OVAKO HDZ „POMAŽE“ BOSNI I HERCEGOVINI NA PUTU U EU: “Bošnjačka politička elita gleda prema turskom i islamskom svijetu, a srpska prema Srbiji i Rusiji…”
Iako je Ukrajina dobila preporuke za početak pristupnih pregovora sa Europskom Unijom, Bosna i Hercegovina je dobila “odbijenicu”.

Tonino Picula, zastupnik u Europskom parlamentu (SDP) gostujući u središnjem Dnevniku HTV-a rekao je kako je na proširenje Europske Unije itekako utjecao raspad Sovjetskog saveza 90-ih godina kao i pokušaj njegove nasilne obnove.

– Otkako je Hrvatska postala članica EU-a 2013. proces proširenja je zastao zbog nedostatka napretka reformi u zemljama kandidatima i nedostatka političke volje na strani sadašnjih članica zaokupljenih višestrukim krizama, rekao je, te istaknuo kako je itekako vrijeme za novo dinamiziranje politike proširenja.

– Teško je prognozirati rezultat ovog procesa i tempo, ali ako nekome treba dati prednost na zapadnom Balkanu to su Sjeverna Makedonija i Albanija, istaknuo je Picula.

Tomislav Sokol, zastupnik u Europskom parlamentu (HDZ) osvrnuo se na BiH.

– Hrvatska podupire proširenje EU-a posebno na BiH jer je to u našem strateškom interesu, a i hrvatske političke elite u BiH jedine bez fige u džepu žele europski put BiH, dok bošnjačka politička elita gleda prema turskom i islamskom svijetu, a srpska prema Srbiji i Rusiji, rekao je.

– Koliko je to realno to je druga stvar. BiH je još uvijek protektorat. Visoki predstavnik koristio je svoje ovlasti da nametne financiranje izbora i to ne šalje dobru poruku. Ukoliko visoki predstavnik mora djelovati na taj način i arbitrirati u političkim sukobima unutar BiH onda se šalje poruka da BiH nije funkcionalna i da govoriti o europskom putu je još daleko, kazao je Sokol.

Podsjetimo, HDZ-ov zastupnik u EP-u Tomislav Sokol, inače blizak Čovićevom HDZ-u, nedavno je u emisiji Hrvatskog radija “U mreži Prvog” podržao Dragana Čovića, koji se nije pojavio na sastanku u Bruxellesu o BiH zbog prisustva Željka Komšića.

– Mislim da je njegov postupak logičan, rekao je Sokol o Čovićevu izostanku. Dodao je da se praktički od 2006. godine Komšić bira kao lažni predstavnik hrvatskog naroda te da su Hrvati tu u nezgodnom položaju.

– Shvaćam zbog čega gospodin Čović nije htio dati legitimitet takvoj situaciji, kazao je Sokol.

(SB)
Zadnje objave

Rencontres LGBTQ application OneGoodCrush offres Rencontres pour tous

Il y en a eu beaucoup percées récemment pour le LGBTQ . La juridique suprême a statué sur le la légalité...

We Don’t Text Anymore. Just how do I Get The Woman to speak with Myself?

Reader matter:I found myself talking to a lady for a little while and some of my friends made an effort to talk me personally...

Publisher’s Choice honor: just how Bridal Reflections™ Became a leading Salon for Brides in nyc

The Scoop: New York-based beauty salon Bridal Reflections is proud to own personalized the wedding-dress-shopping procedure for generations. Every bride which makes an appointment...

What is the rate™ Names ponder lady the Most Date-Worthy outfit of 2018

The Scoop: This Year, WhatsYourPrice.com (WYP) began a strategy to enhance the economics of internet dating by incentivizing people to meet each other offline. The dating...

Indications She Is The Main One

Five Telltale indicators you have to Pop The QuestionSo you've been matchmaking your bae for a couple years now. You reside collectively — or...