Nermin Nikšić odlučio više da ne šuti, “lupio je šakom od stol”: “Ako treba branit ćemo se i na ulici zajedno sa građanima na protestima, SDP-u je neprihvatljiv OHR-ov prijedlog Izbornog zakona!
Predsjednik SDP-a Nermin Nikšić je izjavio da je ovoj stranci neprihvatljiv prijedlog Ureda visokog predstavnika (OHR) izmjena Izbornog zakona. Poručio je da je SDP spreman, kako je naveo, i na ulici braniti demokratske vrijednosti.

Tvrdi da mu visoki predstavnik Christian Schmidt u jučerašnjem (19. juli) razgovoru uopće nije spominjao glasine koje se odnose na izmjene Izbornog zakona. Prijedlog OHR-a je i SDP-u danas predočen.

“Naprotiv, rekao je da nije donio odluku, da hoće da sasluša svakoga te da ćemo razgovarati sljedeće sedmice.

Međutim, prijedlog koji su pravni eksperti iz OHR-a danas predstavili predstavnicima SDP-a i NS-a, koji je u međuvremenu postao dostupan i javnosti, a za koji su i danas tvrdili da nije konačan prijedlog, nego samo jedna od ideja, ne dopušta šutnju, ne dopušta podjelu na poziciji i opoziciju, ne dopušta ničije nijemo posmatranje”, istakao je Nikšić.

Prema njegovim riječima, SDP je uvijek bio čuvar vrijednosti multietničke Bosne i Hercegovine, slobode i prava svakog čovjeka da se izjašnjava prema svom osjećaju te ravnopravnosti svih građana na području cijele Bosne i Hercegovine. Poručio je da se SDP neće “cjenkati” oko spomenutih vrijednosti.

“To što smo uvijek bili za civilizirani dijalog, zastupali svoje stavove i nastojali argumentima doći do evropskih demokratskih rješenja nikome ne daje za pravo da misli kako ćemo nijemo posmatrati urušavanje svih civilizacijskih normi i multietičnosti Bosne i Hercegovine.

Ne, oko ovih principa sa SDP-om nema cjenkanja, nema pregovaranja i mi od svojih ideala nećemo odstupiti ni milimetra.

Spremni smo ih braniti pred svim svjetskim sudovima, pred Evropskim parlamentom, parlamentima demokratskih zemalja, ali još važnije branit ćemo ih svim silama i ovdje u Bosni i Hercegovini, kako u institucijama, tako i na ulici, protestima zajedno sa svim građanima kojima je stalo do normalne Bosne i Hercegovine”, naglasio je.

Nikšić je komentarisao i prijedlog načina biranja delegata u Domu naroda Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine.

“Prijedlog o izmjeni načina biranja delegata u Dom naroda Parlamenta FBiH za SDP je nazadan, antievropski i neprihvatljiv u svakom smislu.

Princip po kojem se kantonima, u kojim živi manji broj pripadnika konstitutivnog naroda u odnosu na neki zacrtani prag, uskraćuje ustavno pravo da budu izabrani u Dom naroda je neustavan i pogrešan.
Na ovaj način, umjesto da štiti Dejtonski sporazum, što je njihova osnovna zadaća, OHR nagrađuje one koji ga krše”, ocijenio je.

Kako je naveo, bit će nagrađeni oni koji su ustrajno sprečavali provođenje Aneksa 7 Dejtonskog sporazuma i povratak svih na svoje.

“Pošto su ‘uspješno’ spriječili masovniji povratak i zadržali broj pripadnika ‘drugih’ naroda na što manjem broju, oni predstavnici manjinskih konstitutivnih i povratničkih zajednica koje nisu poslušale svoje etnopoglavice i vratili se u svoje ili ostali na svome bit će uskraćeni za mogućnost izbora u Dom naroda FBiH.

Nagrađeni će biti oni koji su osigurali opstanak etnički ‘čistih’ zajednica. Svi pripadnici konstitutivnih naroda u sredinama u kojim su u manjini, suočeni su sa izglednom šansom da neće moći, u skorijem roku, biti izabrani u Dom naroda.

Tako će oni, koji su čuvari temeljne bosanskohercegovačke vrednote, njene multietničnosti, biti kažnjeni i onemogućeni da budu birani u Dom naroda, umjesto da se tim zajednicama osigura dodatna podrška i tzv. pozitivna diskriminacija”, dodaje.

