NATO stavlja BiH “pod svoje”, obećao snažnu zaštitu…
Parlamentarna skupština NATO-a usvojila je rezoluciju kojom se vlade članica i parlamenti tog vojnog saveza pozivaju da pojačaju podršku ranjivim partnerima – Bosni i Hercegovini, Gruziji i Moldaviji.

U rezoluciji, koja nosi naziv “Pogodni za svrhu u novoj strateškoj eri”, Skupština je ponovo potvrdila stalnu podršku nacionalnom suverenitetu i teritorijalnom integritetu Ukrajine, Gruzije, Moldavije i Bosne i Hercegovine.

– Pozivamo vlade i parlamente članica Alijanse da pojačaju podršku ranjivim partnerima BiH, Gruziji i Moldaviji, kako bi im se pomoglo da izgrade integritet i otpornost, razviju kapacitete i zadrže političku nezavisnost, te da se nastavi podrška euroatlantskoj integraciji BiH i Gruzije, kaže se u rezoluciji u kojoj se izražava nepokolebljiva podrška politici otvorenih vrata NATO-a i euroatlantskim integracijama ove tri zemlje.

Parlamentarna skupština NATO-a takođe poziva države članice i na snažniji angažman, te jačanje kapaciteta za mogućnost intervencije na Balkanu, kao i u području Mediterana.

Vojni analitičar i kolumnista Oslobođenja Đuro Kozar smatra da je jako dobro što se Sjevernoatlantski savez “brine za BiH, što želi preventivno djelovati i što na sve moguće načine nastoji osujetiti bilo kakve napade na stabilnost, teritorijalnu cjelokupnost i integritet BiH”.

– Ne sviđa mi se, međutim, termin ranjiva kategorija iako BiH jeste u takvoj situaciji, ali je ovdje EUFOR i puno sigurnosnih agencija, te OSBiH.

BiH jeste na osjetljivom geostrateškom položaju, ali nije ranjiva i neće ni biti i pored toga što pojedine grupe i pojedinci nastoje da neostvarene ratne ciljeve ostvaruju u miru.

Ja sam za funkcionalnu BiH, što znači da organi na nivou države rade onako kako je to Ustav odredio, kaže Kozar.

Na pitanje koliko je usvajanje NATO-rezolucije važno u vrijeme kada secesionisti ne miruju, a pitanje Kosova ponovo dospijeva u žižu interesovanja, Kozar odgovara da su bilo kakva upoređivanja Kosova i BiH ne samo neracionalna nego i opasna.

(Oslobođenje Foto:Arhiv)
Zadnje objave

ŠEMSUDIN MEHMEDOVIĆ OPISAO “OPASNI PLAN”: “‘Osmorka’ instalirana da prihvati američki model državne imovine, Dodik i Murphy fingirali svađu”

Bošnjacima Zakon o zabrani negiranja genocida, Hrvatima Izborni zakon, a Srbima državna imovina. Ovako je ukratko za Faktor državni zastupnik Šemsudin Mehmedović opisao opasni...

KONAKOVIĆ ZA BEOGRADSKE MEDIJE: “Imamo projekte na Drini o kojima smo spremni da razgovaramo sa predsjednikom Vučićem!” (VIDEO)

Novi ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Elmedin Konaković govorio je danas za beogradsku redakciju televizije N1 i poručio da je jedan od prioriteta...

TEŠKE RIJEČI LIDERA SDP-a: Nermin Nikšić, ogorčen glasanjem u Domu naroda FBiH, pisao kolegama -“UBUDUĆE RADITE BEZ SDP-a, KAO SEDMORKA!”

Piše: ISTRAŽIVAČKI TIM “SB” Nakon što su danas u Domu naroda Parlamenta Federacije BiH izabrani delegati za Dom naroda Parlamenta BiH potpuno je jasno da...

Mijatović najavio osvetu SDP-a za izdaju: Vidjet ćemo kako se snalaze ‘seoski klubovi’, spremite se!

Vojin Mijatović, potpredsjednik SDP-a BiH bio je gost u Centralnom dnevniku na Face TV gdje je komentirao rezultate glasanja na sjednici Doma naroda FBiH...

Oglasio se Dodik o usvojenoj deklaraciji Skupštine KS: Ne znam da li da se smijem ili zabrinem

Sljedeće što bi im moglo pasti na pamet je zabrana ljubljenja po tri puta, kazao je predsjednik RS-a Predsjednik bh. entiteta Republika Srpska Milorad Dodik...