NERMIN NIKŠIĆ POSLIJE RAZGOVORA U HDZ-u: Da li će osmorka ući u vlast sa SNSD-om?
Lider SDP-a BiH Nermin Nikšić kazao je kako imaju većinu u predstavničkim domovima parlamenta Bosne i Hercegovine te Federacije BiH, ali da se vodi “utakmica” za Dom naroda, odnosno Klub bošnjaka zbog “trgovine zastupnicima” u Tuzlanskom kantonu, prenosi N1.

Istakao je kako u Predstavničkom domu Parlamenta BiH “osmorka” ima 13 zastupnika, a u PSFBiH 39 zastupnika. HDZ sa svojim partnerima u Klubu Hrvata Doma naroda ima apsolutnu većinu.

“Naša grupacija okupljena oko sporazuma će imati većinu u Domu naroda. Utakmica se vodi za Klub Bošnjaka. Omjer je 10:10. Preostala su tri delegata od kojih bi jedan mogao biti izabran na direktan način, a dva iz šešira”, rekao je Nikšić.

Govoreći o Izmjenama izbornog zakona i zahtjevima HDZ-a, Nikšić je rekao kako danas niko nikakav ultimatum nije postavljao.

“Izborni zakon nije samo interes HDZ-a već BiH i svih građana. Pokazali smo kako je kada imate heterogene političke partije koje se, kada hoće, dogovaraju. Pokazali smo to na primjeru Kantona Sarajevo”, rekao je Nikšić.

Govoreći o saradnji sa SNSD-om, Nikšić je rekao da će razgovarati i s njima, ali i sa opozicijom Republike Srpske.

“Mi smo razgovarali i sa SDA, ali smo se vrlo jasno postavili u tom konceptu. Rekli smo šta je naš prioriteti da želimo promijeniti stanje u BiH, a to ne možemo ako ostane sve kako jeste”, rekao je Nikšić.

Kazao je kako su danas predstavnici Trojke imali otvoren i iskren razgovor s predstavnicima HDZ-a te da nije spomenuto nikakvo kadriranje, samo programi.

Dodao je da su se usaglasili da fokus treba staviti na euroatlantske integracije, vladavinu prava i pravnu državu te ekonomsko-socijalne reforme.

“Postigli smo visok nivo saglasnosti da je vrlo važno da buduće vlade imaju konkretan program i plan djelovanja, ne da se formira Vijeće ministara ili vlade na osnovu toga što ima dovoljan broj zastupnika, ruku i podjela resora, pa da ono što dođe u parlament postane problem i predmet diskusija. Smatram da smo napravili značajan iskorak. Siguran sam da ćemo i dalje nastaviti s ovim dijelom priče”, rekao je Nikšić.

Elmedin Konaković, lider NiP-a, kazao je kako su rješenja o kojima se govorilo u Neumu bila opsežnija, te su država BiH i svi građani u njoj mogli imati konkretnija rješenja samo da je bilo političke volje i hrabrosti.

“Nadam se da će ova neka nova energija i hrabriji pristup pregovorima u BiH napokon smanjiti prostor populizmu u kojem profitiraju samo interesne grupe i pojedinci i da naši kvalitetni programski dogovori mogu donijeti rješenja od kojih će svaki građanin imati koristi jednako u svim dijelovima BiH”, poručio je Konaković.
Zadnje objave

ELMEDIN KONAKOVIĆ IZ ANKARE: “Mislim da smo jedna od zemalja sa najvećim brojem spasilaca, biće vremena da se podvuče linija…”

(…) i da pregledamo koliko smo administrativno ispoštovali okvirni Zakon o zaštiti i spasavanju.” Ponosan je na sve Bosance i Hercegovce koji su ovih dana...

IVICA PULJIĆ, IZ WASHINGTONA: „Blinken sigurno ne bi razgovarao s Biserom Turković…“

State Department je ubrzo objavio i zvanično saopćenje nakon telefonskog razgovora. Ne stišavaju se reakcije nakon razgovora ministra vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Elmedina Konakovića...

ŠOKANTAN APEL IZ BRČKOG: “Ne daju mi da se izjašnjavam kao Bosanac, ovo je najpodjeljeniji grad u državi, SDA je izdala državu, a SDP...

“SDP je podijelio i svoje članove stranke po istom principu i na izborima ih kandiduje kao takve!! Nema nikakve šanse da kao takvi mogu...

ZA ŠTA SE SPREMA PREDSJEDNIK SRBIJE: Aleksandar Vučić donio odluku o povećanju broja specijalnih jedinica u Srbiji…

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić donio je odluku o organizovanoj dogradnji specijalnih snaga Vojske Srbije. Kako se navodi u dokumentu u koji je “Blic” imao uvid,...

DIPLOMATSKI SKANDAL U REŽIJI ZAMJENIKA MINISTRA ODBRANE BiH: Odbio se sastati sa britanskim ministrom zbog izjava o Dodiku…

Zamjenik ministra odbrane BiH Aleksandar Goganović odbio je da se sastane sa britanskim ministrom za Evropu Leejem Dohertyjem zbog njegove izjave da se tokom...