O OVOME BRUJI AMERIKA: Evo šta će se dogoditi ako se Donald Trump povuče iz utrke!

Nijedan kandidat na američkim predsjedničkim izborima nije do sada umro ili se morao povući iz utrke ovoliko blizu izborima, no hospitalizacija predsjednika Donalda Trumpa zbog koronavirusa samo mjesec dana prije izbora 3. novembra potaknula je pitanja šta će se dogoditi ako do toga dođe.

Trump ima 74 godine, a njegovom protivniku koji je navodno relativno dobra zdravlja Joeu Bidenu je 77 i najstariji je demokratski kandidat u povijesti.

Šta ako predsjednički kandidat napusti izbornu utrku?

Odgoda predsjedničkih izbora?

To nije vjerovatno. Datum izbora zakonska je kategorija i oni su uvijek u utorak nakon prvog ponedjeljka u novembru.

Oba doma Kongresa, i Zastupnički dom u kojem većinu imaju demokrati i Senat u kojem većinu imaju republikanci, morala bi pristati na odgodu.

Čak i za vrijeme Američkog građanskog rata, izbori 1864. održani su po planu i Abraham Lincoln osvojio je drugi mandat.

Može li se kandidata zamijeniti?

I Republikanska i Demokratska stranka imaju pravila za to kako zamijeniti predsjedničkog kandidata ako to bude potrebno.

U slučaju Republikanske stranke, 168 članova Nacionalnog odbora stranke moglo bi glasati za izbor Trumpova zamjenika.

Odbor bi mogao i ponovno sazvati nacionalnu konvenciju s više od 2500 delegata da izaberu novog kandidata, ali zbog kratkog vremenskog roka to je vjerojatno neizvedivo.

U oba scenarija potrebna bi bila obična većina. Kod demokrata, novog kandidata biralo bi gotovo 450 članova Nacionalnog odbora stranke.

Može li zamjenski kandidat biti na listiću?

Vjerovatno ne. Problem je u tome što su listići već štampani i više od tri miliona Amerikanaca već je glasalo dopisnim putem.

Šta s elektorskim kolegijem?

Premda su izbori opći, za izbor predsjednika potrebna je apsolutna većina od 538 članova elektorskog kolegija.

U svakoj američkoj saveznoj državi osim dvije, Nebraski i Maineu, kandidat koji dobije većinu glasova birača u državi dobiva sve njezine elektorske glasove.

Ništa u ustavu ne obavezuje elektore da glasaju za ovog ili onog kandidata, no Vrhovni sud presudio je da bi države mogle kazniti tzv. neposlušne elektore koji ne budu glasali po volji većine birača.

Članovi elektorskog kolegija okupit će se u svojim državama 14. decembra i glasati za predsjednika i potpredsjednika.

U slučaju da kandidat umre ili se povuče prije nego što elektori glasaju, stvari bi se mogle zakomplicirati.

Tada se primjenjuju zakoni pojedinih saveznih država, ali svaka stranka mogla bi u teoriji uputiti svoje elektore da glasaju za zamjenskog kandidata.

Kongres će 6. januara 2021. potvrditi rezultate izbora, a pobjednik će prisegnuti za predsjednika 20. istog mjeseca.

(SB)

Zadnje objave

OVO BI MOGLO BITI PRESUDNO ZA IZBORE: Amerikanke masovno ustale protiv Trumpa!

Hiljade žena protestviovale su u subotu u Sjedinjenim Državama protiv Donalda Trumpa i njegovog imenovanja konzervativne sutkinje u Vrhovni sud. Sutkinja Amy Coney Barrett, praktična...

PADA VLADA REPUBLIKE SRPSKE, DODIK VAN SEBE: Pozvao Nešića večeras na HITAN sastanak, Nešić mu poručio…

Dodik je rekao da je zbog najnovije situacije u koaliciji zakazao za večeras sastanak lidera vladajućih stranaka u Banjoj Luci. Izlazak DNS iz vladajuće koalicije...

NAKON ŠEST GODINA, IZ BiH ODLAZI DODIKOV OMILJENI AMBASADOR: Evo ko dolazi na njegovo mjesto…

Mandat odlazećeg ambasadora Petra Ivancova obilježila je privrženost bh. entitetu Republika Srpska, česti sastanci i koketiranje s Miloradom Dodikom te uvijek suprotan stav svim...

DODIK NIKAD RANIJE NIJE OVAKO OSRAMOĆEN: Nakon raskida koalicije Nešić ORGANIZOVAO VELIKU FEŠTU uz pjesmu “Svaka bi fukara da UBIJE VUKA” (VIDEO)

Prvi ljudi DNS-a večeras su slavili u Prijedoru nakon što je danas Predsjedništvo te stranke odlučilo da napusti vladajuću koaliciju. Kako su javili portali u...

SPREMA SE KONAČNI OBRAČUN SA DNS-om; DODIK PORUČIO: “Možeš kako hoćeš, ali ne možeš dokle hoćeš” (VIDEO)

Predsjednik SNSD-a Milorad Dodik izjavio je da poštuje odluku DNS-a da izađe iz koalicije, ali da ta odluka neće uticati na trenutnu poziciju Vlade...