PROFESOR DANIEL SERWER UPOZORAVA: “Vučić teži ‘srpskom svetu‘, pokušava srpsko stanovništvo u susjednim zemljama staviti pod kontrolu Beograda…”
“Nijedna od ovih zemalja neće uspjeti da ostvari svoj EU san sve dok Beograd koristi Srbe da od njih napravi nefunkcionalne države”, zaključio je Serwer.

Daniel Serwer, profesor na Johns Hopkins univerzitetu, objavio je autorski tekst “Greške ne čine stvarnost”, u kojem je naglasio kako bi SAD trebalo da prestanu da podržavaju Srbiju koja je autokratska država i snažno okrenuta Rusiji.

U tom tekstu, na nekoliko mjesta dotakao se i Crne Gore.

“Crna Gora, članica NATO-a, ima proruskog premijera i vladajuću koaliciju. Lako se priklanjaju preferencijama Beograda, uključujući nedavno odnos prema Srpskoj pravoslavnoj crkvi”, poručio je on.

U Crnoj Gori je, kako kaže, Beogradu uspjelo da srpsko stanovništvo stavi pod svoju kontrolu.

“Amerikanci svoju politiku nisu prilagodili aktuelnoj realnosti: Srbija je za sada izgubljena od Zapada. Beograd zapravo ne teži članstvu u EU, što Vučić smatra predalekom perspektivom da bi nadoknadio moć koje bi morao da se odrekne da bi ispunio svoje zahtjeve. Umjesto toga, on teži ‘srpskom svetu’, nastojanjima Beograda da srpsko stanovništvo u susjednim zemljama stavi pod kontrolu Beograda. To je uspjelo na Kosovu, Crnoj Gori i BiH. Nijedna od ovih zemalja neće uspjeti da ostvari svoj EU san sve dok Beograd koristi Srbe da od njih napravi nefunkcionalne države”, zaključio je Serwer.
Zadnje objave

ŠEMSUDIN MEHMEDOVIĆ OPISAO “OPASNI PLAN”: “‘Osmorka’ instalirana da prihvati američki model državne imovine, Dodik i Murphy fingirali svađu”

Bošnjacima Zakon o zabrani negiranja genocida, Hrvatima Izborni zakon, a Srbima državna imovina. Ovako je ukratko za Faktor državni zastupnik Šemsudin Mehmedović opisao opasni...

KONAKOVIĆ ZA BEOGRADSKE MEDIJE: “Imamo projekte na Drini o kojima smo spremni da razgovaramo sa predsjednikom Vučićem!” (VIDEO)

Novi ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Elmedin Konaković govorio je danas za beogradsku redakciju televizije N1 i poručio da je jedan od prioriteta...

TEŠKE RIJEČI LIDERA SDP-a: Nermin Nikšić, ogorčen glasanjem u Domu naroda FBiH, pisao kolegama -“UBUDUĆE RADITE BEZ SDP-a, KAO SEDMORKA!”

Piše: ISTRAŽIVAČKI TIM “SB” Nakon što su danas u Domu naroda Parlamenta Federacije BiH izabrani delegati za Dom naroda Parlamenta BiH potpuno je jasno da...

Mijatović najavio osvetu SDP-a za izdaju: Vidjet ćemo kako se snalaze ‘seoski klubovi’, spremite se!

Vojin Mijatović, potpredsjednik SDP-a BiH bio je gost u Centralnom dnevniku na Face TV gdje je komentirao rezultate glasanja na sjednici Doma naroda FBiH...

Oglasio se Dodik o usvojenoj deklaraciji Skupštine KS: Ne znam da li da se smijem ili zabrinem

Sljedeće što bi im moglo pasti na pamet je zabrana ljubljenja po tri puta, kazao je predsjednik RS-a Predsjednik bh. entiteta Republika Srpska Milorad Dodik...