Rusi umalo ubili Zelenskog na početku sukoba? “Čule su se eksplozije, neke stvari smo videli samo u filmovima”
U intervjuu za časopis Time, ukrajinski predsednik otkriva da su ruske trupe dva puta pokušale da upadnu u predsednički kompleks dok su on i njegova porodica bili unutra

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski opisao je u intervjuu u časopisu Time, kako su ruske snage bile blizu da ga zarobe ili ubiju u ranim satima invazije.

U razgovoru sa reporterom Sajmonom Šusterom, koji je proveo dve nedelje u predsedničkom kompleksu u Kijevu, Zelenski je opisao kako su ruske trupe bile blizu da pronađu njega i njegovu porodicu dok su pokušavale da zauzmu vladin okrug u glavnom gradu prvog dana sukoba.

Dok su mnoga njegova sećanja na tih prvih nekoliko sati ostala „fragmentirana“, Zelenski je rekao da se vreme pred zoru 24. februara izdvaja. Nakon što je bombardovanje počelo, on i njegova supruga Olena Zelenska otišli ​​su da kažu ćerki (17) i sinu (9) da se pripreme da pobegnu iz kuće.

– Probudili smo ih. Bilo je glasno. Tamo su bile eksplozije – rekao je Zelenski za Time.

Ukrajinska vojska je rekla Zelenskom da su ruski udarni timovi padobranaca došli u Kijev da ubiju ili zarobe njega i njegovu porodicu.

– Pre te noći, takve stvari smo videli samo u filmovima – rekao je za magazin Andrij Jermak, šef njegovog kabineta.

Reporter opisuje da su pucnjave izbile oko vladine četvrti kada je pala noć prvog dana rata. Čuvari u krugu ugasili su svetla i doneli pancire i jurišne puške za Zelenskog i desetak njegovih pomoćnika. Jedan od retkih zvaničnika koji je znao da koristi oružje bio je Aleksij Arestovič, veteran ukrajinske vojne obaveštajne službe.

– Bila je to apsolutna ludnica. Automatika za sve – rekao je Arestovič za Time.

Novinar dalje opisuje da su ruske trupe dva puta pokušale da upadnu u kompleks dok je porodica Zelenskog još bila unutra.

Sledeće noći, nakon što je odbio ponude za sigurnije okruženje – uključujući evakuaciju američkih i britanskih snaga koja bi mu omogućila da uspostavi vladu u egzilu – Zelenski je izašao u dvorište da snimi sada već poznatu video poruku na svoj telefon. U tom trenutku Zelenski je rekao da je zaista postao svestan svoje uloge u ratu.

– Vi razumete da oni gledaju. Ti si simbol. Morate da se ponašate onako kako šef države mora da se ponaša – rekao je Zelenski za Time.

VIDEO: Predsednik Ukrajine: Borba je ovde. Ovo je naša zemlja, naša deca, sve ćemo braniti

Ako želite da gledate video boljeg kvaliteta, molimo vas isključite bloker reklama (Ad Blocker)

0:43

(Telegraf.rs)
Zadnje objave

DRAMA U SDA: Bakiru Izetbegoviću se ne sviđa ideja Fadila Novalića, zbog skandala u namjenskoj industriji Goražde na nogama….

Zarađuju se ogromni iznosi trgovačke provizije. Javna tajna je da se radi o frmama koje su bliske politici koje Uprava ne može odbiti ili...

ŠOKANTNO: Bisera Turković po prvi put otkrila detalje dramatičnog razgovora sa Sergejem Lavrovim (VIDEO)

Bosna i Hercegovina zaslužuje kandidatski status za Evropsku Uniju. Sa tom porukom Bisera Turković, šefica diplomatije BiH, doputovala je u Prag, glavni grad Češke...

DODIK BIJESAN ZBOG ODLUKE USTAVNOG SUDA BiH: “Samo ako je nešto protiv Republike Srpske, oni odmah…” (VIDEO)

“Ustavni sud BiH nema ništa sa deklaracijama i on bi samo trebalo da razmatra da li su zakoni BiH u skladu sa Ustavom”, dodao...

VULINOV CILJ JE SVIMA DOBRO POZNAT: “Republika Srpska je jedan od najvažnijih prioriteta Srbije!”

Prema njegovim riječima, prije nego što EU sprovede neophodne reforme i donese odgovarajuće političke odluke i bude spremna da primi sve države Balkana u...

Zvizdić: Pobjeda države BiH, Ustavni sud ukinuo zaključke NSRS

Predsjedavajući Predstavničkog doma Parlamenta Bosne i Hercegovine Denis Zvizdić poručio je da je BiH još jednom pobijedila nakon što je, kako je saopćio dobio...