Kecmanović je poput ruskih političara brutalnu agresiju na Ukrajinu nazvao „specijalnom operacijom“.

-Činjenica da napadi na Svetog Savu i Srpsku pravoslavnu crkvu dolaze ne samo od bošnjačkih političara, istoričara i lokalnih hodža, nego i od vrha Islamske zajednice u BiH svjedoči da se radi o sinhronizovanoj i koordinisanoj kampanji koja prevazilazi regionalni karakter, kazao je Nenad Kecmanović, nekadašnji sarajevski profesor, a danas savjetnik predsjednika bh. entiteta Republika Srpska Milorada Dodika.

Kecmanović tvrdi da je poglavar Islamske zajednice u BiH Husein Kavazović, „poslije hiperpolitizovanog reisa emeritusa Mustafe Cerića, bio dočekan kao čovjek vjere, ali je ubrzo posustao“.

On je kazao da je na upozorenje njemačke tajne službe BND – da je BiH postala “sigurna kuća” islamskih terorista – lider SDA Bakir Izetbegović njih proglasio “hipicima”, a Kavazović “paradžematlijama”.

“A onda su ih kao vruć krompir jedan drugom prebacivali u nadležnost, da bi ih obojica ostavili na miru sve dok se nije zaboravilo. Nisu položili test panislamizma, ali dok služe Amerikancima nemaju problema. Pogotovo danas kada je na dnevnom redu Rusija i kada im dobro dođe sve što kažu protiv `malih Rusa`“, rekao je Kecmanović za “Glas Srpske”.

-Loše je što pojedini vjerski službenici i političari manipulišu mladim ljudima, ali to ima i bumerang efekat. Oni hoće jedinstvenu Bosnu, a na taj način samo sve više uzajamno udaljavaju narode, entitete i kantone, kazao je Kecmanović.

Na pitanje da li se sve ovo može posmatrati i u svjetlu sve otvorenijih napada na Srbe, kako u BiH tako i regionu, Kecmanović je odgovorio da se želi stvoriti atmosfera pogroma na Srbe.

“Nije puka slučajnost što se u isto vrijeme suočavamo sa sličnim napadima na srpsku djecu i na Kosovu. I jedni i drugi samo na lokalu asistiraju diplomatskim pritiscima kolektivnog zapada na Srbiju i Srpsku”, rekao je Kecmanović.

-Ovo bi trebalo da izazove strah kod srpskog naroda sa obje obale Drine, te predsjednike Srbije i RS-a Aleksandra Vučića i Milorada Dodika natjeraju na popuštanje – da priznaju secesiju Kosova, da prihvate reviziju Dejtonskog sporazuma, da uvedu sankcije Rusiji, kazao je on te poput ruskih političara brutalnu agresiju na Ukrajinu nazvao „specijalnom operacijom“.

“U najširem geopolitičkom kontekstu kolektivni Zapad žuri da prije okončanja ruske specijalne operacije u Ukrajini zaokruži što veću interesnu zonu, a Srbi se, iako u okruženju članica NATO-a, tome grčevito opiru”, rekao je Kecmanović.

(SB)