RAMPA IZ BRUXELLESA: Čović prijeti, Komšić odgovara, Turković nadmašila sebe…
Ne stišavaju se reakcije nakon što je Bosna i Hercegovina dobila crveno svjetlo za kandidatski status u EU.

Među prvim reakcijama je ona ministrice vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Bisere Turković. Tvrdi da nade nisu izgubljene, Evropska unija nam nije zatvorila vrata, ali u njoj nema mjesta političarima koji blokiraju državu, prijete secesionizmom i opravdavaju agresiju.

“Bosna i Hercegovina će, zasigurno, dobiti kandidatski status i na koncu i postati članica EU, ali na tom putu građani moraju pobijediti retrogradne snage koje danas licemjerno optužuju EU, a sve su uradili da ne dobijemo kandidatski status. Možemo lako prepoznati one koji su se borili, ali i one koji su opstruirali i uslovljavali. Kasno je sada plakati! Pred nama je ozbiljan rad”, poručila je Bisera Turković.

Postoje i oni koji smatraju da u Evropskoj uniji nismo poželjni. Među njima najglasniji član Predsjedništva BiH Milorad Dodik:

“Sa Zapada ništa novo. Dio evropskih lidera Bosnu i Hercegovinu vidi kao koloniju, a ne kao partnera i zbog toga nismo dobili kandidatski status. Srpska nije i neće biti kolonija. Mi znamo gdje smo i znamo svoj put. Hvala našim prijateljima koji su nas podržali.”

Dok Dodik zahvaljuje prijateljima, HNS utjehu traži u zaključcima Evropskog vijeća. Konkretno, u onom kojim se poziva na izmjene Izbornog zakona. Čović je mišljenja da nas EU stavlja na test koji moramo položiti na jesen. Izbori su, kaže, presudni i odredit će dalji tok evropskog puta. Uz to i kritika.

“Konačno smo dobili poruku koju bi trebali svi razumjeti, osobito predvodnici politika unitarizma iz Sarajeva, nacionalista koji pokušavaju stalno okriviti nekoga za nefunkcioniranje Bosne i Hercegovine da razumiju da su oni najveći kočničari svih pozitivnih procesa i da zbog njih nismo dobili kandidatski status zadnjih 6 ili 7 godina, pa ni ovaj put”, mišljenja je Dragan Čović, predsjednik HDZ-a BiH.

Iz DF-a brzo odgovaraju i Čovića demantuju. Iz Sarajeva niko, kažu, nije glasao protiv reformskih zakona već je to učinio on uz pomoć Dodika. Loptice odgovornosti, dakle, svi prebacuju jedni na druge. Opozicija, za razliku od ostalih odlukom Evropskog vijeća nije iznenađena, ali i oni za neuspjeh biraju krivce.

“Očito da je i u Evropskoj uniji sazrelo mišljenje da garnitura političara koja je trenutno na vlasti u Bosni i Hercegovini ne pokazuje baš želju, osim deklarativne, da budemo dio evropske porodice. Najinteresantnije je da upravo danas oni koji su najveći krivci što imamo takvo stanje – SNSD, HDZ i SDA – optužuju jedni druge zbog toga, a ustvari su oni ti koji su imali mogućnost da odblokiraju taj proces u Domu naroda”, kaže predsjednik SDP-a Nermin Nikšić.

“Bosna i Hercegovina nije napravila minimalni progres da demonstrira svoju želju za kandidatskim statusom. Ove suze koje oni sada prolijevaju za kandidatskim statusom su krokodilske suze. Poruka Brisela je jasna, svako ko zna čitati između redova vidi šta nam poručuju: Bosna i Hercegovina može dobiti kandidatski status ove godine. Šta se dešava ove godine? Izbori u oktobru”, kaže predsjednica Glavnog odbora Naše stranke Sabina Čudić.
Zadnje objave

Consejos simples para Informar Puede tener un pequeño virilidad

La forma de Reconocer Que eres No trabaja con Mucho allá abajo Pene ansiedad es increíble típico, y varios hombres parecen...

Iz SDA su odmah reagovali, ne kriju nezadovljstvo: “Sporazum HDZ-a i Osmorke preuranjen, SDP pozivamo da formira državnu vlast bez Dodika”

Iz Stranke demokratske akcije (SDA) poručili su da je potpisivanje sporazuma o formiranju vlasti između HDZ-a BiH i Osmorke preuranjeno u trenutku kada nije...

OBJAVLJEN I NJEGOV TEKST: Pročitajte šta piše u sporazumu koji su danas potpisali Dragan Čović i Nermin Nikšić…

Nakon potpisivanja sporazuma, pomenute stranke će krenuti u formiranje vlasti na federalnom, a zatim vjerovatno i na državnom nivou. U zgradi Parlamentar Bosne i Hercegovine...

OSMORKA I HDZ BiH POTPISALI KOALICIONI SPORAZUM: “Neka nam je sa srećom”

Riječ je o sporazumu programske koalicije u izvršnoj i zakonodavnoj vlasti za predstojeći četverogodišnji mandat koji predstavlja okvir za buduće djelovanje, odnosno, temelj buduće...

The United states Lung Association Helps Smokers Quit & offers nearest and dearest the various tools to compliment Them

The Quick type: a smoking practice might have really serious effects on the wellness, your loved ones, as well as your sex life. To assist...