Ministrica pravde Austrije Alma Zadić otvoreno progovorila o Bosni i Hercegovini: “Borite se protiv korupcije”
Ministrica pravde prijateljske Austrije Alma Zadić političku situaciju na zapadnom Balkanu, a posebno u BiH, ocjenjuje složenom. Govorila je za Dnevni Avaz.

“Suštinske reforme koje su važne za građane Bosne i Hercegovine provode se sporo ili nikako.

Stoga je potrebna jasna politička spremnost da se neophodne reforme provedu.

Zato sam ja, kao ministrica pravde, ali i austrijska vlada ponudile našu podršku, posebno kada su u pitanju vladavina prava, nezavisnost pravosuđa i borba protiv korupcije – kazala je Zadić.

Status kandidata

Kako je istakla, Austrija će nastaviti činiti sve što je u njenoj moći kako bi BiH dobila status kandidata za članstvo u EU.

“Što se tiče procesa EU integracija, ne smijemo primjenjivati dvostruke standarde, inače će EU trajno izgubiti kredibilitet.

I dalje apeliram na sve relevantne aktere u BiH, posebno političare, da ovu ponudu shvate ozbiljno i pokrenu važne reforme.

Potrebni su konkretni koraci, posebno u oblastima vladavine prava, nezavisnosti pravosuđa i borbe protiv korupcije.

Ove reforme su osnovni preduvjet za održivo poboljšanje života građana – potcrtala je Zadić.

Jačati EU porodicu

Zadić je kazala da EU ima jasnu odgovornost prema državama zapadnog Balkana, od kojih su neke zemlje kandidati godinama.

“Ne smijemo zaboraviti na zapadni Balkan i Bosnu i Hercegovinu. S obzirom na rat u Ukrajini, jačanje evropske porodice, koja uključuje i BiH, jasan je prioritet – kazala je Zadić za Avaz.
Zadnje objave

ŠEMSUDIN MEHMEDOVIĆ OPISAO “OPASNI PLAN”: “‘Osmorka’ instalirana da prihvati američki model državne imovine, Dodik i Murphy fingirali svađu”

Bošnjacima Zakon o zabrani negiranja genocida, Hrvatima Izborni zakon, a Srbima državna imovina. Ovako je ukratko za Faktor državni zastupnik Šemsudin Mehmedović opisao opasni...

KONAKOVIĆ ZA BEOGRADSKE MEDIJE: “Imamo projekte na Drini o kojima smo spremni da razgovaramo sa predsjednikom Vučićem!” (VIDEO)

Novi ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Elmedin Konaković govorio je danas za beogradsku redakciju televizije N1 i poručio da je jedan od prioriteta...

TEŠKE RIJEČI LIDERA SDP-a: Nermin Nikšić, ogorčen glasanjem u Domu naroda FBiH, pisao kolegama -“UBUDUĆE RADITE BEZ SDP-a, KAO SEDMORKA!”

Piše: ISTRAŽIVAČKI TIM “SB” Nakon što su danas u Domu naroda Parlamenta Federacije BiH izabrani delegati za Dom naroda Parlamenta BiH potpuno je jasno da...

Mijatović najavio osvetu SDP-a za izdaju: Vidjet ćemo kako se snalaze ‘seoski klubovi’, spremite se!

Vojin Mijatović, potpredsjednik SDP-a BiH bio je gost u Centralnom dnevniku na Face TV gdje je komentirao rezultate glasanja na sjednici Doma naroda FBiH...

Oglasio se Dodik o usvojenoj deklaraciji Skupštine KS: Ne znam da li da se smijem ili zabrinem

Sljedeće što bi im moglo pasti na pamet je zabrana ljubljenja po tri puta, kazao je predsjednik RS-a Predsjednik bh. entiteta Republika Srpska Milorad Dodik...