Njemački zastupnici su odlučili da krenu u akciju: U Bundestagu se zbog politike Dodika i Čovića traži zaštita BiH!
Zastupnici stranaka SPD-a, Saveza 90/Zeleni i FDP-a u Bundestagu su pozvali njemačku vladu da pruži veću podršku zemlji Bosni i Hercegovini s obzirom na rastuće tenzije i secesionističke politike u zemlji.

“Navodno nacionalističke političke elite zemlje u srpskim, hrvatskim i bošnjačkim strankama iskorištavaju etničke razlike i pojačavaju i eksploatišu ih za samobogaćenje i održavanje vlastite vlasti”, napisali su poslanici u zajedničkom zahtjevu.

Naveli su da su reforme u BiH decenijama blokirane kako bi se održalo povoljno okruženje za korupciju te da se sada pojedini politički lideri “sve više oslanjaju na separatizam, mržnju i govor mržnje – također kako bi odvratili pažnju od zastoja i društvene frustracije za koje su same te političke snage odgovorne”.

“Posebno, političke akctivnosti narodnih-nacionalističkih političara poput Milorada Dodika, trenutno člana državnog predsjedništva, i Dragana Čovića, predsjednika stranke HDZ BiH, imaju za cilj da unište Bosnu i Hercegovinu kao državu i dom za raznoliko stanovništvo”, naveli su, te dodali da je ova “prijetnja miru u jugoistočnoj Evropi” neprihvatljiva i zahtijeva “odlučan, čvrst otpor” Evropske unije, njenih država članica i međunarodne zajednice.

Poslanici između ostalog pozivaju vladu da “izričito pozove političko rukovodstvo Bosne i Hercegovine na deeskalaciju i smanjenje unutrašnjih tenzija”. Također pozivaju vladu da nastavi da se energično zalaže za to da sankcije u EU budu usmjerene na osobe, institucije i kompanije koje “podrivaju suverenitet, teritorijalni integritet, ustavni poredak i međunarodni pravni subjektivitet Bosne i Hercegovine”.

Pored toga, od političkih lidera Srbije, u pogledu tekućeg procesa pristupanja EU, te i Hrvatske “treba bez sumnje tražiti da se distanciraju od etničkih separatističkih snaga u Bosni i Hercegovini”, naveli su.

Ostali zahtjevi usmjereni su, između ostalog, na približavanje Bosne i Hercegovine NATO savezu, nastavak “Berlinskog procesa” i jačanje Ureda visokog predstavnika za Bosnu i Hercegovinu, te na podršku Njemačke za operaciju EUFOR Althea u BiH.

Podsjećamo, načelo legitimnog predstavljanja mora biti odbačeno, pisalo je u nacrtu rezolucije koju za sjednicu Bundestaga pripremaju vladajuće partije u Njemačkoj okupljene oko SPD-a.

Osim toga, Saveznoj Vladi Njemačke se, prema nacrtu ovog dokumenta, predlaže da pozove čelnike Srbije i Hrvatske da se distanciraju od etničko-separatističkih snaga u Bosni i Hercegovini.

“Donošenje ustava utemeljenog na demokratskim načelima, u skladu s Evropskom konvencijom o ljudskim pravima, u okviru uključivog procesa koji uključuje civilno društvo i oporbu, ključno je za daljnje približavanje zemlje EU.

Neophodne promjene Ustava i Izbornog zakona Bosne i Hercegovine moraju imati za cilj prevladavanje etničkih podjela u zemlji.

Relevantne presude Europskog suda za ljudska prava (prije svega u predmetima Sejdić-Finci, Zornić, Pudarić, Šlaku i Pilav) moraju se provesti u cijelosti i sadržajno. Bundestag s velikom zabrinutošću vidi kako se povećava negativan utjecaj susjednih država na moguću reformu izbornog zakona. Treba odbaciti takozvano ‘načelo legitimnog zastupanja’”, navodi se.

Po mišljenju Bundestaga, to koči ravnopravno sudjelovanje svih građana u političkom procesu i nije u skladu s vrijednostima i standardima EU, dodatno bi produbilo podjelu Bosne i Hercegovine i implementaciju relevantnih presuda Europskog suda za ljudska prava.

“Stvaranje čak i trećeg entiteta, pored postojeće federacije Bosne i Hercegovine i Republike Srpske, ugrozilo bi teritorijalni integritet zemlje i bilo bi u suprotnosti s ciljem pluralističkog civilnog društva”, navedeno je tada u dokumentu koji će biti osnov za rezoluciju Bundestaga o Bosni i Hercegovini.

U dokumentu se dalje navodi da važno spriječiti da se jednostavnom izmjenom izbornog zakona bez promjene ustava samo prikrije postojanost etničke podjele, te ističe da “predstojeći izbori ove jeseni zahtijevaju najveću međunarodnu pažnju i podršku

 
Zadnje objave

Rencontres LGBTQ application OneGoodCrush offres Rencontres pour tous

Il y en a eu beaucoup percées récemment pour le LGBTQ . La juridique suprême a statué sur le la légalité...

We Don’t Text Anymore. Just how do I Get The Woman to speak with Myself?

Reader matter:I found myself talking to a lady for a little while and some of my friends made an effort to talk me personally...

Publisher’s Choice honor: just how Bridal Reflections™ Became a leading Salon for Brides in nyc

The Scoop: New York-based beauty salon Bridal Reflections is proud to own personalized the wedding-dress-shopping procedure for generations. Every bride which makes an appointment...

What is the rate™ Names ponder lady the Most Date-Worthy outfit of 2018

The Scoop: This Year, WhatsYourPrice.com (WYP) began a strategy to enhance the economics of internet dating by incentivizing people to meet each other offline. The dating...

Indications She Is The Main One

Five Telltale indicators you have to Pop The QuestionSo you've been matchmaking your bae for a couple years now. You reside collectively — or...