Poruka od koje hvata jeza: Ogromno je srce bosanskohercegovačke dijaspore, djeca porijeklom iz BiH uče bosanski jezik u Sloveniji
Nastava bosanskog jezika počela je u slovenskim osnovnim školama početkom oktobra.

Odvija se u dvanaest škola na području cijele države, a svi predavatelji svoje znanje djeci bosanskog porijekla, kao i ostalim zainteresovanim učenicima, prenose na volonterskoj bazi, dok za život zarađuju radeći, najčešće, u proizvodnji, u tri smjene.

Da podsjetimo, Bosansko akademsko društvo u Sloveniji je u junskim razgovorima sa nadležnim ministarstvom iniciralo učenje bosanskog jezika kao dopunske nastave u slovenskim osnovnim školama, te naišlo na iznimnu podršku institucija, kao i profesora bosanskog jezika i književnosti koji su se javili i ponudili saradnju.

U bližoj budućnosti bit će pokrenute aktivnosti, da predmet postane izborni, što znači dio školskog, ocjenjivanog kurikuluma.

Trenutno su na nastavu bosanskog jezika i kulture prijavljena 163 osnovnoškolca.

Prema riječima Mirele Galijašević Rahić, voditeljice sekcije za bosanski jezik u BADS, te i jedne od predavateljica, nastavnicima veliki izazov predstavljaju kombinirane grupe učenika od 1. do 9. razreda.

“Zbog toga je i malo teže raditi, ali se snalazimo tako što prilagođavamo gradivo, za mlađe se uvijek nađe nešto za crtati o predviđenoj temi, dok starijim učenicima pokušavamo prenijeti više znanja.

Nedostatak su udžbenici, zbog različitog uzrasta učenika moramo koristiti različite udžbenike, nastavne metode, igre i slično.

Učenici su oduševljeni idejom da mogu učiti bosanski jezik i u školi, a nstavnici su sretni što imaju priliku da rade ono za šta su se školovali i što vole,” kaže Galijašević Rahić.

Podatak da su u slovenskim školama 163 učenika koji imaju dopunsku nastavu iz bosanskog jezika je, prema mišljenju prof. dr. Edvina Derviševića, predsjednika Bosanskog akademskog društva u Sloveniji, pokazatelj da je BADS na pravom putu.

“Profesori bosanskog jezika, članovi akademske zajednice, dobili su priliku da se dokažu u profesiji za koju su završili fakultete, da se umski i misaono izvuku iz svakodnevnice u kojoj rade samo za puku egzistenciju.

Djeca, porijeklom iz Bosne, dobijaju akademsko znanje bosanskog jezika, na jednostavan i zanimljiv način.

Cijelo društvo u Sloveniji dobija kvalitetu kroz edukaciju bosanske djece. Ta djeca će dobiti nove vidike, nadamo se svi da će postati akademski građani koji će graditi ljepši svijet,” ističe Dervišević.

U BADS-u su više nego zadovoljni odazivom djece i roditelja, s obzirom na to da je nastava organizovana u jako kratkom roku.

Uvjereni su da će u narednim školskim godinama još više mališana posjećivati nastavu iz bosanskog jezika, te da će im uspjeti i riješiti problem finansiranja nastavnog kadra, koji, za sada, sve rade na volonterskoj bazi.
Zadnje objave

ELMEDIN KONAKOVIĆ IZ ANKARE: “Mislim da smo jedna od zemalja sa najvećim brojem spasilaca, biće vremena da se podvuče linija…”

(…) i da pregledamo koliko smo administrativno ispoštovali okvirni Zakon o zaštiti i spasavanju.” Ponosan je na sve Bosance i Hercegovce koji su ovih dana...

IVICA PULJIĆ, IZ WASHINGTONA: „Blinken sigurno ne bi razgovarao s Biserom Turković…“

State Department je ubrzo objavio i zvanično saopćenje nakon telefonskog razgovora. Ne stišavaju se reakcije nakon razgovora ministra vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Elmedina Konakovića...

ŠOKANTAN APEL IZ BRČKOG: “Ne daju mi da se izjašnjavam kao Bosanac, ovo je najpodjeljeniji grad u državi, SDA je izdala državu, a SDP...

“SDP je podijelio i svoje članove stranke po istom principu i na izborima ih kandiduje kao takve!! Nema nikakve šanse da kao takvi mogu...

ZA ŠTA SE SPREMA PREDSJEDNIK SRBIJE: Aleksandar Vučić donio odluku o povećanju broja specijalnih jedinica u Srbiji…

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić donio je odluku o organizovanoj dogradnji specijalnih snaga Vojske Srbije. Kako se navodi u dokumentu u koji je “Blic” imao uvid,...

DIPLOMATSKI SKANDAL U REŽIJI ZAMJENIKA MINISTRA ODBRANE BiH: Odbio se sastati sa britanskim ministrom zbog izjava o Dodiku…

Zamjenik ministra odbrane BiH Aleksandar Goganović odbio je da se sastane sa britanskim ministrom za Evropu Leejem Dohertyjem zbog njegove izjave da se tokom...