OVO POSTAJE NEUKUSNO: Dodik se ponovo dodvoravao Erdoganu – “Ja sam u njemu vidio jednog od…”
“Ulogu Turske ne treba odbaciti, pozvao sam ga da posjeti Republiku Srpsku.”

Član Predsjedništva BiH i predsjednik SNSD-a Milorad Dodik ne krije da cijeni turskog predsjednika Recepa Tayyia Erdogana s kojim se nedavno i susreo. U intervjuu za Glas Srpske Dodik je najavio dolazak turskog predsjednika u BiH 18. avgusta.

“U krajnjoj instanci on će uvijek biti na strani Bošnjaka. Ono što se promijenilo jeste da je sa pozicije ministra spoljnih poslova otišao Ahmet Davutoglu koji je zagovarao neoosmanizam. Bila je prilika da se sretnem sa Erdoganom u dva-tri navrata. Nije lijepo prepričavati te sastanke, ali ja sam u njemu vidio jednog od najobjektivnijih ljudi iz te priče. Naravno da on voli BiH, ali je svjestan da se stvari ovdje ne mogu modelirati odlukama stranaca. Svaki sastanak je bio poziv da se mi dogovaramo. Čak je jednom izričito rečeno da se ne oslanjamo na strance jer će oni doći glave BiH”, naveo je Dodik ističući kako je on tako razumio.

Pozvao je Erdogana da posjeti bh. entitet Republika Srpska.

“Ulogu Turske ne treba odbaciti, pozvao sam ga da posjeti Republiku Srpsku. Raspitivao se da li naš aerodrom može da primi njegov avion. Rekao sam mu da može, ostalo je da se to dogovori. Taj odnos sa Turskom je danas korektan. Ne mogu reći da li će tako biti u budućem vremenu. Erdogan je veliki državnik, veoma pragmatičan. Najčešće teme razgovora sa njim su bile ekonomske u stilu ‘daj da pravimo autoput od Beograda do Sarajeva’. Eto, RS se pripremila za to, a FBiH nije odredila ni trasu. Sad ćemo vidjeti, najavljeno je da će doći 18. avgusta, vjerovatno ćemo podvući neke crte”, kazao je Dodik.

Dodik je također ponovio da ne odustaju od prijenosa nadležnosti samo biraju tajming za provođenje tih planova.

“Imamo sada odluke o skidanju nekih naših zakona, ali nismo mi blesavi da, u uslovima sukoba u Ukrajini, kada je Zapad pobjesnio i obračunava se s Rusijom, a ovdje traži neke navodne saradnike Rusa, se mi podmećemo. Polako. U čemu je razlika da li će neke stvari biti sprovedene sada ili do kraja godine, ili iduće godine. Kapitalan politički dokument je donesen u decembru, kada je NSRS donijela odluku o odbacivanju neustavnih zakona i vraćanju nadležnosti. Svako zna da to ne može jednokratno. Mi radimo po tom dokumentu, mi imamo sve napisano, samo je stvar procjene tajminga kad ćemo to i sprovesti”, istakao je Dodik.

Naravno, kao što je to obično slučaj, Dodik je ranije o Erdoganu govorio sasvim drugačije. Tokom 2017. godine, u obračunu sa turskim predsjednikom, Dodik mu je poručivao da “BiH nikada neće biti sultanat”

“Možda Erdogan jest potomak sultana Fatiha, kako kaže, ali ovaj prostor nije sultanat niti će to ikada biti. Bar dok se Srbi pitaju, a pitaju se i pitat će se”, rekao je tada Dodik i dodao:

“Sve što Erdogan može čuvati u BiH je imovina Izetbegovića, jer su mu i otac i sin Izetbegović samo to mogli dati u, kako kaže, amanet.”

(SB)
Zadnje objave

Rencontres LGBTQ application OneGoodCrush offres Rencontres pour tous

Il y en a eu beaucoup percées récemment pour le LGBTQ . La juridique suprême a statué sur le la légalité...

We Don’t Text Anymore. Just how do I Get The Woman to speak with Myself?

Reader matter:I found myself talking to a lady for a little while and some of my friends made an effort to talk me personally...

Publisher’s Choice honor: just how Bridal Reflections™ Became a leading Salon for Brides in nyc

The Scoop: New York-based beauty salon Bridal Reflections is proud to own personalized the wedding-dress-shopping procedure for generations. Every bride which makes an appointment...

What is the rate™ Names ponder lady the Most Date-Worthy outfit of 2018

The Scoop: This Year, WhatsYourPrice.com (WYP) began a strategy to enhance the economics of internet dating by incentivizing people to meet each other offline. The dating...

Indications She Is The Main One

Five Telltale indicators you have to Pop The QuestionSo you've been matchmaking your bae for a couple years now. You reside collectively — or...