SADA JE SVE JASNO: Dodik pokušao obmanuti javnost – nema odluke o nepriznavanju Kosova!
Da bi neka odluka koja se tiče vanjske politike bila valjana, Predsjedništvo BiH mora je izglasati konsenzusom (jednoglasno), a to jednako važi i za odluku o nepriznavanju Kosova kao nezavisne države. Od tri člana Predsjedništva BiH, za odluku o nepriznavanju Kosova glasao je samo jedan (Milorad Dodik), što znači da odluka nije usvojena i zbog toga neće ni biti objavljena u “Službenom listu BiH”.

Član Predsjedništva BiH Milorad Dodik jučer je pokušao obmanuti javnost tvrdnjama da je na sjednici Predsjedništva BiH usvojena odluka o nepriznavanju Kosova. Nakon što se u javnosti pojavio stenogram s jučarašnje sjednice, jasno je da takva odluka nije usvojena te da su članovi Predsjedništva Željko Komšić i Šefik Džaferović govorili istinu kada su kazali da nikakava odluka nije usvojena. Dodik je po ko zna koji put slagao javnost.

O čemu su sve razgovarali članovi Predsjedništva BiH o temi (ne)priznavanja nezavisnosti Kosova, kako je tekao razgovor i šta je zaključeno, pročitajte u nastavku:

Tačka 3: Prijedlog odluke o priznanju Republike Kosovo

Šefik Džaferović: U skladu sa Poslovnikom, drugi krug, otvaram raspravu.

Željko Komšić: Povlačim prijedlog odluke, pošto je moj prijedlog.

Šefik Džaferović: Dobro, konstatujem da je gospodin Komšić povukao prijedlog odluke.

Milorad Dodik: Ja mislim da on ne može povući odluku sad u ovoj fazi i da je ovo odluka o kojoj je glasalo Predsjedništvo i da se o njoj treba sad izjasniti, on ne može sad povući prijedlog jer je to Predsjedništvo glasalo o toj odluci ranije i to je mogao prije prvog glasanja da povuče ali nije mogao, ne može sada prema tome o ovoj odluci treba da se glasa.

Željko Komšić: Eto glasajte.

Milorad Dodik: Pa glasam, evo neka stavi na dnevni red, glasaću.

Željko Komšić: Ja neću glasati.

Milorad Dodik: Pa uredu, tako se konstatuje ko je uzdržan.

Šefik Džaferović: Dakle, konstatujem da je gospodin Komšić povukao prijedlog odluke koja je bila na prošloj sjednici i o kojoj sada u nastavku raspravljamo vezano za priznanje Kosova. Konstatujem da član Predsjedništva gospodin Dodik insistira da se o toj tački.

Milorad Dodik: Ja insistiram na poštivanju Poslovnika.

Šefik Džaferović: Da se o toj tački glasa, evo jedna neuobičajena poslovnička situacija.

Milorad Dodik: Staviš na glasanje i gotovo.

Šefik Džaferović: Gospodin Komšić je ovo povukao, ne znam o čemu da glasamo.

Milorad Dodik: Dakle gospodine Džaferoviću vi ste pravnik, Vi znate savršeno dobro, nemojte se praviti naivni u tome, prošli put smo glasali do momenta dok je predlagač, to nije izglasano on je mogao da povuče, kad se izglasao i donešena odluka Predsjedništva to je vlasništvo Predsjedništva i više nije njegovo. Prijedlog Predsjedništva prošli put je glasao sa dva glasa za, i jednim glasom protiv, po poslovniku članu 42, vi ste dužni da stavite i vi ste to stavili na dnevni red, o toj se tačci izjašnjavamo glasanjem i mislim da, možda je neuobičajno možda do sad nije bilo, moje tumačenje je to da mi moramo se izjasniti o ranijoj odluci jer smo ranije glasali na tu temu. Jesmo li glasali? Glasali smo.

Šefik Džaferović: Dobro, otvaram raspravu, ko želi, povučen prijedlog.

Željko Komšić: Mogu li ja? Ja neću glasati, nikako. Shvatate li?

Šefik Džaferović: Razumijemo.

Željko Komšić: Dakle ni ti sam za ni protiv ni uzdržan. Smatrajte da je ovo zrak gdje ja sjedim dok je ova tačka na dnevnom redu.

Milorad Dodik: Zato što je tvoja je li?

Željko Komšić: Ja glasati neću, ja sam rekao.

Milorad Dodik: Dobro, čovjek neće glasati, ti to stavi na glasanje on ne glasa i ok. Ali neka se glasa, mora se glasati, ti to znaš da se mora glasati.

Šefik Džaferović: Dakle, ovako ja ću poštovati ovo što ste vi tražili i stavićemo na glasanje ali da kažem da ću ja slijediti stav predlagača, za mene je logično da nemamo o čemu da glasamo i ja neću također glasati. Sad pitam pošto vi inisistirate ko je za odluku o priznanju Kosova? Ko je za? Nema niko za. Ko je protiv?

Milorad Dodik: Ja.

Šefik Džaferović: Jedan.

Milorad Dodik: Da.

Šefik Džaferović: Ko je suzdržan? Nema ni suzdržanih. Dakle, konstatujem da Predsjedništvo Bosne i Hercegovine nije.

Milorad Dodik: Čekaj, šta ste prošli put glasali.

Šefik Džaferović: Molim?

Milorad Dodik: Šta ste prošli put.

Šefik Džaferović: Objasniću ja tebi kasnije.

Milorad Dodik: Nećeš ti meni objašnjavati meni je sve jasno.

