MINISTAR ČAMPARA POZVAO VISOKOG PREDSTAVNIKA I AMERIČKU AMBASADU NA HITNO DJELOVANJE: “SDA i HDZ BiH prave stranačku policiju u HNK…”
Zastupnici u Skupštini HNK trebali bi se izjasniti u srijedu o prijedlozima izmjena i dopuna Zakona o unutrašnjim poslovima HNK i Zakona o policijskim službenicima HNK, po skraćenom postupku.

Federalni ministar unutrašnjih poslova Aljoša Čampara pozvao je zastupnike u Skupštini Hercegovačko-neretvanskog kantona (HNK) i predstavnike međunarodne zajednice u Bosni i Hercegovini da hitno spriječe usvajanje izmjena i dopuna Zakona o unutrašnjim poslovima HNK i Zakona o policijskim službenicima HNK.

Kako se navodi u saopćenju za javnost, reakcija federalnog ministra unutrašnjih poslova uslijedila je nakon dogovora SDA i HDZBiH da u skupštinsku proceduru upute izmjene i dopune zakona kojim se, osim funkcije policijskog komesara, uvodi funkcija zamjenika policijskog komesara i koji ne mogu biti iz istog naroda, što ne postoji niti u jednom kantonu u sastavu Federacije BiH.

Zastupnici u Skupštini HNK trebali bi se izjasniti u srijedu o prijedlozima izmjena i dopuna Zakona o unutrašnjim poslovima HNK i Zakona o policijskim službenicima HNK, po skraćenom postupku.

– Ako navedeni zakoni budu usvojeni Uprava policije Ministarstva unutrašnjih poslova HNK u potpunosti će biti stavljena pod političku kontrolu Stranke demokratske akcije (SDA) i Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) BiH, što je neprihvatljivo sa stanovišta demokratije i sigurnosti.

Pozivam Ured visokog predstavnika međunarodne zajednice (OHR) i Ambasadu Sjedinjenih Američkih Država (SAD) u BiH, koji su dali značajan doprinos reformi policije u BiH, da zaustave pokušaj podjele Uprave policije MUP-a HNK po političkom i etničkom principu.

– Policija mora biti u potpunosti neovisna od politike i raditi u skladu s važećim zakonima i interesima građana Bosne i Hercegovine, a ne instrukcijama i stranačkim interesima SDA i HDZBiH. Neprihvatljivo je da se u predloženim izmjenama i dopunama Zakona o unutrašnjim poslovima HNK ponovo nalazi odredba prema kojoj se policijski komesar mora konsultovati s ministrom prilikom raspoređivanja i premještanja službenika u Upravi policije. Predloženim izmjenama i dopunama određeno je i da zamjenik policijskog komesara daje određene saglasnosti policijskom komesaru što u suštini znači da policijski komesar u praksi uopšte ne rukovodi Upravom policije.

Kao federalni ministar unutrašnjih poslova dužan sam upozoriti da će u potpunosti biti narušen sistem operativnog funkcionisanja policije u HNK-a, ukoliko zastupnici u Skupštini HNK usvoje izmjene i dopune zakona koje su dogovorili politički predstavnici SDA i HDZBiH. Navedenim političkim strankama očito nisu bile dovoljne „dvije škole pod jednim krovom“ pa na sve načine pokušavaju uspostaviti „dva MUP-a pod jednim krovom“.

Ne možemo a da se ne pitamo je li sljedeći korak razdvajanje kadrova na način da policijskim službenicima iz reda Hrvata upravlja policijski komesar iz HDZBiH, a policijskim službenicima iz reda Bošnjaka zamjenik policijskog komesara iz reda SDA i obratno – odnosno da policijskim službenicima iz reda Bošnjaka upravlja policijski komesar iz SDA, a policijskim službenicima iz reda Hrvata zamjenik policijskog komesara iz reda HDZ-a? Bilo kakvo stvaranje stranačke policije, u bilo kojoj administrativno-teritorijalnoj jedinici u sastavu države Bosne i Hercegovine, mora biti spriječeno – navedeno je u reakciji ministra Čampare, saopćio je FMUP.
Zadnje objave

5 Red Flags per Online Dating – Secondo Guys

Sarebbe il femmine sei appagante tramite il tuo servizi di incontri online quasi relazione prodotto? If you are online dating instead of...

Consejos simples para Informar Puede tener un pequeño virilidad

La forma de Reconocer Que eres No trabaja con Mucho allá abajo Pene ansiedad es increíble típico, y varios hombres parecen...

Iz SDA su odmah reagovali, ne kriju nezadovljstvo: “Sporazum HDZ-a i Osmorke preuranjen, SDP pozivamo da formira državnu vlast bez Dodika”

Iz Stranke demokratske akcije (SDA) poručili su da je potpisivanje sporazuma o formiranju vlasti između HDZ-a BiH i Osmorke preuranjeno u trenutku kada nije...

OBJAVLJEN I NJEGOV TEKST: Pročitajte šta piše u sporazumu koji su danas potpisali Dragan Čović i Nermin Nikšić…

Nakon potpisivanja sporazuma, pomenute stranke će krenuti u formiranje vlasti na federalnom, a zatim vjerovatno i na državnom nivou. U zgradi Parlamentar Bosne i Hercegovine...

OSMORKA I HDZ BiH POTPISALI KOALICIONI SPORAZUM: “Neka nam je sa srećom”

Riječ je o sporazumu programske koalicije u izvršnoj i zakonodavnoj vlasti za predstojeći četverogodišnji mandat koji predstavlja okvir za buduće djelovanje, odnosno, temelj buduće...