“PA, ON JE TRENUTNO NAJBOLJI BALKANSKI LIDER”: Pogledajte kako je kosovski premijer Albin Kurti odbrusio novinarki Vučićeve televizije, uslijedile brojne pohvale na društvenim mrežama… (VIDEO)
U toku napetosti u odnosima između Kosova i Srbije, predsjednik Kosova Albin Kurti odgovarao je na pitanja medija, naglasivši kako se zalaže za dobre odnose, ali bazirane na reciprocitetu.

Posebno je bila burna njegova polemika sa novinarkom srbijanskog RTS-a koja je proširila društvenim mrežama u cijelom regionu.

“Najprije, ne postoje na Kosovu srpske opštine, nema niti albanskih niti srpskih opština. Ima opština sa većinski albanskim stanovništvom, ima i onih kojih su sa većinski srpskim stanovništvom. Ali, one nisu srpske, one pripadaju građanima. Nema opštine po nacionalnoj pripadnosti, pojmovi su vam pogrešni”, rekao je novinarki srbijanskog javnog servisa (RTS) kojeg kontroliše režim Aleksandra Vučića.

Dodao je kako se zalaže da dobre međusobne odnose između Kosova i Srbije, a koji bi se bazirali na reciprocitetu.

“Ne možeš zatražiti nešto od drugoga ako nisi u stanju da uspostaviš taj zahtjev kao princip odnosa. Da li je Srbija spremna da ima zajednicu opština sa većinom stanovništva koji su Mađari, Rumuni, Bošnjaci u Sandžaku?”, upitao je, dodavši da ne trebaju tražiti od drugoga nešto na šta nisu spremni u svojoj kući.

 

Ova polemika je naišla na brojne reakcije i javnosti u našoj zemlji. Posebno je zanimljiva reakcija Dragana Bursaća, novinara i analitičara iz Banja Luke.

“Na stranu što Aljbin Kurti govori srpski bolje od 90% srpskih politčara, on je trenutno najbolji balkanski lider. Obratite pažnju na suštinu njegove izjave -Samo građansko Kosovo, nema etničkih prefiska i nacionalnih torova! I to je ono u čemu se BiH mora ugledati na Kosovo”, poručio je Bursać.

 

Politolog Jasmin Mujanović također je komentarisao Kurtijeve stavove, uz dozu ironije.

“Izuzetno je riskantno da Albin Kurti zauzme stav principijelnog protivljenja etničkom cijepanju svoje zemlje čak iako takve politike podržavaju vodeće zapadne vlade jer… čekajte, ne, to je zapravo potpuno racionalno i iznimno popularno među kosovskim biračima”, poručio je Mujanović.

I ugledni britanski historičar Marko Attila Hoare osvrnuo se na nastup kosovskog premijera.

“Bosna treba svog vlastitog Albina Kurtija!”, napisao je Hoare.
Zadnje objave

ŠEMSUDIN MEHMEDOVIĆ OPISAO “OPASNI PLAN”: “‘Osmorka’ instalirana da prihvati američki model državne imovine, Dodik i Murphy fingirali svađu”

Bošnjacima Zakon o zabrani negiranja genocida, Hrvatima Izborni zakon, a Srbima državna imovina. Ovako je ukratko za Faktor državni zastupnik Šemsudin Mehmedović opisao opasni...

KONAKOVIĆ ZA BEOGRADSKE MEDIJE: “Imamo projekte na Drini o kojima smo spremni da razgovaramo sa predsjednikom Vučićem!” (VIDEO)

Novi ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Elmedin Konaković govorio je danas za beogradsku redakciju televizije N1 i poručio da je jedan od prioriteta...

TEŠKE RIJEČI LIDERA SDP-a: Nermin Nikšić, ogorčen glasanjem u Domu naroda FBiH, pisao kolegama -“UBUDUĆE RADITE BEZ SDP-a, KAO SEDMORKA!”

Piše: ISTRAŽIVAČKI TIM “SB” Nakon što su danas u Domu naroda Parlamenta Federacije BiH izabrani delegati za Dom naroda Parlamenta BiH potpuno je jasno da...

Mijatović najavio osvetu SDP-a za izdaju: Vidjet ćemo kako se snalaze ‘seoski klubovi’, spremite se!

Vojin Mijatović, potpredsjednik SDP-a BiH bio je gost u Centralnom dnevniku na Face TV gdje je komentirao rezultate glasanja na sjednici Doma naroda FBiH...

Oglasio se Dodik o usvojenoj deklaraciji Skupštine KS: Ne znam da li da se smijem ili zabrinem

Sljedeće što bi im moglo pasti na pamet je zabrana ljubljenja po tri puta, kazao je predsjednik RS-a Predsjednik bh. entiteta Republika Srpska Milorad Dodik...