NENAD ČANAK O POTPISIVANJU UGOVORA SA CRKVOM SRBIJE: “Pokušaj da Crna Gora nestane kao država – da bi Rusi izašli na Sredozemlje”
“Nije bitno čini li ovo Abazović namjerno ili zbog nerazumijevanja i neznanja, ali je činjenica da je trenutni crnogorski premijer više naštetio evropskoj perspektivi Crne Gore nego što je to učinio njegov klerikalni prethodnik Zdravko Krivokapić”, kaže Gjenero.

Stvari su potpuno jasne, u pitanju je nastavak državnog udara koji je počet u Crnoj Gori 2016. godine. Dakle, nastavak državnog udara drugim sredstvima. Ovo je pokušaj da Crna Gora nestane sa mape nezavisnih država da bi Rusija imala izlaz na Sredozemlje – rekao je Nenad Čanak, lider Lige Socijaldemokrata Vojvodine Pobjedi komentarišući sramni čin potpisivanja ugovora sa Crkvom Srbije kojim se crnogorsko kulturno i istorijsko nasljeđe predaje u ruke drugoj državi.

Ugovor su, u srijedu, daleko od očiju javnosti, nenajavljeno i uz jako policijsko obezbjeđenje u Vili ,,Gorica“ potpisali premijer Dritan Abazović i patrijarh SPC Porfirije Perić.

Trideset šest poslanika DPS-a, SDP-LP-a, SD-a, DUA su, nakon jučerašnjeg potpisivanja ugovora sa Crkvom Srbije, u skupštinsku proceduru predali prijedlog da se glasa o nepovjerenju Abazovićevoj vladi i to će se desiti na vanrednoj sjednici Skupštine 19. avgusta.

Govoreći o načinu na koji je potpisan ,,temeljni ugovor“ između Vlade Crne Gore i Srpske pravoslavne crkve Čanak kaže da se radi o nečasnoj raboti.

“Ovakav način potpisivanja ovoga ugovora koji je veoma neopravdano nazvan ,,temeljnim ugovorom“, zato što se TU potpisuje samo između međunarodno priznatih subjekata, je sam po sebi dokaz da je u pitanju nečasna rabota jer časne stvari se ne rade u tajnosti. Vlast koja ima podršku građana nema potrebe da to od njih krije. Predsjednik vlade koji je zaista predsjednik vlade izabran voljom građana nema potrebe da laže, a Dritan Abazović je lažov, a kako kažu kod nas ko laže taj i krade i stvari su takve potpuno jasne – u pitanju je nastavak državnog udara na Crnu Goru koji je počet 2016. godine”, kaže Čanak.

Sa njim je saglasan i hrvatski analitičar Davor Gjenero.

On ističe da je jasno da je potpisom tkz. temeljnog ugovora sa Crkvom Srbije premijer Crne Gore Dritan Abazović napravio nepopravljivu ili teško popravljivu štetu Crnoj Gori.

“Nakon što je predsjednik vlade jedne države potpisao dokument kojim se u ime države odriče prava zaštite nacionalne baštine, kojom je ovladala organizacija iz druge države, ugovor koji legitimira i vlasništvo i posjed baštine cetinjske mitropolije, koja je nasilno ukinuta i uključena u takozvanu Srpsku pravoslavnu crkvu, a njena imovina i baština su prisvojene. Crna Gora je kao suverena država sistemski štitila manevarski prostor za rješavanje pitanja istorijske baštine, a premijer Abazović je jednim potpisom poništio rad u prethodnim godinama. Time se legitimisao kao neko ko rastače crnogorsku državnost, a ne kao neko ko pripada konstitucionalističkom bloku”, kaže Gjenero.

On upozorava da je najlakše ovakve poteze tumačiti teorijama zavjere.

“Ne čini se da je to najprimjereniji način tumačenja, ali potez koji je Abazović povukao mora pokrenuti pitanje političke odgovornosti, ali se mora stvoriti i zaštitni zid kako trenutni premijer ne bi, na način na koji je to napravio s tkz. temeljnim ugovorom sa Crkvom Srbije, uvukao Crnu Goru u patogenu strukturu takozvanog Otvorenog Balkana. Nije bitno čini li to namjerno ili zbog nerazumijevnja i neznanja, ali je činjenica da je trenutni crnogorski premijer više naštetio evropskoj perspektivi Crne Gore nego što je to učinio njegov klerikalni prethodnik Zdravko Krivokapić”, zaključuje Gjenero.
Zadnje objave

Rencontres LGBTQ application OneGoodCrush offres Rencontres pour tous

Il y en a eu beaucoup percées récemment pour le LGBTQ . La juridique suprême a statué sur le la légalité...

We Don’t Text Anymore. Just how do I Get The Woman to speak with Myself?

Reader matter:I found myself talking to a lady for a little while and some of my friends made an effort to talk me personally...

Publisher’s Choice honor: just how Bridal Reflections™ Became a leading Salon for Brides in nyc

The Scoop: New York-based beauty salon Bridal Reflections is proud to own personalized the wedding-dress-shopping procedure for generations. Every bride which makes an appointment...

What is the rate™ Names ponder lady the Most Date-Worthy outfit of 2018

The Scoop: This Year, WhatsYourPrice.com (WYP) began a strategy to enhance the economics of internet dating by incentivizing people to meet each other offline. The dating...

Indications She Is The Main One

Five Telltale indicators you have to Pop The QuestionSo you've been matchmaking your bae for a couple years now. You reside collectively — or...