OPASNE NAMJERE U LIVNU: Priprema se teren za etničko čišćenje kantonalne vlade…
Ono što se u medijima ne navodi je da u većini kantona gdje Bošnjaci imaju dvotrećinsku većinu do sada nikome nije padalo na pamet iz Ustava izbacivati odrednice kojima se pripadnicima drugog naroda osigurava participacija u vlasti.

Hrvatske stranke u Livanjskom kantonu maju dvotrećinsku većinu u kantonalnoj skupštini. To je medijima bliskim HDZ-u koji je tu davno izgubio povjerenje biraća dovoljno za poziv na hrvatsko jedinstvo i oduzimanje ustavom zagarantovanih prava Bošnjacima i Srbima.

Izborni rezultat HDZ-a BiH u Livnu nije vratio izgubljenu snagu ovoj stranci nakon što se pocijepala na dva dijela. Njen bivši član i aktuelni premijer Ivan Vukadin je nakon izlaska iz HDZ-a osnovao POMAK i sa njim osvojio 5 mandata, isto koliko i HDZ. Mandat manje ima HDZ 1990, Hrvatska neovisna lista bivšeg pravaša dr. Josipa Perića osvojila je dva mandata u kantonalnom parlamentu, a Hrvatski republikanci jednog, javlja Ljudski.ba.

SDA i SDP su osvojile po dva mandata, srpske partije po jedan i svakako mogu biti presudne za formiranje stabilne koalicije. S obzirom da se HDZ ne vidi u matematici za vlast priča se okreće u drugom pravcu. U eter se bacila ideja o mogućnosti promjene Ustava kantona kojim je definisano da se izvršna vlast bira dvotrećinskom većinom, te da vlada održava nacionalnu strukturu stanovništva.

Podsjetimo u HBK prema rezultatima popisa stanovništva iz 2013. živi 76,8 posto Hrvata, 13 posto Srba i 9,5 posto Bošnjaka.

Mediji pod kontrolom HDZ-a BiH navode da pet hrvatskih stranaka imaju kapacitet ne samo izabrati novu vladu već i promijeniti ustav, nametnut od strane visokog predstavnika.

– Hoće li se usuglasiti o tom pitanju i povući taj potez koji bi bio i legitiman i legalan, ostaje vidjeti, pišu mediji.

Ukoliko bi to napravili i izmjenili ustavnu odredbu tako da se Vlada Livanjskog kantona bira nadpolovičnom umjesto dvotrećinskom većinom, za svaki budući izbor vlade hrvatskim strankama ne bi bilo nužno partnerstvo sa srpskim i bošnjačkim strankama.

– Ovaj potez izazvao bi, vjerojatno negativne reakcije bošnjačkih i srpskih stranaka. No nameće se pitanje zbog čega bi se izvršna vlast u Livanjskom kantonu birala dvotrećinskom većinom, a ne bira se primjerice u Zeničko-dobojskom kantonu gdje živi 12 posto Hrvata i gdje bošnjačke stranke same odlučuju hoće li u vlast uključiti hrvatsku stranku ili stranke. Istina u aktualnom sazivu HDZ BiH sa svoja tri zastupnika participira u izvršnoj vlasti Zeničko-dobojskog kantona, no nova vladajuća koalicija predvođena trojkom HDZ BiH odlučila ostaviti u opoziciji, piše HMS.

Ono što se u medijima ne navodi je da u većini kantona gdje Bošnjaci imaju dvotrećinsku većinu do sada nikome nije padalo na pamet iz Ustava izbacivati odrednice kojima se pripadnicima drugog naroda osigurava participacija u vlasti.
Zadnje objave

ŠEMSUDIN MEHMEDOVIĆ OPISAO “OPASNI PLAN”: “‘Osmorka’ instalirana da prihvati američki model državne imovine, Dodik i Murphy fingirali svađu”

Bošnjacima Zakon o zabrani negiranja genocida, Hrvatima Izborni zakon, a Srbima državna imovina. Ovako je ukratko za Faktor državni zastupnik Šemsudin Mehmedović opisao opasni...

KONAKOVIĆ ZA BEOGRADSKE MEDIJE: “Imamo projekte na Drini o kojima smo spremni da razgovaramo sa predsjednikom Vučićem!” (VIDEO)

Novi ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Elmedin Konaković govorio je danas za beogradsku redakciju televizije N1 i poručio da je jedan od prioriteta...

TEŠKE RIJEČI LIDERA SDP-a: Nermin Nikšić, ogorčen glasanjem u Domu naroda FBiH, pisao kolegama -“UBUDUĆE RADITE BEZ SDP-a, KAO SEDMORKA!”

Piše: ISTRAŽIVAČKI TIM “SB” Nakon što su danas u Domu naroda Parlamenta Federacije BiH izabrani delegati za Dom naroda Parlamenta BiH potpuno je jasno da...

Mijatović najavio osvetu SDP-a za izdaju: Vidjet ćemo kako se snalaze ‘seoski klubovi’, spremite se!

Vojin Mijatović, potpredsjednik SDP-a BiH bio je gost u Centralnom dnevniku na Face TV gdje je komentirao rezultate glasanja na sjednici Doma naroda FBiH...

Oglasio se Dodik o usvojenoj deklaraciji Skupštine KS: Ne znam da li da se smijem ili zabrinem

Sljedeće što bi im moglo pasti na pamet je zabrana ljubljenja po tri puta, kazao je predsjednik RS-a Predsjednik bh. entiteta Republika Srpska Milorad Dodik...