PREMIJER KOSOVA: “NA AGRESIJU ĆEMO ODGOVORITI SVOM SNAGOM KOJU IMAMO”
Premijer Kosova Albin Kurti je povodom najnovijih prepreka na putevima na sjeveru Kosova izjavio da barikade “maskiranih kriminalaca” moraju odmah biti uklonjene, prenosi Anadolija.

Kurti je kazao da su se sada kada se ni registarske tablice, ni datum izbora ne mogu koristiti kao izgovor, ilegalne strukture Srbije pretvorene u kriminalne bande razotkrile u žeđi za vatrom i krvlju.

– Svako nekažnjavanje ovog orkestriranog nasilja od strane EU i SAD ohrabrit će zvanični Beograd da se dalje zalaže za destabilizaciju Kosova – naveo je Kurti.

On je kazao da je ministar unutrašnjih poslova Xhelal Svecla u kontaktu sa komandantom KFOR-a Ristucciem.

– Barikade maskiranih kriminalaca na sjeveru moraju odmah biti uklonjene. Kosovo je zemlja slobodnih i vrijednih građana, bez obzira na etničku pripadnost, veru, pol ili godine. Zločinci i rusofili će propasti. Kosovo će pobijediti – naveo je Kurti.

Dvostruki povratak

Kosovski premijer je kazao da Srbija već nekoliko dana prijeti Kosovu agresijom, te da predsjednik i premijerka Srbije pozivaju na povratak srbijanske vojske na Kosovo.

– Hiljadu vojnika kažu, pozivajući se na Rezoluciju 1244 SB UN (1999). Oni žele dvostruki povratak. Prvi, koji seže u vreme Miloševića i rata. Drugi, da se pitanje Kosova vrati u UN i što dalje od EU. Kao reakcija na prijedlog EU koji podržavaju Francuska i Nemačka (i SAD), oni žele da se vrate u Vijeće sigurnosti UN gdje se nalazi veto Rusije (i Kine) – ocijenio je Kurti.

On je ocijenio da je Kosovo evropska, demokratska i proamerička država, dok je Srbija sa ovim rukovodstvom autokratska, proazijska i ratnohuškačka.

– Ne želimo sukob, želimo mir i napredak, ali ćemo na agresiju odgovoriti svom snagom koju imamo – poručio je Kurti.

Kosovska policija saopštila da je iz bezbjednosnih razloga, dok su putevi blokirani, zatvorila za saobraćaj dva granična prelaza na sjeveru Kosova, ka Srbiji, Jarinjen i Brnjak.

Umiješan u terorizam

Iz Kosovske policije je ranije navedeno da je kao rezultat intenzivnih istražnih radnji i angažovanja policije danas na graničnom prijelazu Jarinje zadržan osumnjičeni Dejan Pantić, kosovski Srbin, bivši pripadnik Kosovske policije, zbog osnovane sumnje za umiješanost u krivična dijela terorizma i napad na ustavni poredak. Pantić je osumnjičen da je učestvovao u organizovanju napada na kancelarije Centralne izborne komisije i napada na službenike CIK-a i Policije Kosova u utorak u Sjevernoj Mitrovici i Zubinom Potoku.

Iz Kosovske policije ističu da se blokada puteva dešavala uglavnom na nekim putevima, uključujući i nacionalne puteve opštine Leposavić, Zvečan i Zubin Potok, narušavajući i onemogućavajući slobodu slobodnog kretanja građana i robe.
Zadnje objave

ELMEDIN KONAKOVIĆ IZ ANKARE: “Mislim da smo jedna od zemalja sa najvećim brojem spasilaca, biće vremena da se podvuče linija…”

(…) i da pregledamo koliko smo administrativno ispoštovali okvirni Zakon o zaštiti i spasavanju.” Ponosan je na sve Bosance i Hercegovce koji su ovih dana...

IVICA PULJIĆ, IZ WASHINGTONA: „Blinken sigurno ne bi razgovarao s Biserom Turković…“

State Department je ubrzo objavio i zvanično saopćenje nakon telefonskog razgovora. Ne stišavaju se reakcije nakon razgovora ministra vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Elmedina Konakovića...

ŠOKANTAN APEL IZ BRČKOG: “Ne daju mi da se izjašnjavam kao Bosanac, ovo je najpodjeljeniji grad u državi, SDA je izdala državu, a SDP...

“SDP je podijelio i svoje članove stranke po istom principu i na izborima ih kandiduje kao takve!! Nema nikakve šanse da kao takvi mogu...

ZA ŠTA SE SPREMA PREDSJEDNIK SRBIJE: Aleksandar Vučić donio odluku o povećanju broja specijalnih jedinica u Srbiji…

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić donio je odluku o organizovanoj dogradnji specijalnih snaga Vojske Srbije. Kako se navodi u dokumentu u koji je “Blic” imao uvid,...

DIPLOMATSKI SKANDAL U REŽIJI ZAMJENIKA MINISTRA ODBRANE BiH: Odbio se sastati sa britanskim ministrom zbog izjava o Dodiku…

Zamjenik ministra odbrane BiH Aleksandar Goganović odbio je da se sastane sa britanskim ministrom za Evropu Leejem Dohertyjem zbog njegove izjave da se tokom...