NAKON INCIDENTA U KRAVICI: Denis Zvizdić zatražio od Schmidta da iskoristi bonske ovlasti – “Odmah staviti van snage odluku Opštine Bratunac…”
(…) o ‘sanaciji’ Zemljoradničke zadruge Kravica – lokacije na kojoj je 13. jula 1995. godine ubijeno više od 1.300 Bošnjaka.”

Dopredsjedavajući Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine Denis Zvizdić u srijedu je pozvao visokog predstavnika u BiH Christiana Schmidta da iskoristi bonske ovlasti i odmah stavi van snage odluku Opštine Bratunac o ‘sanaciji’ Zemljoradničke zadruge Kravica, lokacije na kojoj je ubijeno više od 1.300 Bošnjaka.

Zvizdić je također od Schmidta zatražio da se ova lokacija stavi pod zaštitu države, isto kao što se uradilo sa lokacijom u Potočarima.

“Pozivam visokog predstavnika Schmidta da iskoristi bonske ovlasti i odmah stavi van snage odluku Opštine Bratunac o ‘sanaciji’ Zemljoradničke zadruge Kravica – lokacije na kojoj je 13. jula 1995. godine ubijeno više od 1.300 Bošnjaka”, napisao je dopredsjedavajući PDPS-a BiH, te dodao:

“Također, smatram da postoji pravni osnov da v.p. Schmidt donese Odluku kojim će se ova lokacija staviti pod zaštitu države BiH, na isti način kako je to v.p. Petritsch uradio 2000. godine kada je svojom Odlukom odredio lokaciju za izgradnju mezarja i spomen obilježja u Potočarima”.

 

Policija bh. entiteta Republika Srpska nije dozvolila porodicama žrtava genocida u Srebrenici da danas polože cvijeće ispred hale Zemljoradničke zadruge Kravica, kod Bratunca, na istoku Bosne i Hercegovine.

Radi se o mjestu gdje je, prema zvaničnim podacima, između 13. i 14. jula 1995. godine ubijeno više od 1.300 bošnjačkih zarobljenika iz Srebrenice, među kojima je bilo i maloljetnih osoba.

Ispred hale je bilo oko stotinu policajaca koji su spriječili ulazak.
Zadnje objave

Kurti: Srbija nije normalna država, svi problemi na Balkanu dolaze iz Srbije

Premijer Kosova Aljbin Kurti izjavio je za podgoričku Gradsku televiziju, dan nakon postizanja dogovora o tablicama u Briselu u srijedu, da Srbija nije normalna...

SAD JE SVE JASNO; RAZOTKRIVEN PLAN ČOVIĆA I KONAKOVIĆA: HDZ blokadama obezbjeđuje Osmorki jedanaest bošnjačkih delegata?

Ako Skupština Posavskog kantona ne izabere delegate u zakonski predviđenom roku, CIK ima pravo da dodijeli drugom kantonu nedostajućeg delegata. U slučaju delegata iz...

Mijatović oštro: Patriote, uporno nam dijelite lekcije iz Sarajeva, a gdje ste sinoć u Banjoj Luci?

Sinoć smo u Banja Luci slavili našu državnost, slavili tekovine ZAVNOBIH-a. Mi nećemo stati dok BiH ne postane zemlja svih njenih građana i naroda,...

DENIS BEĆIROVIĆ POSLAO PORUKU SRBIMA: Ovo je i vaš Dan državnosti! Željku nisam vidio u zgradi Predsjedništva! Treba biti svaki dan na radnom mjestu…

“Ne slažem se ni sa sadržajem ni s tajmingom odluka Visokog predstavnika”, kazao je on. Denis Bećirović, član Predsjedništva BiH gostovao je u programu Face...

DODIK KIPTI OD BIJESA: „Ćamil Duraković na jučerašnjoj priredbi nije predstavljao Republiku Srpsku…“

Dodiku je zasmetalo i to što je na svečanosti učestvovao Ćamil Duraković, potpredsjednik Republike Srpske. Novi-stari predsjednik bh. entiteta Republika Srpska Milorad Dodik reagirao je...