PANIKA U REPUBLICI SRPSKOJ: Vukovićev poziv visokom predstavniku razbjesnio političare na vlasti, ali i u opoziciji…
Vuković od visokog predstavnika traži da nametne zakon svih zakona – Lex specialis – Zakon o zabrani negiranja države Bosne i Hercegovine.

Zamjenik šefa Kluba poslanika SNSD u Narodnoj skupštini RS-a, Srđan Mazalica, kaže da se očito pojedine stranke iz Sarajeva takmiče ko će biti veći bosanskohercegovački patriota.

– Sve te probosanske stranke, među kojima je i SDP, trude se da što više pokažu podaništvo prema međunarodnoj okupaciji. Kristijan Šmit nije visoki predstavnik jer ga nije izabrao Savjet bezbjednosti UN već nekoliko ambasadora pojedinih zemalja. Međutim, pojedine stranke svoj patriotizam dokazuju prizivajući nelegalnog predstavnika da interveniše u BiH – ističe Mazalica za Srpskainfo.

Dodaje da bi se te stranke, u slučaju da “zaista postoji ikakvog patriotizma u njima”, prve trebale boriti protiv međunarodnog tutorstva i međunarodne okupacije, jer “patriotizam i okupacija ne idu jedno s drugim”.

– Da biste bili patriota morate se zalagati za svoju zemlju koja se bori protiv stranog uticaja, kao što je to stalno bilo kroz istoriju. Svi narodi koji su se borili za oslobođenje od stranog okupatora smatraju te periode svoje istorije najsvjetlijim i oni su ključni elementi njihovog nacionalnog identiteta – kaže Mazalica, te dodaje:

„Ovde imamo suprotan proces u kojem jedan narod kao ključni element nacionalnog identiteta smatra prizivanje neimenovanog stranca da interveniše i modifikuje ustavno-pravni sistem u njihovoj sopstvenoj državi“, kazao je on.

Zastupnik SP-a u parlamentu RS-a, Davor Šešić, ističe da je poziv koji je Vuković uputio Schmidtu u stvari najveće negiranje BiH, jer se on zalaže za vaninstitucionalno djelovanje u Bosni i Hercegovini i poziva na nametanje zakona.

– To je dokaz da ne postoji uređeno društvo i sistem već da neki protektorat treba da nam nameće pravila kako ćemo ovde živjeti, kao i zakone i podzakonske akte. Poručujem Vukoviću da bi mu bilo bolje da sljedeći put dobro razmisli prije nego što nešto izjavi što se tiče stanja u BiH – kaže Šešić za Srpskainfo.

Potpredsjednica PDP-a i poslanica, Jelena Trivić ističe da ne zna ko je Vuković, ali da sama činjenica da neko poziva bilo koga da nešto nameće u BiH, osim unutrašnjeg dijaloga, znači da taj radi protiv BiH.

– To je toliko besmisleno i kontradiktorno samo od sebe. Pozivati nekog sa strane da nameće odluke unutar BiH, pri tome se predstavljajući kao neko ko se zalaže za BiH, više je nego smiješno – poručila je Trivić.

Podsjetimo, „Slobodna Bosna“ je izvijestila da je Aleksandar Vuković, predsjednik Gradske organizacije SDP-a BiH Banja Luka, uputio otvoreno pismo visokom predstavniku.

Vuković od visokog predstavnika traži da nametne zakon svih zakona – Lex specialis – Zakon o zabrani negiranja države Bosne i Hercegovine.
Zadnje objave

5 Red Flags per Online Dating – Secondo Guys

Sarebbe il femmine sei appagante tramite il tuo servizi di incontri online quasi relazione prodotto? If you are online dating instead of...

Consejos simples para Informar Puede tener un pequeño virilidad

La forma de Reconocer Que eres No trabaja con Mucho allá abajo Pene ansiedad es increíble típico, y varios hombres parecen...

Iz SDA su odmah reagovali, ne kriju nezadovljstvo: “Sporazum HDZ-a i Osmorke preuranjen, SDP pozivamo da formira državnu vlast bez Dodika”

Iz Stranke demokratske akcije (SDA) poručili su da je potpisivanje sporazuma o formiranju vlasti između HDZ-a BiH i Osmorke preuranjeno u trenutku kada nije...

OBJAVLJEN I NJEGOV TEKST: Pročitajte šta piše u sporazumu koji su danas potpisali Dragan Čović i Nermin Nikšić…

Nakon potpisivanja sporazuma, pomenute stranke će krenuti u formiranje vlasti na federalnom, a zatim vjerovatno i na državnom nivou. U zgradi Parlamentar Bosne i Hercegovine...

OSMORKA I HDZ BiH POTPISALI KOALICIONI SPORAZUM: “Neka nam je sa srećom”

Riječ je o sporazumu programske koalicije u izvršnoj i zakonodavnoj vlasti za predstojeći četverogodišnji mandat koji predstavlja okvir za buduće djelovanje, odnosno, temelj buduće...