ON JE TREBAO DA BUDE DIREKTNI NASLJEDNIK TITA: Poginuo je u NESREĆI, zbog DŽEME MARŠAL nije mogao da spava
Danas se navršila 43. godina od pogibije Džemala Bijedića, nekadašnjeg prvog saradnika Josipa Broza Tita i sudeći po počastima koje mu i danas odaju, jednog od omiljenih političara sa područja Bosne i Hercegovine.

Bijedić, koji je rođen 22. aprila 1917. godine u Mostaru, nalazio se na čelu Saveza izvršnog vijeća SFR Jugoslavije u periodu između 1971. godine sve do same smrti, 1977. godine. Kao predsjednik saveznog vijeća imao je prilike da se susretne sa najvećim svjetskim državnicima svog vremena, počevši od predsjednika Amerike, Džeralda Forda, predsjednikom SSSR-a Leonidom Brežnjevim do Mau Cedunga, predsjednika Komunističe partije Kine.

Brozov čovjek od poverenja

Dokaz da je bio Brozov čovjek od povjerenja, može se vidjeti i u činjenici da je bio jedan od ljudi kojima se bivši predsjednik obratio kada je imao velikih bračnih problema sa svojom suprugom, Jovankom Broz, o čemu svjedoče transkripti sa sjednice Savjeta za zaštitu ustavnog poretka kojoj su prisustvovali Nikola Ljubičić, Stane Dolanc, Milka Planinc, Dobrosav Ćulafić i Lazar Mojsov.

Tom prilikom, zabilježene su Dolancove riječi, odnosno tvrdnje da je Jovanka bila opasna prijetnja po Titov život.

– Razgovarali smo po naređenju druga Tita, u Bijelom dvoru, u prisustvu Petra Stambolića, kada je drug Tito pobjegao iz Užičke 15, i to u papučama jer je bio teško bolestan. Tada nas je zamolio da joj zabranimo dolazak u Bijeli dvor, iako se već drugi dan predomislio. To nije bio sukob, nego razgovor. U Igalo smo otišli Petar Stambolić, Nikola Ljubičić, Džemal Bijedić i ja. Drug Tito se nije usudio da se sastane sa nama u vili nego na brodu “Galebu” kako ona ne bi vidjela. Tu nam je ispričao šta se dešava. To je bilo vreme kada su u kupatilu potezali pištolje jedno na drugo – tvrdio je Dolanc, i zatim naveo kako navodno postoji ljekarsko mišljenje da “Jovanka nije normalna i da je treba odvojiti”.

Smrt po povratku iz Beograda

Bijedić i njegova supruga Razija, te još šest putnika i članova posade, saradnici Zijo Alikalfić i Smajo Hrla, piloti Stevan Leka i Murat Hanić stradali su u avionskoj nesreći 18. januara 1977., kada je zvanično zbog navodno loših vremenskih uslova avion udario u Lisin, najviši vrh planine Inač, iznad Kreševa u Bosni i Hercegovini. Avion koji je letio iz pravca Beograda ka Sarajevu, nakon udara se prepolovio i eksplodirao. Bjedić je u Beogradu boravio zvanično povodom ispraćaja Josipa Broza Tita u Libiju.

Husnija Kamberović, autor knjige “Džemal Bijedić- potlitička biografija” opisao je kako je vijest o njegovoj pogibiji odjeknula u svijetu, ali i kako je vijesti primio Josip Broz Tito.

– Mediji su u to vrijeme izvještavali o nesreći i gotovo svi u svijetu su pisali o tragediji i nesreći koja je zadesila jugoslovensku državu i ono što je vrlo zanimljivo, niko tu tragediju nije svodio na smrt jednog jugoslavenskog predsjednika, nego su to uvijek dovodili u vezu sa smrti jednog čoveka koji je imao tu ogromnu međunarodnu reputaciju. Tito je bio jako žalostan, čak je Stane Dolanc izjavljivao da tu noć uopšte nije htio da spava. Rekao je, ako odem u svoju sobu stalno ću razmišljati o Džemi. S obzirom da ga je jako cijenio, bio je jako tužan i žalostan i doživeo je to doista kao gubitak velikog prijatelja – rekla je ona.

Porodica ne vjeruje u zvaničan izvještaj o smrti

U jednom od intervjua koji je dao, Bahrudin Bjedić, jugoslovenski i BiH diplomata, ministar i političar, naveo je kako je smrt njegovog amidžića sve samo ne slučajna. Naime, u jednom internom razgovoru, Džemal mu je iznio svoje strahove da će biti ubijen i to zbog borbe za nasljednika Tita na mjestu države.

Naime, Bahrudin Bijedić, je u naveo kako nema nikakve dileme da se desilo ubistvo Džemala Bijedića, odnosno, ubistvo predsjednika jugoslovenske vlade i kako je rekao “Titovog nasljednika u pripremi”. Posljednji put se sa Džemalom sastao tri mjeseca prije njegove smrti u vikendici u Trnovu pored Sarajeva, kada mu je u povjerenju rekao sljedeće riječi: “Bahrice, puno znam, ubiće me”

– Govorio je da je Tito izolovan, da je blokiran od stane njegove supruge Jovanke, da se do njega ne može doći. Govorio mu je o vrhovima Jugoslovenske narodne armije – pišu Nezavisne novine.

U nastavku razgovora on se osvrnuo i na navodne učesnike u atentatu.

– Smatram da su to izvršili general Nikola Ljubičić, načelnik Generalštaba JNA i bivši predsjednik Predsjedništva SFRJ Petar Gračanin i Blagoje Adžić, general rodom iz Gacka. To su egzekutori Džemala Bijedića! Nemam ja nikakvih dilema – rekao je Bahrudin Bijedić na kraju.

Slobodnabosna.ba
Zadnje objave

Dedić ogolio priču o ‘mini Šengenu’: Već imamo bolji sporazum

Poslanik u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH i potpredsjednik Stranke demokratske akcije Šemsudin Dedić smatra da izjave ministra za vanjsku trgovinu i ekonomske odnose...

DUŠAN JANJIĆ PREDVIĐA NAJCRNJI SCENARIJ: “Dodik može da uvali Srbiju u teške probleme…”

U Beogradu je održan sastanak predstavnika RS-a sa predstavnicima državnog vrha Srbije povodom još jednog obilježavanja godišnjice “Oluje”, ali i povodom posljednjih dešavanja u...

ČOVIĆ ĆE U ZEMLJU PROPASTI: Pogledajte šta je Dodik u Zemunu rekao o Tuđmanu i akciji “Oluja”, nije zaboravio ni na Izetbegovića…

Centralna manifestacija povodom Dana sjećanja na sve stradale i prognane Srbe u vojnoj akciji “Oluja” 1995. godine održana je u zemunskom naselju Busije. Okupljenim građanima...

VUKANOVIĆ ZVONI NA UZBUNU: „Klopka za opoziciju u Beogradu, Vučić ima tajni plan, Dodikov sastanak sa Schmidtom je…“

Pogubna je svaka bliskost i saradnja sa Dodikom i jasno je da on želi ponovo da namami opoziciju da ga spasi iz teške situacije,...

ŠTA JOJ SE DESILO: Evo šta je prije 15-ak godina govorila Sanja Vulić za koju je Dodik danas “bog” (VIDEO)

Danas je Vulić poznata po strastvenim izljevima ljubavi prema RS-u i mržnji prema BiH “Dodik je za mene Bog”, izjava je po kojoj je zastupnica...