SAD JE SVE JASNO: Ovo je razlog zbog kojeg je odgođeno potpisivanje sporazuma između Osmorke i HDZ-a BiH…
Dragan Čović je prethodnih dana lobirao i u središnjoj Bosni za svog kandidata, ali čini se da nije uspio u svom naumu.

Potpisivanje koalicionog dogovora Osmorke i Hrvatske demokratske zajednice Bosne i Hercegovine ponovo je odgođeno.

Kako saznaje „Ljudski.ba“ razlog je u sukobu između HDZ-a BiH i HDZ-a 1990.

Nakon što je prvotni dogovor da se dokument potpiše 25. novembra promijenjen na zahtjev Dragana Čovića, prema saznanjima portala Ljudski.ba lider HDZ-a BiH zatražio je prolongiranje potpisivanje sporazuma, a razlog je sukob na relaciji Dragan Čović-Ilija Cvitanović.

Naime, Čovićev HDZ želi četiri zastupnika u državnom parlamentu te bi uz četiri zastupnika SNSD-a te dvije partije imale apsolutnu većinu u Domu naroda.

Problem za Čovića pojavio se kada se HDZ 1990 pobunio protiv takvog raspleta, smatrajući kako upravo ta stranka polaže pravo na četvrtog zastupnika, saznaje Ljudski.ba.

Dragan Čović je prethodnih dana lobirao i u središnjoj Bosni za svog kandidata, ali čini se da nije uspio u svom naumu.

Ukoliko bi Čovićev HDZ i Dodikov SNSD imali osam zastupnika u državnom parlamentu, to bi praktično značilo da te dvije partije imaju apsolutnu vlast i uopće im ne bi trebali glasovi Osmorke.

Podsjetimo, Dom naroda BiH potvrđuje sve odluke Zastupničkog doma i ne mogu stupiti na snagu bez odobrenja oba Doma državnog parlamenta.

(SB)
Zadnje objave

ŠEMSUDIN MEHMEDOVIĆ OPISAO “OPASNI PLAN”: “‘Osmorka’ instalirana da prihvati američki model državne imovine, Dodik i Murphy fingirali svađu”

Bošnjacima Zakon o zabrani negiranja genocida, Hrvatima Izborni zakon, a Srbima državna imovina. Ovako je ukratko za Faktor državni zastupnik Šemsudin Mehmedović opisao opasni...

KONAKOVIĆ ZA BEOGRADSKE MEDIJE: “Imamo projekte na Drini o kojima smo spremni da razgovaramo sa predsjednikom Vučićem!” (VIDEO)

Novi ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Elmedin Konaković govorio je danas za beogradsku redakciju televizije N1 i poručio da je jedan od prioriteta...

TEŠKE RIJEČI LIDERA SDP-a: Nermin Nikšić, ogorčen glasanjem u Domu naroda FBiH, pisao kolegama -“UBUDUĆE RADITE BEZ SDP-a, KAO SEDMORKA!”

Piše: ISTRAŽIVAČKI TIM “SB” Nakon što su danas u Domu naroda Parlamenta Federacije BiH izabrani delegati za Dom naroda Parlamenta BiH potpuno je jasno da...

Mijatović najavio osvetu SDP-a za izdaju: Vidjet ćemo kako se snalaze ‘seoski klubovi’, spremite se!

Vojin Mijatović, potpredsjednik SDP-a BiH bio je gost u Centralnom dnevniku na Face TV gdje je komentirao rezultate glasanja na sjednici Doma naroda FBiH...

Oglasio se Dodik o usvojenoj deklaraciji Skupštine KS: Ne znam da li da se smijem ili zabrinem

Sljedeće što bi im moglo pasti na pamet je zabrana ljubljenja po tri puta, kazao je predsjednik RS-a Predsjednik bh. entiteta Republika Srpska Milorad Dodik...