Ovo su veoma dobre vijesti za bh. dijasporu, procvat aerodroma u Tuzli: Slijedi izgradnja trećeg gatea, s 460.000 putnika premašili godišnji plan,
Međunarodni aerodrom Tuzla premašio je godišnji plan broja prevezenih putnika, a posebno rekordan mjesec je bio novembar. Tome je doprinijelo ukidanje Wizz Airove baze u Sarajevu te povećanje obima poslovanja u Tuzli, ali i uspostavljanje operacija kompanije Ryanair.

Ova godina za Međunarodni aerodrom Tuzla počela je uz ograničeno poslovanje usljed pandemijskih mjera koje su bile na snazi u cilju suzbijanja širenja koronavirusa, a znatno bolje poslovne prilike uslijedile su od polovine juna, kada se i bilježi povećanje broja prevezenih putnika.

Vršilac dužnosti direktora Međunarodnog aerodroma Tuzla Dževad Halilčević u razgovoru za Klix.ba 2022. ocjenjuje dobrom poslovnom godinom, s obzirom na to da je sa 460 hiljada prevezenih putnika premašen ovogodišnji plan koji je iznosio njih 400 hiljada.

Najprometniji novembar ikad

Najprometniji novembar ikad tuzlanski aerodrom je ostavio iza sebe u 2022. godini i to sa opsluženih nešto više od 50 hiljada putnika.

Ovakvim poslovnim rezultatima svakako je doprinijelo povećanje broja linija, odnosno znatnije djelovanje Wizz Aira, koji je nakon ukidanja baze u Sarajevu veći fokus stavio na Tuzlu, ali i uspostaljanje operacija aviokompanije Ryanair.

“Mi smo od 1. novembra ove godine, s pokretanjem zimskog reda letenja uspostavili saradnju i sa Ryanairom, koji je dosad imao skoro deset hiljada prevezenih putnika.

S druge strane, Wizz Air je od 1. novembra (nakon ukidanja baze u Sarajevu, op.a.) ponovo uveo liniju za Eindhoven, a što se tiče ostalog povećanja broja putnika, on se svakako osjetio u smislu da su određene destinacije povećane sa brojem sedmičnih odlazaka.

To je u prosjeku za 15 do 20 posto povećalo obim saobraćaja sa našeg aerodroma”, naveo je Halilčević.

Menadžment aerodroma kontinuirano razgovara i sa ostalim zainteresiranim avioprijevoznicima vezano za moguće uspostavljanje operacija iz Tuzle.

Također i sa postojećim se vrše razgovori vezano za proširenje mreže letova, posebno u kontekstu destinacija zanimljivih bh. dijaspori.

“U zimskom redu letenja naš dugogodišnji partner Wizz air leti na 14 destinacija u zemljama Zapadne Evrope, dok Ryanair leti na tri destinacije.

Dobra je stvar da su oba prijevoznika prilično popunjena na svim letovima, ali od svega najveći benefit imaju putnici, koji imaju mogućnost biranja u kojim danima će letjeti i po povoljniji cijenama. Svake sedmice održimo neki od sastanaka i očekujemo da ćemo do proljeća poboljšati, odnosno proširiti ponudu sa našeg aerodroma”, dodaje Halilčević.

Treći gate, parking i atrij

S druge strane, na tuzlanskom aerodromu se fokus stavlja i na infrastrukturne projekte. Kako je otkrio Halilčević, trenutno se završavaju sve procedure vezano za uvođenje izvođača radova za izgradnju trećeg odlaznog gatea.

“Očekujemo da radovi krenu odmah nakon Nove godine, a taj projekat nam je veoma važan jer nam stvara pretpostavku za povećanje obima poslovanja postojećih partnera, ali i za dovođenje nekih novih”, nastavlja direktor tuzlanskog aerodroma.

Također, izabran je i izvođač koji će vršiti izgradnju novog parking prostora, a radovi bi mogli početi već u prvim danima 2023. godine. S druge strane, nešto sporije se realizira izgradnja atrija zbog naknadno utvrđenih greški u projektu, a završetak objekta se očekuje u narednih nekoliko dana, nakon čega će uslijediti vanjsko uređenje okolnog prostora.
Zadnje objave

ŠEMSUDIN MEHMEDOVIĆ OPISAO “OPASNI PLAN”: “‘Osmorka’ instalirana da prihvati američki model državne imovine, Dodik i Murphy fingirali svađu”

Bošnjacima Zakon o zabrani negiranja genocida, Hrvatima Izborni zakon, a Srbima državna imovina. Ovako je ukratko za Faktor državni zastupnik Šemsudin Mehmedović opisao opasni...

KONAKOVIĆ ZA BEOGRADSKE MEDIJE: “Imamo projekte na Drini o kojima smo spremni da razgovaramo sa predsjednikom Vučićem!” (VIDEO)

Novi ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Elmedin Konaković govorio je danas za beogradsku redakciju televizije N1 i poručio da je jedan od prioriteta...

TEŠKE RIJEČI LIDERA SDP-a: Nermin Nikšić, ogorčen glasanjem u Domu naroda FBiH, pisao kolegama -“UBUDUĆE RADITE BEZ SDP-a, KAO SEDMORKA!”

Piše: ISTRAŽIVAČKI TIM “SB” Nakon što su danas u Domu naroda Parlamenta Federacije BiH izabrani delegati za Dom naroda Parlamenta BiH potpuno je jasno da...

Mijatović najavio osvetu SDP-a za izdaju: Vidjet ćemo kako se snalaze ‘seoski klubovi’, spremite se!

Vojin Mijatović, potpredsjednik SDP-a BiH bio je gost u Centralnom dnevniku na Face TV gdje je komentirao rezultate glasanja na sjednici Doma naroda FBiH...

Oglasio se Dodik o usvojenoj deklaraciji Skupštine KS: Ne znam da li da se smijem ili zabrinem

Sljedeće što bi im moglo pasti na pamet je zabrana ljubljenja po tri puta, kazao je predsjednik RS-a Predsjednik bh. entiteta Republika Srpska Milorad Dodik...