Nazire li se konačna odluka SDP-a u vezi četvrtog delegata? / Nikšićeva izjava nakon sastanka otkriva mnogo toga

0
212

Ovih dana ću obaviti razgovore sa partnerima u Federaciji BiH i vidjeti da li bi se Vijeće ministara BiH moglo napraviti bez SNSD-a ukoliko imamo dva delegata iz opozicionih stranaka u Parlamentu BiH. Ukoliko ne postoji ta varijanta, onda postaje kontraproduktivno da spaljujemo stavove Pokreta za državu, poručio je Nikšić

Nermin Nikšić, predsjednik SDP-a BiH, komentarisao je današnji sastanak predstavnika opozicije iz RS-a sa predstavnicima SDP-a i Pokreta za Državu.

Potvrdio je riječi opozicionara kazavši kako je razgovor bio korektan, ali da na njemu ništa nije dogovoreno.

– Imali smo korektan razgovor. Pokušali smo račšistiti neke stvari, kada očekujete od nekoga da vas podrži onda nije fer i korektno da o tim ljudima govorite ružno i da ih nazivate plaćenicima, rekao je Nikšić.

Ističe da SDP-u predstoji donošenje teške odluke, te naglašava da nemaju prava izdati Pokret za državu. S obzirom da ljudi iz PzD-a, većinski, ne žele podržati ni SNSD ni opozicione kandidate, stvar bi mogla biti jasna.

– Odluka će biti na SDP-u, do srijede ćemo donijeti svoju odluku. Kada je u pitanju PzD, nemamo pravo izdati te ljude koji su dobili takav izborni rezultat. Sa druge strane, imamo druge posljedice koje se tiču formiranja vlasti i države. Neću davati lažna obećanja, pričao sam sa predstavnicima DF-a i Zelenih BiH, koji su kazali da ne postoji mogućnost da promijene svoje mišljenje i daju glas za opozicione političke partije u RS-u, kazao je on.

Rekao je kako opozicija ne želi podržati kandidata PzD-a, te da u tom smislu nije ništa dogovoreno.

Ključan bi, sudeći prema Nikšićevoj izjavi, mogao biti razgovor sa SDP-ovim partnerima u Federaciji BiH.

– Ovih dana ću obaviti razgovore sa partnerima u Federaciji BiH i vidjeti da li bi se Vijeće ministara BiH moglo napraviti bez SNSD-a ukoliko imamo dva delegata iz opozicionih stranaka u Parlamentu BiH. Ukoliko ne postoji ta varijanta, onda postaje kontraproduktivno da spaljujemo stavove Pokreta za državu, poručio je Nikšić.

S obzirom da, prema ranijim najavama iz te stranke, HDZ ne vidi realnu mogućnost u formiranju državne vlasti bez SNSD-a, izvjesno je kako će SNSD dobiti četvrtog delegata u Domu naroda PS BiH.

Nikšić je dodao kako će se SDP nositi sa odlukom koju donese, ma kakva god ona bila, a šta će ova stranka na kraju odlučiti saznat ćemo u predstojećim danima.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here