Reakcija iz Kanade na govor u UN-u: “Koliko ćemo još Alkalaja morati imati da svijet konačno shvati…”
Jučer, na temu naše Bosne i Hercegovine u UN-u, “rukavice” su skinute i bačene u lice svijetu, sa porukom: “Prevarili ste nas”

Na zasjedanju Vijeća sigurnosti Ujedinjenih nacija koje je održano sinoć, čule su se riječi koje se ne čuju baš tako često na skupovima diplomata, koji “u rukavicama” govore o aktuelnim političkim dešavanjima.

Jučer, na temu naše Bosne i Hercegovine u UN-u, te “rukavice” su skinute i “b*čene u l*ce svijetu”, sa porukom: “Prevarili ste nas”. Jasno i glasno, tačno i konkretno, sve što nam je visoki predstavnik Christian Schmidt uradio posljednih mjeseci previranja, prije, tokom i nakon izbora u našoj zemlji, je izloženo.

Argumentovano, pred predstavnicima zemalja svijeta, ambasador Sven Alkalaj je naveo tešku opt*žbu visokom predstavniku: “Svojim odlukama stvorili ste sistem u kojem građani, osobe i pojedinci nisu jednaki prema Izbornom zakonu BiH”.

I onda se nameće jedno logično pitanje: da li nas to Schmidt gura u sistem vladavine gdje samo neki vladaju i donose odluke, dok su drugi osuđeni da slušaju i prihvataju te odluke?

Svi mi znamo kako se zovu sistemi koji nigdje u civiliziranom svijetu današnjice ne postoje. Ali, nama se takav sistem nameće!

Rekao je ambasador Alkalaj, za one koji to nisu pročitali u njegovom govoru: “To je oblik etn*čke diskr*minacije, koji je zabranjen aktima Ujedinjenih nacija kao što su UN Konvencija o građanskim i političkim pravima i Evropska konvencija o ljudskim pravima i osnovnim slobodama”.

Zar je moguće da neko, ko sebe smatra diplomatom, to ne zna? Sumnjam da ne zna. To su elementarne stvari koje se uče na početnim kursevima budućih diplomata.

I kako onda tumačiti, sve što nam Schmidt radi?

Ambasador Alkalaj ima odgovor:

“Uni*tili ste princip vladavine prava koji podrazumijeva jednakost svih pred zakonom bez izuzetka”.

Moram ovdje napraviti digresiju i ponoviti nešto što sam već mnogo puta iznio u mojim prilozima: kada bih vam poslao fotografije sa imenima osoba i pitao vas ko su te osobe, vaš logičan odgovor bi bio da te osobe pripadaju različitim narodima svijeta.

Odgovor je: tačno, a ujedno to je današnji, aktuelni sastav Vlade Kanade! Pametnom dosta da shvati o čemu govorim.

Zahvaljujući sinoćnjem izlaganju ambasadora Alkalaja, Bosna i Hercegovina je rekla svijetu da je uniš*avaju, koče u razvoju i žele da je pod*jele među sobom, oni koji su do jučer bili naši “bratski narodi”.

Za mene, lično, u svim tim neistinama kojima nas obasipaju sa svih strana, naši istočni i zapadni susjedi, a ne samo tamo neki stranci, najteže mi pada što su to narodi sa kojima smo gradili i živjeli u miru tolike godine razvoja bivše nam domovine.

“Zar i ti, sine Brute”, kažem frazu koja je “jedna od najpoznatijih rečenica u historiji čovječanstva, danas često upotrebljavana fraza kojom ukazujemo na nečiju neočekivanu iz*aju, a pripisuje se slavnom Rimljaninu, Julije Cezaru”.

Da, za mene je ovakvo ponašanje svijeta izd*ja, a ponajviše izd*ja “našeg Bruta”, oličena u, i sami znate kojem susjedu.

I pita se ambasador Alkalaj: “Kako bilo koja država može ljudima dati veći ili manji koeficijent?”

Ne može, ambasadore Alkalaj, ne može, ali u Bosni i Hercegovini sve može, uvjerili smo se svi mi u tu tešku nepravdu: što nigdje u svijetu ne može proći, jer se protivi elementarnim ljudskim pravima, u Bosni i Hercegovini može proći!

I pitam sam sebe, jer niko odgovor ne zna, šta još treba da se desi, šta to mi svi moramo još podnijeti, istrpiti, da bi jednog dana neko rekao: “Što je dosta, dosta je. Bosna I Hercegovina mora opstati, po svaku cijenu, jedinstvena na čitavoj teritoriji”.

Kada i da li će to svijet jednog dana shvatiti, ja ne znam. Samo znam da će borba biti teška i duga, i da će naša diplomatija morati izboriti još mnogo bitaka do konačnog rješenja, kada će nas svi već jednom ostaviti na miru da živimo život kakav zaslužujemo!

Koliko ćemo još Alkalaja morati imati da svijet to konačno shvati?

Eh, Bosno moja, nap*ćena!
Zadnje objave

ŠEMSUDIN MEHMEDOVIĆ OPISAO “OPASNI PLAN”: “‘Osmorka’ instalirana da prihvati američki model državne imovine, Dodik i Murphy fingirali svađu”

Bošnjacima Zakon o zabrani negiranja genocida, Hrvatima Izborni zakon, a Srbima državna imovina. Ovako je ukratko za Faktor državni zastupnik Šemsudin Mehmedović opisao opasni...

KONAKOVIĆ ZA BEOGRADSKE MEDIJE: “Imamo projekte na Drini o kojima smo spremni da razgovaramo sa predsjednikom Vučićem!” (VIDEO)

Novi ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Elmedin Konaković govorio je danas za beogradsku redakciju televizije N1 i poručio da je jedan od prioriteta...

TEŠKE RIJEČI LIDERA SDP-a: Nermin Nikšić, ogorčen glasanjem u Domu naroda FBiH, pisao kolegama -“UBUDUĆE RADITE BEZ SDP-a, KAO SEDMORKA!”

Piše: ISTRAŽIVAČKI TIM “SB” Nakon što su danas u Domu naroda Parlamenta Federacije BiH izabrani delegati za Dom naroda Parlamenta BiH potpuno je jasno da...

Mijatović najavio osvetu SDP-a za izdaju: Vidjet ćemo kako se snalaze ‘seoski klubovi’, spremite se!

Vojin Mijatović, potpredsjednik SDP-a BiH bio je gost u Centralnom dnevniku na Face TV gdje je komentirao rezultate glasanja na sjednici Doma naroda FBiH...

Oglasio se Dodik o usvojenoj deklaraciji Skupštine KS: Ne znam da li da se smijem ili zabrinem

Sljedeće što bi im moglo pasti na pamet je zabrana ljubljenja po tri puta, kazao je predsjednik RS-a Predsjednik bh. entiteta Republika Srpska Milorad Dodik...