Sad je sve jasno/Glavni šef obrazložio: Zašto će 9. januara biti u Istočnom Sarajevu, a ne u Banjoj Luci
Dodik najavio kada će defile ponovo biti u Banjoj Luci

Iako je Ustavni sud BiH dva puta takozvani dan RS-sa proglasio neustavnim praznikom, to ne ometa vlasti u RS-u da svakog 9. januara organizuju proslave i time krše odluke najviše sudsek instance u našoj zemlji.

Međutim, ono što je u RS-u ove godine izazvalo svojevrsnu pometnju nije bilo što se taj datum obilježava kao praznik, nego što će centralna proslava, koja uključuje defile, biti održana u Istočnom Sarajevu. Mnogu su se pitali otkud da se defile “preseli” iz Banje Luke u Istočno Sarajevo, a pojedini su čak i negodovali zbog toga. Međutim, za očekivati je da će se strasti uskoro smiriti, jer je glavni šef RS-a, tačnije predsjednik RS-as Milorad Dodik, objasnio zašto je donesena odluka o preseljenju.

– Potpuno je neprihvatljivo stvaranje negativne atmosfere pred obilježavanje 9. januara, Dana Republike, da se nešto oduzima Banjaluci zato što je defile planiran u Istočnom Sarajevu.

Centralna manifestacija proslave Dana Republike je svečana akademija i državni prijem koji organizuje predsjednik Republike i taj dio se i dalje organizuje u Banjaluci.

Sasvim je opravdano da se defile, kao jedan dio manifestacije, organizuje i u našim drugim gradovima i opštinama širom Srpske, a Istočno Sarajevo je izabrano, kao prvo, zvog izuzetnog značaja koji ima u stvaranju Republike.

Narednih godina defilei će biti organizovani u drugim gradovima, dok će Banjaluka biti domaćin povodom značajnih godišnjica, kao što će biti 35 godina Republike Srpske, objavio je Dodik na društvenim mrežama.

 

 

(Oslobodjenje)
Zadnje objave

ŠEMSUDIN MEHMEDOVIĆ OPISAO “OPASNI PLAN”: “‘Osmorka’ instalirana da prihvati američki model državne imovine, Dodik i Murphy fingirali svađu”

Bošnjacima Zakon o zabrani negiranja genocida, Hrvatima Izborni zakon, a Srbima državna imovina. Ovako je ukratko za Faktor državni zastupnik Šemsudin Mehmedović opisao opasni...

KONAKOVIĆ ZA BEOGRADSKE MEDIJE: “Imamo projekte na Drini o kojima smo spremni da razgovaramo sa predsjednikom Vučićem!” (VIDEO)

Novi ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Elmedin Konaković govorio je danas za beogradsku redakciju televizije N1 i poručio da je jedan od prioriteta...

TEŠKE RIJEČI LIDERA SDP-a: Nermin Nikšić, ogorčen glasanjem u Domu naroda FBiH, pisao kolegama -“UBUDUĆE RADITE BEZ SDP-a, KAO SEDMORKA!”

Piše: ISTRAŽIVAČKI TIM “SB” Nakon što su danas u Domu naroda Parlamenta Federacije BiH izabrani delegati za Dom naroda Parlamenta BiH potpuno je jasno da...

Mijatović najavio osvetu SDP-a za izdaju: Vidjet ćemo kako se snalaze ‘seoski klubovi’, spremite se!

Vojin Mijatović, potpredsjednik SDP-a BiH bio je gost u Centralnom dnevniku na Face TV gdje je komentirao rezultate glasanja na sjednici Doma naroda FBiH...

Oglasio se Dodik o usvojenoj deklaraciji Skupštine KS: Ne znam da li da se smijem ili zabrinem

Sljedeće što bi im moglo pasti na pamet je zabrana ljubljenja po tri puta, kazao je predsjednik RS-a Predsjednik bh. entiteta Republika Srpska Milorad Dodik...