PROFESORICA SVETLANA CENIĆ, OTVORENO: Ko je odgovoran za velike gubitke Željeznica RS-a …
Uprkos gubicima, u Željeznicama Republike Srpske hvale se likvidnošću, dok Sindikat traži da se procesuiraju odgovorni za nagomilane gubitke.

Negativno poslovanje Željeznica Republike Srpske nastavljeno je i u prvom kvartalu ove godine s gubitkom od 4 miliona i 100 hiljada maraka. Osim kredita Svjetske banke, u iznosu od 51 milion eura, Željeznice dobijaju i pomoć iz budžeta – 25 miliona maraka godišnje. Uprkos gubicima, u Željeznicama Republike Srpske hvale se likvidnošću, dok Sindikat traži da se procesuiraju odgovorni za nagomilane gubitke.

Sindikat Željeznica Republike Srpske traži od Vlade Republike Srpske, kao većinskog vlasnika, da se procesuira i utvrdi imenom i prezimenom ko je odgovoran za višemilionske gubitke. Predsjednik Sindikata ne vidi spas u restrukturisanju.

Po nama to ne može da bude spas. Mislim, to je neko naše mišljenje opšte, da je to izlazak iz neke situacije koja se gomilala godinama, gdje niko nije odgovarao za nastale dugove, kako su oni nastali“, kaže predsjednik Sindikata Željeznica RS-a Jelenko Dobraš.

U Željeznicama Republike Srpske ističu da su smanjili broj radnika na 1.993, ali da su neophodna infrastrukturna ulaganja, kako bi bili konkuretni na evropskoj željezničkoj mreži.

Željeznice Republike Srpske, uprkos poteškoćama sa kojima se suočavaju, sačuvale su likvidnost i solventnost, redovno izmiruju sve obaveze. Projekat restrukturisanja za cilj ima operativnu efektivnost i finansijsku održivost, kako bi Željeznice u budućnosti bile spremne za tržišno poslovanje, kako u teretnom tako i u putničkom saobraćaju”.

Kao partijski depo za udomljavanje svakog i svačega bez rentabilnosti poslovanja, bez ičega. Ja ne mislim da je za ovakve Željeznice suma koja bi trebala da se uloži, zaista ogromna, te pare sad nemaju. Ne znam da bi iko ovakvim Željeznicama dao bilo kakav kredit”, mišljenja je ekonomska analitičarka Svetlana Cenić.

Vlada Republike Srpske izabrala je model željezničkog holdinga tri zavisna preduzeća koja će biti odgovorna za prevoz putnika, robe i upravljača infrastrukture. U resornom ministarstvu zadovoljni su procesom restrukturisanja, koji treba biti završen do kraja godine.
(SB)
Zadnje objave

5 Red Flags per Online Dating – Secondo Guys

Sarebbe il femmine sei appagante tramite il tuo servizi di incontri online quasi relazione prodotto? If you are online dating instead of...

Consejos simples para Informar Puede tener un pequeño virilidad

La forma de Reconocer Que eres No trabaja con Mucho allá abajo Pene ansiedad es increíble típico, y varios hombres parecen...

Iz SDA su odmah reagovali, ne kriju nezadovljstvo: “Sporazum HDZ-a i Osmorke preuranjen, SDP pozivamo da formira državnu vlast bez Dodika”

Iz Stranke demokratske akcije (SDA) poručili su da je potpisivanje sporazuma o formiranju vlasti između HDZ-a BiH i Osmorke preuranjeno u trenutku kada nije...

OBJAVLJEN I NJEGOV TEKST: Pročitajte šta piše u sporazumu koji su danas potpisali Dragan Čović i Nermin Nikšić…

Nakon potpisivanja sporazuma, pomenute stranke će krenuti u formiranje vlasti na federalnom, a zatim vjerovatno i na državnom nivou. U zgradi Parlamentar Bosne i Hercegovine...

OSMORKA I HDZ BiH POTPISALI KOALICIONI SPORAZUM: “Neka nam je sa srećom”

Riječ je o sporazumu programske koalicije u izvršnoj i zakonodavnoj vlasti za predstojeći četverogodišnji mandat koji predstavlja okvir za buduće djelovanje, odnosno, temelj buduće...