REAKCIJA BAKIRA IZETBEGOVIĆA: “Iz dopisa Čovića i Radmanovića nagovještava se nastavak blokada i ucjena”
…koje traju od 2018. godine i time predstavlja ozbiljnu prijetnju Dejtonskom mirovnom sporazumu, demokratskom sistemu i principu vladavine prava.”

Dopis Dragana Čovića i Nebojše Radmanovića koji je upućen institucijama Evropske Unije i u kojem se u jeku pozitivne podrške sticanju kandidatskog statusa Bosne i Hercegovine za članstvo u Evropskoj Uniji imputira “nužnost žurne izborne reforme i ograničenih izmjena Ustava Bosne i Hercegovine kako bi se omogućila neposredna provedba izbornih rezultata na sljedećim izborima“, nije stav Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine – poručio je zamjenik predsjedavajućeg Doma naroda PSBiH i predsjednik SDA Bakir Izetbegović.

Kako navodi, to ne samo da nije usaglašeni stav niti jednog od dva doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine, već je u direktnoj suprotnosti sa Političkim sporazumom kojeg su članovi Predsjedništva Bosne i Hercegovine i predsjednici većine parlamentarnih stranaka prihvatili 12. juna u Briselu.

U sporazumu iz Brisela je, ističe Izetbegović, jasno navedeno da se reforme Ustava i Izbornog zakona Bosne i Hercegovine trebaju provesti najkasnije u roku od šest mjeseci nakon formiranja svih organa vlasti, odnosno od potpune implementacije rezultata Općih izbora.

“Dovođenje u pitanje provedbe izbornih rezultata od strane potpisnika ovog dopisa nagovještava nastavak blokada i ucjena koje traju od 2018. godine i time predstavlja ozbiljnu prijetnju Dejtonskom mirovnom sporazumu, demokratskom sistemu i principu vladavine prava”, stav je Izetbegovića.

Naglašava da je nametanje ličnih ili stranačkih ciljeva koji su u suprotnosti sa Ustavom i zakonima Bosne i Hercegovine, usaglašenim sporazumima, zahtjevima Evropske Unije i demokratskim principima, zloupotreba tih aspiracija koja ne može donijeti ništa dobro.

(Sl.B.)
Zadnje objave

Rencontres LGBTQ application OneGoodCrush offres Rencontres pour tous

Il y en a eu beaucoup percées récemment pour le LGBTQ . La juridique suprême a statué sur le la légalité...

We Don’t Text Anymore. Just how do I Get The Woman to speak with Myself?

Reader matter:I found myself talking to a lady for a little while and some of my friends made an effort to talk me personally...

Publisher’s Choice honor: just how Bridal Reflections™ Became a leading Salon for Brides in nyc

The Scoop: New York-based beauty salon Bridal Reflections is proud to own personalized the wedding-dress-shopping procedure for generations. Every bride which makes an appointment...

What is the rate™ Names ponder lady the Most Date-Worthy outfit of 2018

The Scoop: This Year, WhatsYourPrice.com (WYP) began a strategy to enhance the economics of internet dating by incentivizing people to meet each other offline. The dating...

Indications She Is The Main One

Five Telltale indicators you have to Pop The QuestionSo you've been matchmaking your bae for a couple years now. You reside collectively — or...