekte na Drini o kojima smo spremni da razgovaramo sa predsjednikom Vučićem!” (VIDEO)

Novi ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Elmedin Konaković govorio je danas za beogradsku redakciju televizije N1 i poručio da je jedan od prioriteta...

TEŠKE RIJEČI LIDERA SDP-a: Nermin Nikšić, ogorčen glasanjem u Domu naroda FBiH, pisao kolegama -“UBUDUĆE RADITE BEZ SDP-a, KAO SEDMORKA!”

Piše: ISTRAŽIVAČKI TIM “SB” Nakon što su danas u Domu naroda Parlamenta Federacije BiH izabrani delegati za Dom naroda Parlamenta BiH potpuno je jasno da...

Mijatović najavio osvetu SDP-a za izdaju: Vidjet ćemo kako se snalaze ‘seoski klubovi’, spremite se!

Vojin Mijatović, potpredsjednik SDP-a BiH bio je gost u Centralnom dnevniku na Face TV gdje je komentirao rezultate glasanja na sjednici Doma naroda FBiH...

Oglasio se Dodik o usvojenoj deklaraciji Skupštine KS: Ne znam da li da se smijem ili zabrinem

Sljedeće što bi im moglo pasti na pamet je zabrana ljubljenja po tri puta, kazao je predsjednik RS-a Predsjednik bh. entiteta Republika Srpska Milorad Dodik...