OVAKO HDZ „POMAŽE“ BOSNI I HERCEGOVINI NA PUTU U EU: “Bošnjačka politička elita gleda prema turskom i islamskom svijetu, a srpska prema Srbiji i Rusiji…”
Iako je Ukrajina dobila preporuke za početak pristupnih pregovora sa Europskom Unijom, Bosna i Hercegovina je dobila “odbijenicu”.

Tonino Picula, zastupnik u Europskom parlamentu (SDP) gostujući u središnjem Dnevniku HTV-a rekao je kako je na proširenje Europske Unije itekako utjecao raspad Sovjetskog saveza 90-ih godina kao i pokušaj njegove nasilne obnove.

– Otkako je Hrvatska postala članica EU-a 2013. proces proširenja je zastao zbog nedostatka napretka reformi u zemljama kandidatima i nedostatka političke volje na strani sadašnjih članica zaokupljenih višestrukim krizama, rekao je, te istaknuo kako je itekako vrijeme za novo dinamiziranje politike proširenja.

– Teško je prognozirati rezultat ovog procesa i tempo, ali ako nekome treba dati prednost na zapadnom Balkanu to su Sjeverna Makedonija i Albanija, istaknuo je Picula.

Tomislav Sokol, zastupnik u Europskom parlamentu (HDZ) osvrnuo se na BiH.

– Hrvatska podupire proširenje EU-a posebno na BiH jer je to u našem strateškom interesu, a i hrvatske političke elite u BiH jedine bez fige u džepu žele europski put BiH, dok bošnjačka politička elita gleda prema turskom i islamskom svijetu, a srpska prema Srbiji i Rusiji, rekao je.

– Koliko je to realno to je druga stvar. BiH je još uvijek protektorat. Visoki predstavnik koristio je svoje ovlasti da nametne financiranje izbora i to ne šalje dobru poruku. Ukoliko visoki predstavnik mora djelovati na taj način i arbitrirati u političkim sukobima unutar BiH onda se šalje poruka da BiH nije funkcionalna i da govoriti o europskom putu je još daleko, kazao je Sokol.

Podsjetimo, HDZ-ov zastupnik u EP-u Tomislav Sokol, inače blizak Čovićevom HDZ-u, nedavno je u emisiji Hrvatskog radija “U mreži Prvog” podržao Dragana Čovića, koji se nije pojavio na sastanku u Bruxellesu o BiH zbog prisustva Željka Komšića.

– Mislim da je njegov postupak logičan, rekao je Sokol o Čovićevu izostanku. Dodao je da se praktički od 2006. godine Komšić bira kao lažni predstavnik hrvatskog naroda te da su Hrvati tu u nezgodnom položaju.

– Shvaćam zbog čega gospodin Čović nije htio dati legitimitet takvoj situaciji, kazao je Sokol.

(SB)
Zadnje objave

Consejos simples para Informar Puede tener un pequeño virilidad

La forma de Reconocer Que eres No trabaja con Mucho allá abajo Pene ansiedad es increíble típico, y varios hombres parecen...

Iz SDA su odmah reagovali, ne kriju nezadovljstvo: “Sporazum HDZ-a i Osmorke preuranjen, SDP pozivamo da formira državnu vlast bez Dodika”

Iz Stranke demokratske akcije (SDA) poručili su da je potpisivanje sporazuma o formiranju vlasti između HDZ-a BiH i Osmorke preuranjeno u trenutku kada nije...

OBJAVLJEN I NJEGOV TEKST: Pročitajte šta piše u sporazumu koji su danas potpisali Dragan Čović i Nermin Nikšić…

Nakon potpisivanja sporazuma, pomenute stranke će krenuti u formiranje vlasti na federalnom, a zatim vjerovatno i na državnom nivou. U zgradi Parlamentar Bosne i Hercegovine...

OSMORKA I HDZ BiH POTPISALI KOALICIONI SPORAZUM: “Neka nam je sa srećom”

Riječ je o sporazumu programske koalicije u izvršnoj i zakonodavnoj vlasti za predstojeći četverogodišnji mandat koji predstavlja okvir za buduće djelovanje, odnosno, temelj buduće...

The United states Lung Association Helps Smokers Quit & offers nearest and dearest the various tools to compliment Them

The Quick type: a smoking practice might have really serious effects on the wellness, your loved ones, as well as your sex life. To assist...