OTVORENI POZIV VISOKOM PREDSTAVNIKU CHRISTIANU SCHMIDTU: “Trajno suspendujte člana Predsjedništva i lidera SNSD-a Milorada Dodika iz svakog političkog procesa…”
“Posebno je opasna proruska politika Molorada Dodika gdje se on pojavljuje kao sredstvo realizacije ruskih nacionalističkih interesa ne samo u BiH, već i na Balkanu pa i šire”, navodi se u pismu.

Institut za istraživanje genocida Kanada uputio je javni poziv visokom predstavniku Christianu Schmidtu da trajno suspenduje člana Predsjedništva i lidera SNSD Milorada Dodika iz svakog političkog procesa.

“Podsjećamo visokog predstavnika međunarodne zajednice u BiH da je IGK podnio krivičnu prijavu Tužilaštvu BiH protiv Milorada Dodika. Krivična prijava je podnesena jer se Milorad Dodik nalazi na čelu antibosanske koalicije koju čine zvanični organi entiteta Republike Srpske koji putem javnih dužnosnika SNSD-a i njihovih partnera koji su izabrani u institucije tog entiteta, aktivno provode, davno i sistemski smišljen plan tihe secesije, odvajanje entiteta iz suverene vlasti države BiH”, navodi se u pozivu. .

Za IGK secesija je u toku.

“Mi smatramo da je država BiH napadnuta zbog kontinuiranog negiranja države BiH, ugrožavanja njenog teritorijalnog integriteta, nezavisnosti, suverenosti i državno, pravno, političkog subjektiviteta, radikalnim kršenjem Opšteg okvirnog sporazuma za mir, što je prijetnja miru i stabilnosti u BiH i podrivanje perspektive svih građana, uključujući i građane iz Republike Srpske. Kontinuirani udari na državu BiH od strane Milorada Dodika su kulminirali usvojenim aktima Narodne skupštine entiteta Republike Srpske od 10. decembra 2021. Milorad Dodik jasno pokazuje da je na putu političkog, vojnog i policijskog establišmenta Republike Srpske iz ratne 1992., političkog, vojnog i policijskog establišmenta pravosnažno presuđenog za genocid u BiH. IGK ne isključuju mogućnost da određeni centri moći u međunarodnoj zajednici u kolaboraciji s unutrašnjim antibosanskim faktorom pojačano računaju s podjelom države BiH”, kaže se u pozivu.

IGK još jednom javno poziva da pravosudni organi stanu uz svoju državu, BiH, i krivično procesuiraju Milorada Dodika jer kontinuirano napada ustavni poredak, ugrožava teritorijalni integritet, suverenitet i nezavisnost BiH.

“Posebno je opasna proruska politika Molorada Dodika gdje se on pojavljuje kao sredstvo realizacije ruskih nacionalističkih interesa ne samo u BiH, već i na Balkanu pa i šire. Na ovakve poteze se mora reagirati, mora aktivno djelovati, ne smije se šutjeti. Zbog toga istraživači genocida, aktivisti ljudskih prava i sloboda, intelektualci okupljeni unutar Internacionalnog ekspertnog tima IGK ponovo traže hitno političko suspendovanje i krivično sankcioniranje Milorada Dodika. On se u ime mira i stabilnosti u BiH, Evropi i svijetu mora hitno zaustaviti i politički i krivično sankcionirati. Imajući sve navedeno u vidu javno pozivamo visokog predstavnika međunarodne zajednice u BiH da konačno trajno suspenduje iz svih političkih procesa Milorada Dodika jer radi protiv vlastite države i međunarodne zajednice, čime je opasno ugrožena egzistencija države BiH, ali i opasno napadnut mir i stabilnost u regionu. Gospodine visoki predstavniče međunarodne zajednice u BiH kao zadnji zaštitnik države BiH koji je svojim zadnjim postupcima počeo ulijevati nadu građanima BiH u bolju budućnost njihove države, reagujte i odgovorite na Dodikove kontinuirane napade na državu BiH i njegove napade na međunarodnu zajednicu”, navode iz IGK.

Na kraju podsjećaju visokog predstavnika međunarodne zajednice u BiH da je Kanada kao članica Upravnog odbora Vijeća za implementaciju mira u BiH među prvima podržala kandidaturu gospodina Christiana Schmidta, te da je najoštrije osudila opasnu secesionističku politiku Milirada Dodika i njegovu prorusku politiku koja je u suprotnosti sa ciljevima kako Kanade, tako i kompletne međunarodne zajednice.
Zadnje objave

Consejos simples para Informar Puede tener un pequeño virilidad

La forma de Reconocer Que eres No trabaja con Mucho allá abajo Pene ansiedad es increíble típico, y varios hombres parecen...

Iz SDA su odmah reagovali, ne kriju nezadovljstvo: “Sporazum HDZ-a i Osmorke preuranjen, SDP pozivamo da formira državnu vlast bez Dodika”

Iz Stranke demokratske akcije (SDA) poručili su da je potpisivanje sporazuma o formiranju vlasti između HDZ-a BiH i Osmorke preuranjeno u trenutku kada nije...

OBJAVLJEN I NJEGOV TEKST: Pročitajte šta piše u sporazumu koji su danas potpisali Dragan Čović i Nermin Nikšić…

Nakon potpisivanja sporazuma, pomenute stranke će krenuti u formiranje vlasti na federalnom, a zatim vjerovatno i na državnom nivou. U zgradi Parlamentar Bosne i Hercegovine...

OSMORKA I HDZ BiH POTPISALI KOALICIONI SPORAZUM: “Neka nam je sa srećom”

Riječ je o sporazumu programske koalicije u izvršnoj i zakonodavnoj vlasti za predstojeći četverogodišnji mandat koji predstavlja okvir za buduće djelovanje, odnosno, temelj buduće...

The United states Lung Association Helps Smokers Quit & offers nearest and dearest the various tools to compliment Them

The Quick type: a smoking practice might have really serious effects on the wellness, your loved ones, as well as your sex life. To assist...