Poruka od koje hvata jeza: Ogromno je srce bosanskohercegovačke dijaspore, djeca porijeklom iz BiH uče bosanski jezik u Sloveniji
Nastava bosanskog jezika počela je u slovenskim osnovnim školama početkom oktobra.

Odvija se u dvanaest škola na području cijele države, a svi predavatelji svoje znanje djeci bosanskog porijekla, kao i ostalim zainteresovanim učenicima, prenose na volonterskoj bazi, dok za život zarađuju radeći, najčešće, u proizvodnji, u tri smjene.

Da podsjetimo, Bosansko akademsko društvo u Sloveniji je u junskim razgovorima sa nadležnim ministarstvom iniciralo učenje bosanskog jezika kao dopunske nastave u slovenskim osnovnim školama, te naišlo na iznimnu podršku institucija, kao i profesora bosanskog jezika i književnosti koji su se javili i ponudili saradnju.

U bližoj budućnosti bit će pokrenute aktivnosti, da predmet postane izborni, što znači dio školskog, ocjenjivanog kurikuluma.

Trenutno su na nastavu bosanskog jezika i kulture prijavljena 163 osnovnoškolca.

Prema riječima Mirele Galijašević Rahić, voditeljice sekcije za bosanski jezik u BADS, te i jedne od predavateljica, nastavnicima veliki izazov predstavljaju kombinirane grupe učenika od 1. do 9. razreda.

“Zbog toga je i malo teže raditi, ali se snalazimo tako što prilagođavamo gradivo, za mlađe se uvijek nađe nešto za crtati o predviđenoj temi, dok starijim učenicima pokušavamo prenijeti više znanja.

Nedostatak su udžbenici, zbog različitog uzrasta učenika moramo koristiti različite udžbenike, nastavne metode, igre i slično.

Učenici su oduševljeni idejom da mogu učiti bosanski jezik i u školi, a nstavnici su sretni što imaju priliku da rade ono za šta su se školovali i što vole,” kaže Galijašević Rahić.

Podatak da su u slovenskim školama 163 učenika koji imaju dopunsku nastavu iz bosanskog jezika je, prema mišljenju prof. dr. Edvina Derviševića, predsjednika Bosanskog akademskog društva u Sloveniji, pokazatelj da je BADS na pravom putu.

“Profesori bosanskog jezika, članovi akademske zajednice, dobili su priliku da se dokažu u profesiji za koju su završili fakultete, da se umski i misaono izvuku iz svakodnevnice u kojoj rade samo za puku egzistenciju.

Djeca, porijeklom iz Bosne, dobijaju akademsko znanje bosanskog jezika, na jednostavan i zanimljiv način.

Cijelo društvo u Sloveniji dobija kvalitetu kroz edukaciju bosanske djece. Ta djeca će dobiti nove vidike, nadamo se svi da će postati akademski građani koji će graditi ljepši svijet,” ističe Dervišević.

U BADS-u su više nego zadovoljni odazivom djece i roditelja, s obzirom na to da je nastava organizovana u jako kratkom roku.

Uvjereni su da će u narednim školskim godinama još više mališana posjećivati nastavu iz bosanskog jezika, te da će im uspjeti i riješiti problem finansiranja nastavnog kadra, koji, za sada, sve rade na volonterskoj bazi.
Zadnje objave

ŠEMSUDIN MEHMEDOVIĆ OPISAO “OPASNI PLAN”: “‘Osmorka’ instalirana da prihvati američki model državne imovine, Dodik i Murphy fingirali svađu”

Bošnjacima Zakon o zabrani negiranja genocida, Hrvatima Izborni zakon, a Srbima državna imovina. Ovako je ukratko za Faktor državni zastupnik Šemsudin Mehmedović opisao opasni...

KONAKOVIĆ ZA BEOGRADSKE MEDIJE: “Imamo projekte na Drini o kojima smo spremni da razgovaramo sa predsjednikom Vučićem!” (VIDEO)

Novi ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Elmedin Konaković govorio je danas za beogradsku redakciju televizije N1 i poručio da je jedan od prioriteta...

TEŠKE RIJEČI LIDERA SDP-a: Nermin Nikšić, ogorčen glasanjem u Domu naroda FBiH, pisao kolegama -“UBUDUĆE RADITE BEZ SDP-a, KAO SEDMORKA!”

Piše: ISTRAŽIVAČKI TIM “SB” Nakon što su danas u Domu naroda Parlamenta Federacije BiH izabrani delegati za Dom naroda Parlamenta BiH potpuno je jasno da...

Mijatović najavio osvetu SDP-a za izdaju: Vidjet ćemo kako se snalaze ‘seoski klubovi’, spremite se!

Vojin Mijatović, potpredsjednik SDP-a BiH bio je gost u Centralnom dnevniku na Face TV gdje je komentirao rezultate glasanja na sjednici Doma naroda FBiH...

Oglasio se Dodik o usvojenoj deklaraciji Skupštine KS: Ne znam da li da se smijem ili zabrinem

Sljedeće što bi im moglo pasti na pamet je zabrana ljubljenja po tri puta, kazao je predsjednik RS-a Predsjednik bh. entiteta Republika Srpska Milorad Dodik...