POSLJEDNJA OPOMENA KANCELARA SCHOLZA: “Svi se moraju suprotstaviti pospješivanju secesionističkih tendencija u BiH i ugrožavanju njene budućnosti!”
Na pitanje šta bi bila posljedica po Srbiju i Kosovo ako Beograd odbije da prizna kosovsku nezavisnost, Scholz je rekao da je „njemački stav jasan i godinama poznat“.

Njemački kancelar Olaf Scholz izjavio je danas u Beogradu da Berlin očekuje da se sve zemlje koje su kandidati za članstvo u EU pridruže sankcijama koje je Unija uvela Rusiji zbog njene invazije na Ukrajinu.

Na zajedničkoj konferenciji za novinare poslije sastanka sa predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, Scholz je rekao da „svako mora da zna“ da sankcije „neće tek tako nestati“ po okončanju sukoba u Ukrajini.

„Ovo je strašan, besmislen, imperijalistički rat Rusije, važno je da svi zajedno pokažemo solidarnost prema Ukrajini i da joj pomognemo da se brani od napada. Uveli smo sankcije, važno je da se što veći broj zemalja priključi tim sankcijama. To pomaže Ukrajini da sama odredi budućnost i da odbrani suverenitet i teritorijalnu cjelovitost“, kazao je Šolc.

Naveo je da su razgovarali i o dijalogu o normalizaciji odnosa Srbije i Kosova, i dodao da je u tom procesu „potreban napredak“.

„Želim da ohrabrim lidere da se dođe do pomaka, da se sklopi niz malih dogovora koji u cjelini unapređuju dijalog o normalizaciji odnosa dvije zemlje“, kazao je Scholz.

Na pitanje šta bi bila posljedica po Srbiju i Kosovo ako Beograd odbije da prizna kosovsku nezavisnost, Scholz je rekao da je „njemački stav jasan i godinama poznat“.

„Sad je potrebno da se svi angažovano posvete tom procesu da se dođe do napretka. Obje strane moraju dati doprinos tome i odgovorne su da ne bude blokada, da se ne odlažu sastanci, da se pravi niz malih koraka kako bi se došlo do konačnog cilja“, naveo je.

Scholz je rekao da je sa Vučićem razgovarao i o situaciji u BiH i dodao da „nema smisla ugrožavati budućnost BiH i pospješivati secesionističke tendencije“.

“Nema smisla ugroziti budućnost Bosne i Herceogvine i pospješivati secesionizam. Tome se svi moraju suprotstaviti. U Bosni i Hercegovini ove godine bit će održani izbori”, naglasio je Scholz u obraćanju novinarima nakon razgovora s Vučićem.

(SB)
Zadnje objave

5 Red Flags per Online Dating – Secondo Guys

Sarebbe il femmine sei appagante tramite il tuo servizi di incontri online quasi relazione prodotto? If you are online dating instead of...

Consejos simples para Informar Puede tener un pequeño virilidad

La forma de Reconocer Que eres No trabaja con Mucho allá abajo Pene ansiedad es increíble típico, y varios hombres parecen...

Iz SDA su odmah reagovali, ne kriju nezadovljstvo: “Sporazum HDZ-a i Osmorke preuranjen, SDP pozivamo da formira državnu vlast bez Dodika”

Iz Stranke demokratske akcije (SDA) poručili su da je potpisivanje sporazuma o formiranju vlasti između HDZ-a BiH i Osmorke preuranjeno u trenutku kada nije...

OBJAVLJEN I NJEGOV TEKST: Pročitajte šta piše u sporazumu koji su danas potpisali Dragan Čović i Nermin Nikšić…

Nakon potpisivanja sporazuma, pomenute stranke će krenuti u formiranje vlasti na federalnom, a zatim vjerovatno i na državnom nivou. U zgradi Parlamentar Bosne i Hercegovine...

OSMORKA I HDZ BiH POTPISALI KOALICIONI SPORAZUM: “Neka nam je sa srećom”

Riječ je o sporazumu programske koalicije u izvršnoj i zakonodavnoj vlasti za predstojeći četverogodišnji mandat koji predstavlja okvir za buduće djelovanje, odnosno, temelj buduće...