Poruka iz Vijeća za opće poslove EU o kandidatskom statusu BiH: “Ovo je historijski trenutak”
U pozitivnom svjetlu spomenuta je odluka da se potvrdi kandidatski status za BiH

Vijeće za opće poslove EU-a danas je održalo sjednicu na kojoj je razgovarano o brojnim aktuelnim temama, a u pozitivnom svjetlu spomenuta je odluka da se potvrdi kandidatski status za BiH.

“Ovo je historijski trenutak i vjerujemo da će u Bosni i Hercegovini iskoristiti ovu priliku da ubrzaju potrebne reforme”, poruka je Mikulaša Beka, češkog ministra za evropske poslove.

“Proširenje je od strateške važnosti za EU. Istovremeno, ni jedna druga politika ili inicijativa, odakle god da dolazi, ne može da se mjeri s evropskom perspektivom za zapadni Balkan“, poruka je iz Evropske komisije.

Maroš Šefčovič, potpredsjednik EK kazao je da je proteklih šest mjeseci bilu izuzetno komplikovano zbog događaja i prilika koji su se odigrali u Evropi:

“Ovih šest mjeseci je bilo izuzetno komplicirano s obzirom na kontinuiranu agresiju Rusije protiv Ukrajine i problema koji su se pojavili u poslovanju. Mora se pozdraviti pristup. To se pokazalo značajnim posebno u današnjoj odluci da se preporuči kandidatski status za BiH koji će vijeće potvrditi u četvrtak. To je jako snažan signal za Zapadni Balkan. Posebno u novom geopolitičkom kontekstu“, piše N1.

Dodao je da nijedna druga politika ne može parirati evropskoj perspektivi koju ima Zapadni Balkan:

“Kao što ste možda već čuli i kao što sam ranije govorio, od strateškog je značaja za EU i vjerujem da niti jedna druga politika i perspektiva ne može parirati evropskoj perspektivi zapadnog Balkana. Također pozdravljam zajedničku deklaraciju tri institucije koje postavljaju ključne prioritete za 2023. Time se otvara put za potpisivanje deklaracije na marginama sjednice Evropskog vijeća“.
Zadnje objave

ŠEMSUDIN MEHMEDOVIĆ OPISAO “OPASNI PLAN”: “‘Osmorka’ instalirana da prihvati američki model državne imovine, Dodik i Murphy fingirali svađu”

Bošnjacima Zakon o zabrani negiranja genocida, Hrvatima Izborni zakon, a Srbima državna imovina. Ovako je ukratko za Faktor državni zastupnik Šemsudin Mehmedović opisao opasni...

KONAKOVIĆ ZA BEOGRADSKE MEDIJE: “Imamo projekte na Drini o kojima smo spremni da razgovaramo sa predsjednikom Vučićem!” (VIDEO)

Novi ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Elmedin Konaković govorio je danas za beogradsku redakciju televizije N1 i poručio da je jedan od prioriteta...

TEŠKE RIJEČI LIDERA SDP-a: Nermin Nikšić, ogorčen glasanjem u Domu naroda FBiH, pisao kolegama -“UBUDUĆE RADITE BEZ SDP-a, KAO SEDMORKA!”

Piše: ISTRAŽIVAČKI TIM “SB” Nakon što su danas u Domu naroda Parlamenta Federacije BiH izabrani delegati za Dom naroda Parlamenta BiH potpuno je jasno da...

Mijatović najavio osvetu SDP-a za izdaju: Vidjet ćemo kako se snalaze ‘seoski klubovi’, spremite se!

Vojin Mijatović, potpredsjednik SDP-a BiH bio je gost u Centralnom dnevniku na Face TV gdje je komentirao rezultate glasanja na sjednici Doma naroda FBiH...

Oglasio se Dodik o usvojenoj deklaraciji Skupštine KS: Ne znam da li da se smijem ili zabrinem

Sljedeće što bi im moglo pasti na pamet je zabrana ljubljenja po tri puta, kazao je predsjednik RS-a Predsjednik bh. entiteta Republika Srpska Milorad Dodik...