NEKA PAZI ŠTA ŽELI DA MU SE NE OSTVARI: Dodik traži zakon o sprečavanju širenja lažnih vijesti i jezika mržnje kojim se i sam počesto služi




Kao predsjednik SNSD, zatražio sam od Vlade, odnosno Ministarstva pravde, da pripremi nove i izvrši izmjene postojećih zakona, te da ih prilagodi evropskim konvencijama – naveo je Dodik na Twitteru.

Predsjednik SNSD Milorad Dodik zatražio je da budu pripremljeni zakoni o sprečavanju širenja lažnih vijesti, o sprečavanju jezika mržnje, o izmjenama i dopunama Krivičnog zakona s uvođenjem klevete i uvrede, te proširenju krivičnih djela protiv ustavnog poretka.

Kao predsjednik SNSD, zatražio sam od Vlade, odnosno Ministarstva pravde, da pripremi nove i izvrši izmjene postojećih zakona, te da ih prilagodi evropskim konvencijama – naveo je Dodik na Twitteru.

 

Uporedo s ovim, naglasio je on, treba pripremiti i usvojiti novi zakon o radu i postupanju predstavnika Republike Srpske na zajedničkom nivou.

Zanimljivo je da prijedlog zakona o sprečavanju širenja lažnih vijesti dolazi od političara koji se već decenijama u svojim govorima bavi širenjem lažnih vijesti, ali i govorom mržnje. Jedna od najpoznatijih Dodikovih lažnih vijesti je neprestana priča o osamostaljenju Republike Srpske. Jedna od njegovih posljednjih izjava ovog tipa je zabilježena prije pet-šest dana na mitngu SNSD-a u Banjoj Luci kada je rekao “da će RS jednog dana otići i sa sobom odnijeti 49 posto BiH”

Nadalje, Dodik je dosada nebrojeno puta političare Bošnjake potpuno van konteksta priče o politci i temi nazivao muslimanima vjerovatno smatrajući da ih time politički omaložava u očima drugih.

Dakle, jedan od prvih “pacijenata” zakona o sprečavanju širenja lažnih vijesti i govora mržnje bi mogao biti upravo – Dodik.

(“SB”)




Zadnje objave

ŠEMSUDIN MEHMEDOVIĆ OPISAO “OPASNI PLAN”: “‘Osmorka’ instalirana da prihvati američki model državne imovine, Dodik i Murphy fingirali svađu”

Bošnjacima Zakon o zabrani negiranja genocida, Hrvatima Izborni zakon, a Srbima državna imovina. Ovako je ukratko za Faktor državni zastupnik Šemsudin Mehmedović opisao opasni...

KONAKOVIĆ ZA BEOGRADSKE MEDIJE: “Imamo projekte na Drini o kojima smo spremni da razgovaramo sa predsjednikom Vučićem!” (VIDEO)

Novi ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Elmedin Konaković govorio je danas za beogradsku redakciju televizije N1 i poručio da je jedan od prioriteta...

TEŠKE RIJEČI LIDERA SDP-a: Nermin Nikšić, ogorčen glasanjem u Domu naroda FBiH, pisao kolegama -“UBUDUĆE RADITE BEZ SDP-a, KAO SEDMORKA!”

Piše: ISTRAŽIVAČKI TIM “SB” Nakon što su danas u Domu naroda Parlamenta Federacije BiH izabrani delegati za Dom naroda Parlamenta BiH potpuno je jasno da...

Mijatović najavio osvetu SDP-a za izdaju: Vidjet ćemo kako se snalaze ‘seoski klubovi’, spremite se!

Vojin Mijatović, potpredsjednik SDP-a BiH bio je gost u Centralnom dnevniku na Face TV gdje je komentirao rezultate glasanja na sjednici Doma naroda FBiH...

Oglasio se Dodik o usvojenoj deklaraciji Skupštine KS: Ne znam da li da se smijem ili zabrinem

Sljedeće što bi im moglo pasti na pamet je zabrana ljubljenja po tri puta, kazao je predsjednik RS-a Predsjednik bh. entiteta Republika Srpska Milorad Dodik...