O, SDA, CIAO: Nikšić nakon potpisivanja sporazuma o formiranju vlasti – “Drago mi je…”
Nakon što su stranke okupljene oko Trojke potpisale sporazum o formiranju vlasti, oglasio se Nermin Nikšić, predsjednik SDP-a.

“Drago mi je da ono što smo najavili nakon izbora, a što su mnogi samozvani analitičari dovodili u sumnju zbog toga što sam ja navodno ucijenjen, dobilo svoju konkretnu potvrdu potpisom predsjednika stranaka”, naveo je Nikšić na početku objave na Facebooku.

“Sporazum koji je potpisan zapravo je nastavak saradnje stranaka čija saradnja je iznjedrila pobjedu Denisa Bećirovića. Radi se o strankama koje inače od ranije sarađuju na različitim nivoima. A koje su građani prepoznali kao opciju koja donosi pozitivne promjene i napredak.

To se najbolje vidi na primjeru Kantona Sarajevo, ali i u Unsko-sanskom kantonu, pa i u Tuzlanskom kantonu do smjene tamošnje uspješne vlade. SDP BiH kao najveća stranka ove grupacije je preuzela inicijativu da objedini ove stranke u jedan čvrst blok koji će biti najjači faktor u državnom Parlamentu sa 13 zastupničkih mandata, odnosno 39 u federalnom Predstavničkom domu”, naveo je Nikšić.

On je istakao da mu je drago da će se ovom bloku pirdružiti i SBiH.

“Sam tekst sporazuma jeste rezultat kontinuiteta naše saradnje i iskrene komunikacije svih potpisnica. Ali istovremeno ovo je tek prvi korak ka ostvarenju cilja, formiranja stabilnih većina na svim nivoima.

Mnogo toga i dalje zavisi od strukture domova naroda u Federaciji i na državnom nivou. Sporazumom smo stvorili pretpostavke da budemo vodeća politička snaga u ovim parlamentarnim tijelima.

Posebno mi je drago što su sve potpisnice sporazuma jedinstvene u stavu da do formiranja izvršne vlasti treba doći uz uslov da se sa drugim partnerima definišu konkretni programski ciljevi. Ali i mjere koje će vlade na svim niovima provoditi kako bismo ubrzali razvojni put naše domovine”, rekao je predsjednik SDP-a.

Kaže da je saradnja ovih stranaka najbolji primjer da se politika može voditi uz uvažavanje različitih stavova i prevazilaženje razlika.

“Onda kada svi ispred stranačkih interesa stavimo državu Bosnu i Hercegovinu. Građani trebaju znati da je ova grupacija stranaka odlučna da preuzme odgovornost za napredak Bosne i Hercegovine.

Nismo spremni ni u jednom trenutku trgovati interesima naše domovine”, istakao je Nikšić.

Navodi da će učiniti sve da našim postupcima omoguće jačanje BiH i njenih institucija.

“Razgovarat ćemo i dogovarat ćemo se sa svima koji su neizbježni politički faktori. A spremnost za definisanje konkretnih mjera nove vlade kojim ćemo poboljšati kvalitetu života naših ljudi je temeljni kriterij za uspjeh daljih razgovora”, zaključio je Nikšić.
Zadnje objave

ŠEMSUDIN MEHMEDOVIĆ OPISAO “OPASNI PLAN”: “‘Osmorka’ instalirana da prihvati američki model državne imovine, Dodik i Murphy fingirali svađu”

Bošnjacima Zakon o zabrani negiranja genocida, Hrvatima Izborni zakon, a Srbima državna imovina. Ovako je ukratko za Faktor državni zastupnik Šemsudin Mehmedović opisao opasni...

KONAKOVIĆ ZA BEOGRADSKE MEDIJE: “Imamo projekte na Drini o kojima smo spremni da razgovaramo sa predsjednikom Vučićem!” (VIDEO)

Novi ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Elmedin Konaković govorio je danas za beogradsku redakciju televizije N1 i poručio da je jedan od prioriteta...

TEŠKE RIJEČI LIDERA SDP-a: Nermin Nikšić, ogorčen glasanjem u Domu naroda FBiH, pisao kolegama -“UBUDUĆE RADITE BEZ SDP-a, KAO SEDMORKA!”

Piše: ISTRAŽIVAČKI TIM “SB” Nakon što su danas u Domu naroda Parlamenta Federacije BiH izabrani delegati za Dom naroda Parlamenta BiH potpuno je jasno da...

Mijatović najavio osvetu SDP-a za izdaju: Vidjet ćemo kako se snalaze ‘seoski klubovi’, spremite se!

Vojin Mijatović, potpredsjednik SDP-a BiH bio je gost u Centralnom dnevniku na Face TV gdje je komentirao rezultate glasanja na sjednici Doma naroda FBiH...

Oglasio se Dodik o usvojenoj deklaraciji Skupštine KS: Ne znam da li da se smijem ili zabrinem

Sljedeće što bi im moglo pasti na pamet je zabrana ljubljenja po tri puta, kazao je predsjednik RS-a Predsjednik bh. entiteta Republika Srpska Milorad Dodik...