Home VIJESTI Svijet Ruski ambasador izrekao novu prijetnju: Nema rješenja za Kosovo bez Rusije

Ruski ambasador izrekao novu prijetnju: Nema rješenja za Kosovo bez Rusije

0
1060

Rješenje kosovskog problema moguće je samo uz podršku Rusije i Kine, izjavio je u intervjuu ruski veleposlanik u Beogradu Aleksandar Bocan Harčenko, istaknuvši i da Moskva “visoko cijeni ustrajnost” i “junačko ponašanje” predsjednika Srbije u pogledu izbjegavanja sankcija Rusiji.

Odbacujući mogućnost da se sporazum Srbije i Kosova postigne izvan Vijeća sigurnosti (VS) UN-a, “uključujući podršku Rusije i Kine, kao stalnih članica”, Bocan Harčenko je za nedjeljno izdanje Večernjih novosti istaknuo stajalište Kremlja da tu temu treba vratiti u VS.

Uz ocjenu da je “razgovor neophodan”, Bocan Harčenko je poručio da “drugog puta da se pronađe dugoročno i međunarodno pravno rješenje nema” izvan UN-a.

“I zato tražimo – samo EU nije slušala ranije, pa neće ni sada – da se dijalog Beograd-Priština vodi na osnovu Rezolucije 1244 (VS UN) i polazeći od činjenice da je EU dobila suglasnost i podršku od Opće skupštine UN-a”, rekao je ruski diplomat.

Inzistirajući da se u slučaju Kosova “moraju poštivati odluke UN-a, a ponajprije VS-a”, dodao je da se Moskva “odlučno protivi mišljenju da je Rezolucija 1244 izvan realnosti”.

Tom rezolucijom iz lipnja 1999. godine, uz okončanje ratnih sukoba i povlačenje vojske i policije tadašnje SR Jugoslavije s teritorija Kosova, istaknuto je da VS UN-a potvrđuje “privrženost svih država članica suverenitetu i teritorijalnom integritetu SRJ”.

Rezolucija 1244

Uz ovlasti VS-a glavnom tajniku da “uz pomoć odgovarajućih međunarodnih organizacija uspostavi međunarodno civilno prisustvo na Kosovu, kako bi se osigurala privremena uprava na Kosovu”, navodi se i da će “narod Kosova moći da uživa suštinsku autonomiju u okviru SRJ”.

Beograd ustraje na poštivanju i primjeni Rezolucije 1244 i Ustavu Srbije koji Kosovo vidi kao pokrajinu i integralni dio Srbije te odbija priznati Kosovo i suglasiti se s njegovim članstvom u UN-u i međunarodnim organizacijama i institucijama.

“Zapad je pokušavao više godina poništiti” tu rezoluciju, što se službeno nije moglo učiniti u VS-u, gdje Kina i Rusija imaju pravo veta, ocijenio je Bocan Harčenko u intervjuu pa naglasio da se zapadne zemlje “ponašaju kao da taj dokument “uopće ne postoji, polazeći od toga da je realnost prevladala ono što je bilo usuglašeno 1999. godine.

“To, naravno, nije istina”, rekao je ruski veleposlanik.

Komentirajući ponuđeni plan EU o normalizaciji odnosa Srbije i Kosova, a taj plan podupire i Washington, ruski veleposlanik je ocijenio taj dokument kao “pokušaj zapada da pronađe zaobilazni put da Srbija prizna Kosovo i da ono uđe u međunarodne institucije, prije svega u UN”.

“Kao stalna članica VS-a, Rusija će podržati samo rješenje koje odgovara nacionalnim interesima Beograda, bilo da je riječ o normalizaciji odnosa s Prištinom ili smirivanju trenutne krize”, istaknuo je Bocan Harčenko.

(Vijesti.ba / Hina)

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here