NEVJEROVATNA TEORIJA DODIKOVOG POSLANIKA: “Ovo su u planu imali i tvorci Dejtonskog sporazuma!”
Ustavni sud BiH stavio je van snage Zakon o neprimjenjivanju nametnute odluke Valentina Inzka o zabrani negiranja genocida, koju je usvojila Narodna skupština. Iz Republike Srpske je neuvjerljivo poručeno da je “riječ o političkoj odluci koja ne znači ništa za RS”.

Šef kluba SNSD-a u Narodnoj skupštini Republike Srpske Igor Žunić rekao je da je “sada jasno da je Ustavni sud BiH preuzeo ulogu OHR-a i da više niko u Republici Srpskoj ne treba da ima bilo kakvu dilemu u vezi uloge tog suda”.

Žunić je rekao za Srnu da je siguran da su i tvorci Dejtonskog sporazuma imali to u planu kada su definisali Ustavni sud BiH.

“Sada pored nelegalnog protektora Christiana Schmidta imamo Ustavni sud BiH koji donosi isključivo političke odluke koje obrazlaže smiješnim obrazloženjima koja nisu na nivou studenata prve godine prava” rekao je Žunić.

Funkcioner SNSD-a Siniša Karan izjavio je Srni da je Ustavni sud BiH sada imao priliku da visokog predstavnika izbaci iz ustavnog djelovanja, kao nekog ko nije ustavni predlagač, ali nije imao snage, te nastavlja i dalje da tone u glib.

“Ustavni sud predstavlja najveću pravosudnu instituciju i pravosudni autoritet u svakoj državi na svijetu. Nažalost, zakovan svojim ranijim neustavnim odlukama a u vezi sa odnosom prema visokom predstavniku, Ustavni sud BiH i dalje upada u blato pokušavajući da uvede odluke visokog predstavnika u pravni sistem supstituišući domaće vlasti, u želji da se njegove odluke smatraju domaćim pravom”, istakao je Karan.

Karan je rekao da je “Ustavni sud BiH u najmanju ruku mogao da kaže da Ustav BiH, kao ni Aneks 10, ne prepoznaje visokog predstavnika kao zakonodavca, i da ne može zamijeniti zakonodavna tijela”.

Profesor ustavnog prava Milan Blagojević izjavio je Srni da visoki predstavnik nema pravo da nameće svoju volju kao zakon jednoj državi članici UN, kojoj samo njen nadležni parlament, i niko drugi, može zakonom propisati šta će biti krivično djelo, a šta neće.

Blagojević je podsjetio da je Mirsad Ćeman kao potpredsjednik Ustavnog suda BiH na konferenciji za novinare danas izjavio da se: “Ustavni sud rukovodio svojom ranijom praksom u nekim sličnim predmetima, jer je visoki predstavnik postupao kao institucija zakonodavna, zamjenjujući nadležni organ, a to je u konkretnom slučaju Parlamentarna skupština BiH,… Dakle to je pravna logika, ustavno-pravna logika na kojoj je utemeljena odluka Ustavnog suda”.

Blagojević je istakao da na ovaj način potpredsjednik najviše sudske institucije u BiH, a time i ta institucija, potvrđuje da je praksa tog suda jača od Ustava BiH, tj. da je ona ustav.

Očigledno je da Ustavni sud BiH donosi odluke u dogovoru sa međunarodnom zajednicom i dokazuje da u BiH ne postoji vladavina prava već da je protektorat, rekao je banjalučki advokat Milan Petković.

Nakon što je Ustavni suda BiH stavio van snage Zakon o neprimjenjivanju odluke Valentina Inzka o zabrani negiranja genocida, Petković je rekao da u Republici Srpskoj što prije treba da se održe konsultacije predstavnika vladajućih i opozicionih stranaka da bi se zauzeli stavovi i utvrdili dalji koraci jer se ova odluka tiče svih građana RS.

“Ustavni sud BiH sve više postaje produžena ruka Kancelarije visokog predstavnika. Očigledno je da oni na neki način donose odluke u dogovoru sa međunarodnom zajednicom”, ocijenio je Petković.

Predsjednik DNS-a Nenad Nešić istakao je da Republika Srpska treba ignorisati sve odluke Ustavnog suda BiH i raditi kao da one ne postoje. Naglašava da se taj kvazi sud ponovo ponaša kao ustavotvorac, a ne tumač Ustava BiH.

“Volio bih vidjeti koji je to član Ustava BiH prekršen i u kojem to članu piše da visoki predstavnik donosi zakone kao što to tumači kvazi sud”, rekao je Nešić.

Šef Kluba poslanika PDP-a u Narodnoj skupštini Republike Srpske Perica Bundalo smatra da je Ustavni sud BiH odavno preuzeo nekadašnju ulogu OHR-a i da svojim djelovanjem mijenja ustavnopravni sistem BiH, potpuno neosnovano i nenadležno.

“Ustavni sud BiH je uveo praksu da mijenja ustave BiH i Republike Srpske, umjesto da samo i jedino vodi računa o poštivanju Ustava BiH. Upušta se i u ocjenu ustavnosti političkih akata, kao što je učinjeno prije nekoliko dana”, naveo je Bundalo.

(SB)
Zadnje objave

KAKO JE SNSD PREKO NOĆI POSTAO “NEZAOBILAZAN”: “Bilo je dilema i unutar Osmorke, ali ne i za HDZ!”

Predsjednik SDP-a Nermin Nikšić komentirao je konstituiranje vlasti na svim nivoima u Bosni i Hercegovini te govorio o tome ko su neizbježni partneri za...

ŠOKANTNA ODLUKA VOJINA MIJATOVIĆA: „Pozivam poslanike SDP BiH u NSRS da glasaju za…“

Poruka za buduće generacije – vrijedi se boriti za ovu državu, ali ne sa kukavicama, konformistima i uhljebima. Vojin Mijatović, potpredsjednik SDP-a BiH, oglasio se...

DODIK VAN SEBE: “Plašeći svijet Republikom Srpskom Kurti traži alibi za…”

“Dok je Republike Srpske ta odluka se neće mijenjati”, poručio je Dodik. Milorad Dodik, predsjednik bh. entiteta Republika Srpska, kazao je da se potpisom na...

AMERIČKI AMBASADOR POSLAO VIDEO-PORUKU GRAĐANIMA BOSNE I HERCEGOVINE: Sjedinjene Države izdvajaju dodatnih 17 miliona dolara za podršku Oružanim snagama BiH…

Michael J. Murphy, ambasador Sjedinjenih Američkih Država u Bosni i Hercegovini poslao je poruku građanima BiH. -Nema druge zemlje koja je više ulagala u BiH...

Visoki predstavnik Christian Schmidt se obratio javnosti: “Vrijeme je da se dejtonski Ustav preoblikuje u moderan ustavni okvir koji će pomoći u prevazilaženju etničke...

Nastavljajući intenzivan dijalog sa predstavnicima civilnog društva, visoki predstavnik Christian Schmidt održao je danas još jedan sastanak kako bi razmijenio mišljenja i ideje u...