NEKA DOBRO ČUJU DODIK I VUČIĆ BORRELLOVU PORUKU: “Pokušaji da se prekroji historija, poreknu genocid, ratni zločin ili veličanje ratnih zločinaca nemaju mjesta u Evropi”
Borrell je rekao: “Srebrenica je međunarodno priznat genocid i jedno od najmračnijih mjesta u savremenoj evropskoj historiji i leži na kolektivnoj savjesti onih koji su ga počinili i onih koji ga nisu spriječili”.

Visoki predstavnik Evropske unije Josep Borrell u utorak je izjavio da “obilježavanje genocida počinjenog u Srebrenici podsjeća sve nas da i 26 godina poslije postoji potreba za pomirenjem u Bosni i Hercegovini, ali i cijeloj regiji da bi se moglo ići naprijed”, javlja Al Jazeera Balkans.

Po završetku sastanka u sklopu Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju EU – Bosna i Hercegovina u Briselu, rekao je da je “Srebrenica međunarodno priznat genocid i jedno od najmračnijih mjesta u savremenoj evropskoj historiji i leži na kolektivnoj savjesti onih koji su ga počinili i onih koji ga nisu spriječili”.

– I da budem jasan: pokušaji da se prekroji historija, poreknu genocid, ratni zločin ili veličanje ratnih zločinaca nemaju mjesta u Evropi, moraju prestati i svakako se neće trpjeti – kazao je visoki predstavnik EU-a.

Borrell je naglasio da je na današnjem zasjedanju predstavnika EU-a i Bosne i Hercegovine “naglašena nužnost da svi politički činioci u Bosni i Hercegovini prevaziđu retoriku usmjerenu na podjele i razdvajanje, ukorijenjene u prošlosti, kao i da se obustavi veličanje osuđenjih ratnih zločinaca i pokaže puna saradnja s međunarodnim sudovima i poštovanje njihovih odluka”.

Više od 8.000 bošnjačkih muškaraca i dječaka ubijeno je u julu 1995. godine u Srebrenici, a te zločine Međunarodni krivični sud za bivšu Jugoslaviju (ICTY) u Hagu ocijenio je kao zločin genocida, u presudama koje je izrekao protiv najviših vojnih i političkih zvaničnika bh. entiteta Republika Srpska, uključujući zapovjednika vVjske RS-a, generala Ratka Mladića, i prvog predsjednika RS-a Radovana Karadžića.

Mladića (78) je 8. juna drugostepenom presudom na doživotni zatvor osudio Međunarodni mehanizam za krivičene sudove, nasljednik ICTY-a.

Isti mehanizam je pravosnažno na doživotni zatvor osudio i Karadžića (74) u martu prošle godine.

Uprkos presudama međunarodnog suda, vodeći političari u RS-u osuđene za ratne zločine još slave kao nacionalne heroje, zločine često nazivaju legitimnom osvetom ili umanjuju razmjere genocida počinjenog u Srebrenici, premda su ti zločini proglašeni najvećim na evropskom tlu nakon holokausta iz Drugog svjetskog rata.

(SB)
Zadnje objave

BiH izgubila status “sigurne zemlje”: Šta ova odluka znači za putovanja u EU?

BiH je posljednja zemlja iz regiona koja je skinuta sa liste "sigurnih zemalja" Evropska unija je Bosni i Hercegovina ukinula status "sigurne države" u pogledu...

Pomozite da se lociraju optuženi i osumnjičeni ratni zločinaci koje potražuje Sud BiH

Poznato je da se u Srbiji, Hrvatskoj, ali i drugim zemljama, doduše u manjem broj, krije na stotine optuženih i osumnjičenih ratnih zločinaca koje...

VIŠE MUKE OKO BANJA LUKE: Tegeltija i Pandurevićka ujedinjeni – “Neće biti Republike Srpske ako se ne kaže…”

Milan Tegeltija objavio je na svom Twitter nalogu da nije iznenađujuća odluka Ustavnog suda BIH kojom bi da otime teritoriju Republike Srpske, na šta...

Stanivuković o genocidu: Doći će trenutak kada ću ja pokazati…

Posljednjih osam mjeseci u Banjaluci neki ljudi ne mogu da žive od kriminala i korupcije kao što su živjeli posljednjih dvadeset godina, a razlog...

Vulin se brani prijetnjama: Srbija ne pregovara pred pištoljem uperenim u čelo, mnoge stvari će se promijeniti na prostoru Kosova i Metohije

Vulin poručuje da će „srpska žandarmerija izvršiti svako naređenje predsednika države Aleksandra Vučića, ona je spremna da to uradi i visoko motivisana, braniće svoj...