Profesor doktor Tatić kod Hadžifejzovića veoma otvoreno progovorio: “Ako ne možete promijeniti sistem u kojem živite, onda sigurno možete promijeniti sistem po kojem živite!”
Prof. dr. Kasim Tatić, redovni profesor na Ekonomskom fakultetu Univerziteta u Sarajevu veoma je popularan na društvenim mrežama.

Gostovao je u Centralnom dnevniku sa Senadom Hadžifejzovićem na Face televiziji.

Držao sam predavanje o poduzetništvu i mladi ljudi su izrazili nezadovoljstvo sistemom! Tada sam rekao: “Ako ne možete promijeniti sistem u kojem živite, onda sigurno možete promijeniti sistem po kojem živite!

Treba reći važnu stvar na pristupačan način! Želio sam pokazati na jednostavnom primjeru kako smo kao društvo otišli u pogrešnom pravcu! Problem nisu samo političari! Kritikujem sve nas koji tolerišemo pogrešne stvari kod sebe!

To više nije ni sistemska, već civilizacijska oznaka! Jedan od najboljih savjeta koje sam čuo: “Kad podigneš prst da nekoga optužiš za nešto u životu, pogledaj koliko je prstiju upereno u njega, a koliko u tebe!

Naučeni smo da odmah uperimo prst i nekoga optužimo! Ne možete biti dobar ekonomista ako niste dobar psiholog!

Ako nemate novca i neko vam ponudi marku ili dvije, vi to prihvatate jer ste u boljoj poziciji! Nekada ne prihvatimo jer se osjećamo povrijeđenim, a to je već psihologija!

Svako od nas treba da se suoči sa životom na svoj način! Trebamo popričati sa sobom i otkriti šta je to u čemu smo najbolji!

Da biste proveli ugodan život u bilo kojem sistemu, morate pronaći svoj talenat! Većina nas ne zna za šta ima talenat!

Sistem treba da nam pomogne da razvijemo stav prema tom talentu! Naš obrazovni sistem to nema! Koliko god studentima malo materijala date, oni pitaju: “Je li to sve?

Mrtav ozbiljan sam studentima rekao da za ispit trebaju spremiti 850-890 stranica! Onda sam ih pitao kako da u vagon u koji staje 50 ovaca stave 80!

Rekao sam im: “Stavite 120, pa izvadite 40 i onda onih 80 dahne dušom!” Onda sam izvadio knjigu od 200 stranica i uslijedio je komentar:

“Samo ovo?!” Naša ljudska priroda traži brz rezultat kako bi se dalje motivisali! Kada imamo veliki problem prepadnemo se i svaki put tražimo izgovor da ga ne riješimo!

Kada izađemo iz zone komfora, idemo u zonu straha! Ako prođete tu zonu, onda uđete u zonu učenja! Tada proširujemo svoju zonu udobnosti i ulazimo u zonu rasta! Kada vas neko natjera da radite ono što ne volite, onda ste pod stresom!

Roditelji, nemojte djeci, u najboljoj namjeri, da pomjerate krila! Nastavnici, nemojte djeci pomagati kad ne treba! Menadžeri, nemojte radnicima uvijek govoriti kako da rade!”, rekao je između ostalog.

Pogledajte cijelo gostovanje.
Zadnje objave

ELMEDIN KONAKOVIĆ IZ ANKARE: “Mislim da smo jedna od zemalja sa najvećim brojem spasilaca, biće vremena da se podvuče linija…”

(…) i da pregledamo koliko smo administrativno ispoštovali okvirni Zakon o zaštiti i spasavanju.” Ponosan je na sve Bosance i Hercegovce koji su ovih dana...

IVICA PULJIĆ, IZ WASHINGTONA: „Blinken sigurno ne bi razgovarao s Biserom Turković…“

State Department je ubrzo objavio i zvanično saopćenje nakon telefonskog razgovora. Ne stišavaju se reakcije nakon razgovora ministra vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Elmedina Konakovića...

ŠOKANTAN APEL IZ BRČKOG: “Ne daju mi da se izjašnjavam kao Bosanac, ovo je najpodjeljeniji grad u državi, SDA je izdala državu, a SDP...

“SDP je podijelio i svoje članove stranke po istom principu i na izborima ih kandiduje kao takve!! Nema nikakve šanse da kao takvi mogu...

ZA ŠTA SE SPREMA PREDSJEDNIK SRBIJE: Aleksandar Vučić donio odluku o povećanju broja specijalnih jedinica u Srbiji…

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić donio je odluku o organizovanoj dogradnji specijalnih snaga Vojske Srbije. Kako se navodi u dokumentu u koji je “Blic” imao uvid,...

DIPLOMATSKI SKANDAL U REŽIJI ZAMJENIKA MINISTRA ODBRANE BiH: Odbio se sastati sa britanskim ministrom zbog izjava o Dodiku…

Zamjenik ministra odbrane BiH Aleksandar Goganović odbio je da se sastane sa britanskim ministrom za Evropu Leejem Dohertyjem zbog njegove izjave da se tokom...