PRIJATELJI RADONČIĆ I DODIK NA APARATIMA: Njemačka ne podržava Vučićev projekat “Otvoreni Balkan”
Usprkos percepciji u dijelu zapadnog Balkana, Vlada Njemačke ne podržava inicijativu “Otvoreni Balkan”, potvrđeno je za politicki.ba iz više diplomatskih izvora u Berlinu i Briselu.

Nedavno saopćenje Ministarstva vanjskih poslova Njemačke o tome da podržavaju “svaki vid regionalne suradnje na zapadnom Balkanu”, prvenstveno je u Tirani interpretirano kao podrška asocijaciji u kojoj su Albanija, Sjeverna Makedonija i Srbija.

Bosna i Hercegovina, Kosovo i Crna Gora protiv su ovog projekta. Ta regionalna inicijativa, koja se doskora zvala i “Mini Schengen”, u Berlinu se shvata kao klip u točkove Berlinskog procesa.

Riječ je o projektu koji su svojevremeno lansirali Velika Britanija i Njemačka. Cilj mu je da se region zapadnog Balkana što tješnje poveže, kako bi bio spremniji za uključenje u Evropsku uniju. Dosadašnja kruna ove inicijative je ukidanje troškova roaminga unutar šest država našeg regiona.

Na Samitu Berlinskog procesa u Sofiji prošle godine, ministri unutrašnjih poslova i sigurnosti Bosne i Hercegovine, Srbije, Kosova, Crne Gore i Albanije potpisali su dogovor kojim se od ove godine unutar regiona može putovati samo s ličnim kartama. Potpis je stavljen i na dogovore o ukidanju svih vancarinskih barijera te prepreka za slobodnu razmjenu radne snage.

No, od toga još uvijek nema ništa.

Dok se Berlinski proces i Evropska unija, koja ga svesrdno podržava i preko njega je spremna investirati milijarde eura, bore da se potpisano i provede, uvodi se “Otvoreni Balkan”, projekat koji je puno manji od Berlinskog procesa. A “Otvoreni Balkan” ne postoji u dokumentima EU.

– Važno da saradnja u regionu bude otvorena i da uključuje svih šest država zapadnoga Balkana. Podržavamo akcioni plan za zajedničko regionalno tržište koji je dogovoren na samitu Berlinskoga procesa u novembru 2020. godine u Sofiji. Svoje napore za realizaciju ovoga važnog plana ponovo su potvrdili i čelnici država i vlada šest država zapadnoga Balkana na zadnjem samitu Berlinskoga procesa koji je održan 5. jula na poziv savezne kancelarke.

Najhitniji zadatak je u ovom trenutku da se zaključe pregovori u vezi četiri sporazuma koja se odnose na slobodu kretanja putnika uz lične karte, na ulazak u zemlju, na slobodu kretanja i boravak državljana trećih zemalja, zatim o priznavanju odobrenja za rad za doktore, stomatologe i arhitekte kao i o priznavanju fakultetskih diploma, kako bi do samita EU- zapadni Balkan 6. oktobra bio postignut napredak – kazao je visoki njemački diplomata za politicki.ba.

On u razgovoru za politicki.ba nastoji ignorirati “Otvoreni Balkan”. Umjesto toga, skreće pažnju na diplomatske aktivnosti Njemačke, institucija EU te Slovenije, koja do kraja godine predsjedava EU.

Samit 6. oktobra u Sloveniji, na kojem bi se trebali okupiti lideri EU i zapadnog Balkana, vide kao priliku da se obećano iz prošle godine realizira ove, kako je i potpisano. Problem, međutim, pravi Srbija, koja ne prihvata učešće Kosova kao države. A za zvaničnu Prištinu, to je minimum ispod kojeg ne žele ići. Zanimljivo je da i u Briselu i u Berlinu razumiju, ali i podržavaju takav stav Vlade Kosova.

Srbija, međutim, svojim blokiranjem Kosova kao države, onemogućava provođenje dogovora o slobodnom putovanju regionom samo s biometrijskom ličnom kartom. Zbog toga, Bosna i Hercegovina ne može ukinuti rigidni vizni režim s Kosovom, i obratno.

U Briselu su ljuti ne samo na Aleksandra Vučića, već i na Edija Ramu. Njegovo koketiranje s velikodržavnim idejama izaziva sve više negativnosti, rečeno je iz Brisela za politicki.ba.
Zadnje objave

Magazinović: BiH je na korak od eskalacije radi jednog čovjeka, a ako se to desi, zapamtite…

Moja poruka iz Bosne i Hercegovine je da svaki radikalizam treba spriječiti u nastanku jer ako se to ne uradi posljedice mogu biti tragične Na...

ESAD DURAKOVIĆ OTKRIVA: Cilj je da Bošnjaci upadnu u zamku, da se raspamete između dva politička bloka… Vučić je zaista majstor manipulacije!

Navodni dijalog na koji poziva Vučić treba da počiva na bošnjačko-hrvatskoj konfrontaciji. Nevjerovatna strategija! – smatra Duraković Akademik Esad Duraković osvrnuo se na sastanak Milorada...

DR. Grošelj: Ovo je otcjepljene RS-a, uništit će cijeli region! Schmidt mora spriječiti raspad BiH!

Slovenac, doktor Klemen Grošelj, lider ‘’prijatelja’’ BiH, skupine evropskih parlamentaraca: Nije nas samo osam, iza nas su naše stranke i države! Vidimo prijetnju stabilnosti, miru,...

(VIDEO) Kesić žestoko ismijao Dodika pa ga smjestio u “Breee”, a onda je okrenuo šolju sa njegovim likom: Čuvajte se onih… Aj pa Pukni...

Kesić je za kraj emisije odjavu posvetio upravo našem članu Predsjedništva BiH Milorad Dodik česta je “mušterija” Kesićevih dosjetki, u kojima na ironičan način govori...

„BAKIR IZETBEGOVIĆ JE I SAM REKAO…“: Željka Cvijanović za sve krivi OHR i “političko Sarajevo”

Predsjednica Republike Srpske Željka Cvijanović izjavila je Srni da su za političko Sarajevo visoki predstavnici i njihove kancelarije oduvijek bili samo njihovi izvođači radova...