PANIKA U PROSRPSKOJ OPOZICIJI: Đukanović se ne predaje, kreće u borbu za nedostajući mandat!

Demokratska partija socijalista (DPS) spremna je za postizborne razgovore sa potencijalnim partnerima, prije svega, sa partijama sa kojima je do sada konstituisala parlamentarnu većinu, zaključeno je na sjednici Predsjedništva stranke.

U saopštenju se navodi da nema razgovora sa onima koji su na izborima, kako kažu, pomiješali vjeru i politiku, koji državu vraćaju u prošlost i truju velikosrpskim nacionalizmom, u kome nema mjesta ni za crnogorsku državu, ni za crnogorsko ime.

Predsjedništvo DPS-a je ocijenilo da je rezultat koji je ova stranka ostvarila na izborima ispod očekivanja, te da će se u narednom periodu partijski organi time detaljnije baviti.

 

“Ipak, DPS je pojedinačni pobjednik nedjeljnih izbora sa više od 143.000 glasova, što je deset hiljada glasova više od drugoplasiranog, sa podrškom iznad 35 odsto i najviše osvojenih mandata”, dodaje se u saopštenju.

Na sjednici je konstatovano da izborni rezultat nije pokolebao DPS u odlučnosti da se na političkom terenu i političkim sredstvima bori za odbranu svojih strateških ciljeva.

Činjenica da je DPS prvoplasirana na parlamentarnim izborima u Crnoj Gori dovodi Đukanovića u ozbiljnu prednost jer će upravo njoj predsjednik Crne Gore (Milo Đukanović) povjeriti mandat da pokuša sastaviti novu vladu. Nosilac liste DPS-a bio je aktuelni premijer Duško Marković i upravo će njemu Đukanović povjeriti mandat, na šta ga obavezuje i Ustav Crne Gore.

Zajedno sa svojim tradicionalnim koalicionim partnerima, DPS može okupiti 40 zastupnika, a za natpolovičnu većinu DPS-u je potreban još samo jedan zastupnik.

U DPS-u vjeruju da bi jednog nedostajućeg zastupnika mogli dobiti u izborima koji će se ponoviti na nekoliko izbornih mjesta gdje su uočeni neki nedostaci. Najveće šanse za preokret nalaze se u Kotoru gdje stranci sa hrvatskim predznakom nedostaje nepunih 500 glasova da pređe izborni prag i osvoji jedan mandat.

(Sl.B.)

Zadnje objave

LAJČAK PROKOMENTARISAO POVEZIVANJE NEZAVISNOSTI KOSOVA S RS-om I PORUČIO: “S američkim partnerima tijesno radimo na pitanjima u vezi s…”

“Zapadni Balkan bit će u centru pažnje EU”, kazao je specijalni predstavnik Evropske unije za zapadni Balkan. – Evropska unija vrlo tijesno sarađuje s američkim...

Kvinta kreće u reformu Ustava BiH, panika Zagreba i Dodika u korist Moskve

Politički analitičar Denis Čarkadžić komentirao je za Vijesti.ba posjetu člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika Zagrebu. „Smatram da posjetu Milorada Dodika zvaničnom Zagrebu nije moguće na...

Nestao čamac Granične policije BiH, pronađen kod obale Hrvatske

Vican je rekla da su čamac jutros pronašli službenici Granične policije BiH Službeni čamac Jedinice granične policije u Gradišci nestao je pod nerazjašnjenim okolnostima, ali...

Kurtćehajić: Žestoko odgovoriti na Dodikove provokacije

Dodaje da je i ova najava prošla prilično nezapaženo i bez adekvatne reakcije o čemu treba da se dobro zamisle politički vrh ali i...

Abazović šokirao Hadžifejzovića: „Bakir Izetbegović 2016. godine došao da Bošnjake ubjeđuje da trebaju s Milom, Vučić i Đukanović imaju zajedničke veze…“

Crnogorski političar Dritan Abazović u velikom intervjuu za Face televiziju otkrio je buduće planove. Prenosimo neke od najinteresantnijih dijelova razgovora. „Ne vjerujem Đukanoviću, sve što...