REAKCIJA UDRUŽENJA GENERALA: Pozivamo vlast na svim nivoima da se odlučno suprotstavi nasrtajima na BiH
– Pozivamo međunarodne predstavnike u Bosni i Hercegovini da konačno konkretno djeluju i zaustave antiustavna i nezakonita djelovanja iz bh. entiteta “Rs”. Ovom prilikom ih pozivamo da čvrsto reaguju na najavljena januarska događanja u Istočnom Sarajevu, jer se kod nas kaže “bolje spriječiti, nego liječiti” – navode iz Udruženja.

Potaknuti aktuelnim događanjima u Bosni i Hercegovini, okruženju i šire, članovi Udruženja generala Bosne i Hercegovine održali su svoju skupštinu u Sarajevu.

– Događanja u našem užem i širem okruženju, izjave političara iz nama susjednih država, kao i određeni događaji u Bosni i Hercegovini su nas prisilili da razmotrimo kakve posljedice po našu domovinu mogu proizvesti navedena zbivanja. Mi kao generali, i kao građani, imamo puno pravo iskazivati svoje stavove jasno i javno, a posebno kada zaključimo da stanje nije zadovoljavajuće. Mi nismo i ne želimo politizirati, ali ističemo da je za nas jedina politika ona za koju je neprikosnovena država Bosna i Hercegovina u kojoj su svi narodi i građani ravnopravni, kojoj je neupitan njen državni suverenitet i teritorijalni integritet, koja će dati sve od sebe da kontinuirano napredujemo na putu evropskih i, od posebne važnosti, NATO integracija, kao i ekonomskog i svakog drugog prosperiteta – saopćeno je danas iz Udruženja generala BiH.

Kako ističu, traže od aktuelne vlasti, na svim nivoima, da iskoriste sve načine kako bi se energično suprostavili kontinuiranim nasrtajima na suverenitet i međunarodni subjektivitet Bosne i Hercegovine od naših komšija i susjeda.

– Pozivamo međunarodne predstavnike u Bosni i Hercegovini da konačno konkretno djeluju i zaustave antiustavna i nezakonita djelovanja iz bh. entiteta “Rs”. Ovom prilikom ih pozivamo da čvrsto reaguju na najavljena januarska događanja u Istočnom Sarajevu, jer se kod nas kaže “bolje spriječiti, nego liječiti” – navode iz Udruženja.

Posebnu gorčinu, kako dalje ističu u saopćenju, predstavlja “uporno ignorisanje njihovih i zahtjeva organizacija civilnog društva da se konačno procesuiraju slučajevi sa A liste Tribunala u Hagu, da se procesuiraju oni koji su provodili teror nad Sarajevom, Goraždem, Mostarom, oni koji su odgovorni za Tomašicu i ine masovne grobnice, za pokolje i sistemska silovanja širom Bosne i Hercegovine”.

– Ali ne, “naše” tužilaštvo po ko zna koji put pokreće Dobrovoljačku, podiže optužnice protiv političkog i vojnog vrha međunarodno priznate Republike Bosne i Hercegovine koja se, zamislite čuda, branila od otvorene agresije potvrđene presudama Suda u Hagu. Sve ovo nas tjera na sumnju da se pitamo koji im je cilj? Pravo i pravda, ili izjednačavanje krivice između agresora i branitelja? – pitaju iz Udruženja generala.

– Na kraju smo zaključili da, zajedno sa svim bosanskohercegovačkim patriotskim snagama, ostajemo čvrsto i nepokolebljivo na braniku države Bosne i Hercegovine i svih njenih naroda i građana. Mi nikada nećemo, i ne smijemo, zaboraviti najbolje bosanskohercegovačke sinove i kćeri koji su dali svoje živote i dijelove tijela kako bismo je odbranili i sačuvali. Mi rezervnu državu nemamo! – zaključuju u saopćenju Udruženja generala BiH.
Zadnje objave

ŠEMSUDIN MEHMEDOVIĆ OPISAO “OPASNI PLAN”: “‘Osmorka’ instalirana da prihvati američki model državne imovine, Dodik i Murphy fingirali svađu”

Bošnjacima Zakon o zabrani negiranja genocida, Hrvatima Izborni zakon, a Srbima državna imovina. Ovako je ukratko za Faktor državni zastupnik Šemsudin Mehmedović opisao opasni...

KONAKOVIĆ ZA BEOGRADSKE MEDIJE: “Imamo projekte na Drini o kojima smo spremni da razgovaramo sa predsjednikom Vučićem!” (VIDEO)

Novi ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Elmedin Konaković govorio je danas za beogradsku redakciju televizije N1 i poručio da je jedan od prioriteta...

TEŠKE RIJEČI LIDERA SDP-a: Nermin Nikšić, ogorčen glasanjem u Domu naroda FBiH, pisao kolegama -“UBUDUĆE RADITE BEZ SDP-a, KAO SEDMORKA!”

Piše: ISTRAŽIVAČKI TIM “SB” Nakon što su danas u Domu naroda Parlamenta Federacije BiH izabrani delegati za Dom naroda Parlamenta BiH potpuno je jasno da...

Mijatović najavio osvetu SDP-a za izdaju: Vidjet ćemo kako se snalaze ‘seoski klubovi’, spremite se!

Vojin Mijatović, potpredsjednik SDP-a BiH bio je gost u Centralnom dnevniku na Face TV gdje je komentirao rezultate glasanja na sjednici Doma naroda FBiH...

Oglasio se Dodik o usvojenoj deklaraciji Skupštine KS: Ne znam da li da se smijem ili zabrinem

Sljedeće što bi im moglo pasti na pamet je zabrana ljubljenja po tri puta, kazao je predsjednik RS-a Predsjednik bh. entiteta Republika Srpska Milorad Dodik...