POČETNE POZICIJE: Čovića zanima…
(…) brza uspostava vlasti, a pregovarat će sa “legitimnim predstavnicima”.

Predsjednik HDZ BIH Dragan Čović za narednu sedmicu je najavio početak procesa pregovora o formiranju vlasti, a već je zauzeo početne pozicije najavljujući da će predsjedavajuća VM BiH biti žena, kao i predsjednica FBiH. Kada je riječ o čelnici VM BiH iz SNSD-a su istakli da će podržati bilo koji prijedlog HDZ BiH.

U ponedjeljak zasjeda i udruženje Hrvatski narodni sabor (HNS) koje će zauzeti stavove o aktivnostima oko implementacije rezultata Općih izbora 2022, te o procesu pripremama zasjedanja XI. Sabora HNS-a.

Predsjednik HDZ BiH u subotu je istakao kako je neophodno što prije pristupiti formiranju svih nivoa vlasti u BiH. Istakao je kako će se pregovori voditi na tragu programa s jasno naznačenim razvojnim prioritetima kao i načelima pri uspostavljanju zakonodavne i izvršne vlasti.

Dužnosnici HDZ BiH i Hrvatskog narodnog sabora BiH ponudit će partnerima, legitimnim predstavnicima druga dva naroda, jasne elemente programskih smjernica, koje će biti ključne oko uspostave kantonalnih i entitetskih vlada, kao i Vijeća ministara.

Još nije jasno definisan blok koji će ući u vlast sa HDZ BiH na nivou FBiH, i sa SNSD-om na nivou države. Pregovori se vode više tajno nego javno, a nije isključeno ni lobiranje međunarodne zajednice koje predvodi američki ambasador Michael Murphy.

Nakon što su rezultati Općih izbora potvrđeni, te je CIK donio i uputstvo i kriterije za popunu Doma naroda PFBiH pred potencijalne partnere se postavljaju zahtjevi za formiranje vlasti.

Sprega Čović-Dodik bit će težak izazov koji god blok bude treći partner, prenosi NAP.
Zadnje objave

ŠEMSUDIN MEHMEDOVIĆ OPISAO “OPASNI PLAN”: “‘Osmorka’ instalirana da prihvati američki model državne imovine, Dodik i Murphy fingirali svađu”

Bošnjacima Zakon o zabrani negiranja genocida, Hrvatima Izborni zakon, a Srbima državna imovina. Ovako je ukratko za Faktor državni zastupnik Šemsudin Mehmedović opisao opasni...

KONAKOVIĆ ZA BEOGRADSKE MEDIJE: “Imamo projekte na Drini o kojima smo spremni da razgovaramo sa predsjednikom Vučićem!” (VIDEO)

Novi ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Elmedin Konaković govorio je danas za beogradsku redakciju televizije N1 i poručio da je jedan od prioriteta...

TEŠKE RIJEČI LIDERA SDP-a: Nermin Nikšić, ogorčen glasanjem u Domu naroda FBiH, pisao kolegama -“UBUDUĆE RADITE BEZ SDP-a, KAO SEDMORKA!”

Piše: ISTRAŽIVAČKI TIM “SB” Nakon što su danas u Domu naroda Parlamenta Federacije BiH izabrani delegati za Dom naroda Parlamenta BiH potpuno je jasno da...

Mijatović najavio osvetu SDP-a za izdaju: Vidjet ćemo kako se snalaze ‘seoski klubovi’, spremite se!

Vojin Mijatović, potpredsjednik SDP-a BiH bio je gost u Centralnom dnevniku na Face TV gdje je komentirao rezultate glasanja na sjednici Doma naroda FBiH...

Oglasio se Dodik o usvojenoj deklaraciji Skupštine KS: Ne znam da li da se smijem ili zabrinem

Sljedeće što bi im moglo pasti na pamet je zabrana ljubljenja po tri puta, kazao je predsjednik RS-a Predsjednik bh. entiteta Republika Srpska Milorad Dodik...