Upozorio je da bi se uvođenjem praga za ulazak u Dom naroda Parlamenta FBiH direktno prekršile presude Evropskog suda za ljudska prava u slučaju Sejdić-Finci, Zornić, Šlaku i Pilav, od kojih svaka nalaže osiguranje mogućnosti svim građanima da budu birani u zakonodavnu vlast, neovisno o njihovom identitetu.

“OHR svojom odlukom praktično osigurava HDZ vlast u idućim godinama, možda i decenijama.

Po principu koji se nudi, HDZ će sa nekih 100.000 glasova imati punu kontrolu nad političkim procesima u FBiH, dok npr. stranke, koje su okupljene oko ujedinjene opozicije, niti sa svojih 500.000 glasova nemaju garanciju bilo kakvog utjecaja i kontrole procesa u zakonodavnoj vlasti.

Ako se ovo zove evropskom praksom, onda molim OHR da nam pokaže gdje to još u Evropskoj uniji ima princip prema kojem se stranci sa pet puta manje glasova nudi veće garancije za učešće u vlasti od stranke ili grupe koja uživa podršku višestruko većeg broja glasača”, poručio je predsjednik SDP-a.

I on je mišljenja da OHR navedenim prijedlogom nagrađuje one koji, kako je istakao, blokiraju FBiH već godinama, a kažnjava konstruktivne opcije, poput SDP-a koji je 2014. svojim glasovima deblokirao formiranje vlasti u ovom entitetu.

“Osnovni princip i smisao postojanja SDP-a je jačanje pluralnosti i multietničnosti Bosne i Hercegovine. Mi smo čuvari tih principa već 111 godina i bit ćemo dok postojimo. Ponuđenim rješenjem, takva Bosna i Hercegovina se ubija.

Mi to nećemo dozvoliti i svim sredstvima ćemo se suprotstaviti nametanju retrogradnog rješenja. Ovo smo jasno rekli i na današnjem sastanku”, istakao je.

Kako je konstatovao, u SDP-u se ponose činjenicom da su građani prevazišli etničke barijere i da glasaju za kandidate SDP-a i drugih stranaka različite etničke pripadnosti od njihove.

“Biraju ljude koje cijene, a ne Bošnjake, Hrvate ili Srbe. To je pozitivna praksa koja pokazuje da građani nadilaze etničke podjele.

To je princip koji treba isticati, a ne kazniti. SDP će se boriti da glas Bosne i Hercegovine bude što jači, da glas svakog glasača vrijedi jednako”, naveo je.

Zaključio je da podjele ne prihvataju, da im je svaki čovjek jednak, da će se uvijek zalagati da svako može biti ponosni pripadnik svoga naroda, ali još, kako je naglasio, ponosniji Bosanac i Hercegovac i da taj princip nikada neće izdati.
Zadnje objave

Kurti: Srbija nije normalna država, svi problemi na Balkanu dolaze iz Srbije

Premijer Kosova Aljbin Kurti izjavio je za podgoričku Gradsku televiziju, dan nakon postizanja dogovora o tablicama u Briselu u srijedu, da Srbija nije normalna...

SAD JE SVE JASNO; RAZOTKRIVEN PLAN ČOVIĆA I KONAKOVIĆA: HDZ blokadama obezbjeđuje Osmorki jedanaest bošnjačkih delegata?

Ako Skupština Posavskog kantona ne izabere delegate u zakonski predviđenom roku, CIK ima pravo da dodijeli drugom kantonu nedostajućeg delegata. U slučaju delegata iz...

Mijatović oštro: Patriote, uporno nam dijelite lekcije iz Sarajeva, a gdje ste sinoć u Banjoj Luci?

Sinoć smo u Banja Luci slavili našu državnost, slavili tekovine ZAVNOBIH-a. Mi nećemo stati dok BiH ne postane zemlja svih njenih građana i naroda,...

DENIS BEĆIROVIĆ POSLAO PORUKU SRBIMA: Ovo je i vaš Dan državnosti! Željku nisam vidio u zgradi Predsjedništva! Treba biti svaki dan na radnom mjestu…

“Ne slažem se ni sa sadržajem ni s tajmingom odluka Visokog predstavnika”, kazao je on. Denis Bećirović, član Predsjedništva BiH gostovao je u programu Face...

DODIK KIPTI OD BIJESA: „Ćamil Duraković na jučerašnjoj priredbi nije predstavljao Republiku Srpsku…“

Dodiku je zasmetalo i to što je na svečanosti učestvovao Ćamil Duraković, potpredsjednik Republike Srpske. Novi-stari predsjednik bh. entiteta Republika Srpska Milorad Dodik reagirao je...