RASPUDIĆ PRIJETI: “Situacija u BiH je loša i ovisit će o širem geostrateškom stanju…”
Saborski zastupnik Mosta Nino Raspudić bio je gost Novog dana na N1 i komentirao situaciju s izborima u Bosni i Hercegovini.

Za promjenu izbornog zakona u BiH ne da je pet do 12 nego je pet sekundi do 12, istaknuo je na početku Raspudić.

“Meni se čini da je prekasno. Ja sam godinu dana bučno upozoravao u sabornici i u javnosti što će se dogoditi. Očito je da su ti pregovori oko izbornog zakona bili farsa. Bošnjacima odgovara ovakav izborni zakon, a ovakav izborni zakon je Ustavni sud BiH proglasio neustavnim. Ono što zamjeram Plenkoviću i Grliću Radmanu je što su godinu dana djelovali kao anesteziolozi na toj operaciji političke dekapitacije Hrvata u BiH, odlazeći svako malo u Mostar i uvjervajući Hrvate da će oni u suradnji s brojnim partnerima u EU i SAD-u omogućiti da se promijeni izborni zakon, a nije se dogodilo ništa. Vrlo izgledno je da će Bošnjaci Hrvatima izabrati političke predstavnike”, rekao je.

Visoki predstavnik u BiH

Ističe da visoki predstavnik u BiH ima apsolutističke ovlasti i da on i 27 godina nakon donošenja Daytona može u svakom trenutku nametnuti bilo kakvu odluku i smijeniti svakog izabranog dužnosnika.

“Ovlasti visokog predstavnika su korištene i korištene su na štetu Hrvata. Daytonski okvir je već promijenjen drastično, na štetu Hrvata, nametnutim odlukama visokih predstavnika. Stvorena je ova situacija gdje Bošnjaci Hrvatima mogu birati političke predstavnike”, kazao je Raspudić.

Napominje da je priča o građanskoj BiH “krinka za većinski nacionalizam”.

“Paralela se može povući s Miloševićevom politikom. Oni neće reći da se oni bore za što veću bošnjačku dominaciju nego da se oni bore za građane”, ističe.

Situacija u BiH je, tvrdi, loša i ovisit će o širem geostrateškom stanju.

“Ova pogubna unitaristička politika u BiH, dovodi do jednog stanja koje je gore nego u godinama neposredno nakon rata”, rekao je.

Rezolucija Bundestaga

Osvrnuo se i na rezoluciju o BiH koju je usvojio njemački Bundestag.

“To je sramotna rezolucija. Nevjerovatno mi je da još nije pozvan njemački veleposlanik u Zagrebu na razgovor i da nije upućena nikakva prosvjedna nota. Bundestag u njoj stavlja u isti koš Hrvatsku i Srbiju kao faktore destabiliziranja BiH i spominje kao probleme u BiH Čovića i Dodika, a ne spominje Bakira Izetbegovića.

To je prošlo u Bundestagu, za to je glasala vladajuća većina, ali i oporbena CDU iz kojeg dolazi i Schmidt kojeg je odlikovao Andrej Plenković. Onda nas Radman uvjerava da rezolucija koju je izglasao Bundestag, da to nije službena njemačka politika”, rekao je Raspudić.
Zadnje objave

5 Red Flags per Online Dating – Secondo Guys

Sarebbe il femmine sei appagante tramite il tuo servizi di incontri online quasi relazione prodotto? If you are online dating instead of...

Consejos simples para Informar Puede tener un pequeño virilidad

La forma de Reconocer Que eres No trabaja con Mucho allá abajo Pene ansiedad es increíble típico, y varios hombres parecen...

Iz SDA su odmah reagovali, ne kriju nezadovljstvo: “Sporazum HDZ-a i Osmorke preuranjen, SDP pozivamo da formira državnu vlast bez Dodika”

Iz Stranke demokratske akcije (SDA) poručili su da je potpisivanje sporazuma o formiranju vlasti između HDZ-a BiH i Osmorke preuranjeno u trenutku kada nije...

OBJAVLJEN I NJEGOV TEKST: Pročitajte šta piše u sporazumu koji su danas potpisali Dragan Čović i Nermin Nikšić…

Nakon potpisivanja sporazuma, pomenute stranke će krenuti u formiranje vlasti na federalnom, a zatim vjerovatno i na državnom nivou. U zgradi Parlamentar Bosne i Hercegovine...

OSMORKA I HDZ BiH POTPISALI KOALICIONI SPORAZUM: “Neka nam je sa srećom”

Riječ je o sporazumu programske koalicije u izvršnoj i zakonodavnoj vlasti za predstojeći četverogodišnji mandat koji predstavlja okvir za buduće djelovanje, odnosno, temelj buduće...