Odgovor na tvrdnju da Hrvatska može ukinuti Dayton: ‘Pomogli bi da BiH oslobodi luđačke košulje’
Na Twiteru se oglasio Luka Mišetić, pravni stručnjak i američki advokat hrvatskih korijena koji je napisao:

“Nakon izbora u oktobru, Hrvatska i Srbija će vjerovatno imati pravo, prema međunarodnom pravu, raskinuti Dejtonski sporazum, uključujući Dejtonski ustav, kao rezultat kršenja Dejtona od strane Bosne i Hercegovine. Evo zašto? U osnovi Dejtonskog sporazuma je pravo Srba, Hrvata i Bošnjaka kao „konstitutivnih naroda“ na ravnopravnost.“

Na ovu izjavu je reagovao Bosanac Alden Pervan, asistent na predmetu Međunarodnog i evropskog prava na Open Universiteit u Nizozemskoj koji je magistrirao o temi: „Ništavnost Dejtonskog mirovnog sporazuma“.

Pervan je za Bhdijaspora.net uputio poruku koju prenosimo u cjelosti.

„Poštovani gospodine Mišetiću,

Smatram potrebnim da reagujem na Vašu tezu u vezi mogućnosti da Hrvatska i Srbija, na osnovu člana 60 Bečke konvencije raskinu Dejtonski mirovni sporazum.

Nekoliko puta ste koristili terminologiju ‘konstitutivni narodi’. Međutim, konstitutivni narodi u Bosni i Hercegovini ne postoje! Pošto Dejtonski mirovni sporazum nikad nije oficijelno preveden na bosanski jezik namjerno se koristi pogrešan prijevod.

Za to ću Vam ponuditi dokaz izvan Dejtonskog mirovnog sporazuma. Pod tačkom sedam presude Sejdić-Finci (a također u presudama Zornić, Pilav, Pudarić i Slaku) na engleskom i francuskom jeziku piše da su “u preambuli pri Ustavu, Bošnjaci, Hrvati i Srbi opisani kao narodi konstituenti’. (Engleski ‘constituent people’, francuski ‘peuples constituants’).

Konstituenti su dio cijeline, a nikako konstitutivni. Koristiti terminologiju ‘konstitutivni narodi’ je zato neustavno dijelovanje u kontekstu Dejtonskog mirovnog sporazuma.

Ako Hrvatska već želi da raskine Dejtonski mirovni sporazum, ja Vam predlažem da Vladu Republike Hrvatske savjetujete da to uradi na osnovu člana 53 Bečke konvencije zbog toliko povrijedjenih IUS COGENS normi (genocid, zločin protiv čovječnosti, tortura, aparthejd (bijele trake) itd.), što ovaj sporazum čini nemoralnim i ništavnim.

Zbog trenutne realnosti tročlanog Predsjedništva, država Bosna i Hercegovina to nažalost sada ne može sama uraditi, ali bi bila zahvalna Republici Hrvatskoj da pokrene ništavnost na osnovu člana 53 Bečke konvencije, kao država potpisnica i na taj način doprinese da se konačno vratimo na ‘status quo ante’, i.e. prethodno pravno stanje, odnosno na Ustav Republike Bosne i Hercegovine.

Na taj način će te kao dobri susjedi doprinijeti da se država Bosna i Hercegovina oslobodi nemoralne i ništavne luđačke košulje i da prodiše vlastitim plućima, te da se razvija kao normalna država u kojoj će svaki građanin unutar bosanske (ili bosanskohercegovačke) nacije biti što god želi”.
Zadnje objave

Rencontres LGBTQ application OneGoodCrush offres Rencontres pour tous

Il y en a eu beaucoup percées récemment pour le LGBTQ . La juridique suprême a statué sur le la légalité...

We Don’t Text Anymore. Just how do I Get The Woman to speak with Myself?

Reader matter:I found myself talking to a lady for a little while and some of my friends made an effort to talk me personally...

Publisher’s Choice honor: just how Bridal Reflections™ Became a leading Salon for Brides in nyc

The Scoop: New York-based beauty salon Bridal Reflections is proud to own personalized the wedding-dress-shopping procedure for generations. Every bride which makes an appointment...

What is the rate™ Names ponder lady the Most Date-Worthy outfit of 2018

The Scoop: This Year, WhatsYourPrice.com (WYP) began a strategy to enhance the economics of internet dating by incentivizing people to meet each other offline. The dating...

Indications She Is The Main One

Five Telltale indicators you have to Pop The QuestionSo you've been matchmaking your bae for a couple years now. You reside collectively — or...