Šefik Džaferović: Rekao sam ja.

Milorad Dodik: Dobro, uredu, glasali smo.

Šefik Džaferović: Dakle konstatujem da Predsjedništvo BiH nije donijelo odluku.

Milorad Dodik: E to je tačno, odlično.

Šefik Džaferović: O priznanju Republike Kosovo.

Milorad Dodik: Bosna i Hercegovina ne priznaje Kosovo.

Željko Komšić: Što ne znači da neće biti na sljedećoj sjednici ponovo procedura.

Milorad Dodik: Pokreći ti to koliko hoćeš, ti misliš da mene zezaš time što.

Šefik Džaferović: Molim vas lijepo, ovo se snima, nemojte više.

Milorad Dodik: Meni je zgodno da objasnim tvoje ponašanje danas.

Šefik Džaferović: Nemojte ovaj rječnik da upotrebljavate gospodine Dodik, ovo je sjednica Predsjedništva države, vi ste.

Milorad Dodik: Što, svi smo ljudi.

Šefik Džaferović: Neka smo ljudi ali ima bonton koji se mora poštovati na ovoj sjednici.

Milorad Dodik: Pitanje kakve ste ljudi, glasate prošli put sad ne glasate.

Šefik Džaferoivć: Pa vidite gospodine Dodik radi ovog zapisnika.

Milorad Dodik: E pa vidite vi, što ste stavljali na dnevni red.

Šefik Džaferović: Radi zapisnika, pa vi znate vrlo dobro kako je ovo došlo na dnevni red.

Milorad Dodik: Nije važno.

Šefik Džaferović: Dakle, radi zapisnika i radi ovoga samoga stenograma, mi smo donijeli odluku, ja ću samo dati kao predsjedavajući.

Milorad Dodik: Dobro donijeli smo odluku idemo dalje.

Šefik Džaferović: Ne ne, daću ja svoj komentar, potpuno jasna stvar. Neka stoji u dokumentima ovdje, dakle ja sam potpuno svjestan činjenice da se ove odluke donose kroz dva kruga i da mogu da završe i sa entitetskim vetom. Na prvoj sjednici ja sam molio da se nikako ne izjašnjavamo o tome, zato što je ovo stvar koja se usvaja konsenzusom, došli smo u poziciju da se glasa i ja sam iznio lični stav, ovo je sada drugi krug glasanja, gospodin Komšić je povukao svoju tačku dnevnog reda, i ja mislim da je najbolje da se ja u ovoj situaciji u drugom krugu ne izjašnjavam, radi svih okolnosti koje su vezane za ovo i neka ovo ostane zapisano u stenogramu sjednice Predsjedništva. Idemo na tačku.

Milorad Dodik: Čekaj da i ja bi nešto dao da se zapiše.

Šefik Džaferović: Kažite slobodno, kada sam ja recite i Vi.

Milorad Dodik: Pa naravno, dakle, ovo je tačka bila nepotrebna na prvom izjašnjavanju Predsjedništva ali ste vi insistirali da to bude na dnevnom redu gospodine Džaferović vi ste glasali za to, kao i gospodin Komšić, došli smo u poziciju da ste sada svoje glasove povukli i time rekli da ne priznajete Kosovo, ja to tako čitam i meni je veliko zadovoljstvo činjenica da vi ne priznajete Kosovo, i veoma mi je drago što Predsjedništvo ne priznaje Kosovo. I zato smatram da je ovo jedan dobar posao koji je uradilo Predsjedništvo zahvaljujući vama dvojici koji ste u međuvremenu iz ovih ili onih razloga promjenili svoj stav o tome.

Šefik Džaferović: Dobro, imate pravo na svoj doživljaj situacije gospodine Dodik, iznijeli ste ga, omogućio sam vam da uđe u stenogram idemo dalje.

(SB)
Zadnje objave

ĆAMIL DURAKOVIĆ DOŠAO NA SVOJE: “Akcija SIPA-e u Srebrenici dokaz je da…”

Ćamil Duraković, nosilac liste “Moja adresa Srebrenica“ na proteklim lokalnim izborima u BiH, za Anadolu Agency (AA) je naglasio da jutrošnja akcija pripadnika Državne...

Sjećate se kako je nana Fata prozvala Ramiza Salkića za krajnje nemoralnu ponudu?!?

Gostujući svojedobno na FACE TV, nana Fata ozbznanila je kao joj je potpredsjednik Republike Srpske Ramiz Salkić nudio da zemlja svoju proda i da...

BIO JEDNOM JEDAN SDP: Miro Lazović pisao o lakrdiji svoje bivše partije

Povodom uloge članova Socijaldemokratske partije (SDP) Bosne i Hercegovine u izbornim prevarama u Srebrenici, oglasio se i bivši zvaničnik te stranke Miro Lazović. Lazović je...

NANA NIMETA JAHIĆ PREMINULA U 99. GODINI: BILA JE SUPRUGA POSLJEDNJEG BOSANSKOG KADIJE

U Sarajevu je u 99. godini preminula Nimeta Jahić, supruga posljednjeg bosanskog kadije. Nana Nimeta, rođena je 6. oktobra 1922. godine u Prizrenu, u porodici...

STANIVUKOVIĆ OTKRIVA; “POKUŠAVALI SU DA ME KUPE”: Evo šta mu je poznati političar nudio da napusti PDP

Uz narodnu mudrost “U dobru se ne uzvisi, a u zlu se ne ponizi”, mladi gradonačelnik je poručio da Stevandić nije jedini koji mu...