MILORAD PONOVO SANJA O OTCJEPLJENJU IAKO ZNA DA OD TOG NEMA NIŠTA: Ako nas budu izgonili iz BiH, mi ćemo iz nje izaći
Predsjednik Republike Srpske i lider SNSD-a Milorad Dodik danas se obratio na konferenciji za medije skupa sa novoizabranom članicom Predsjedništva BiH Željkom Cvijanović. Dodik je ponovio da će se držati Ustava, te kazao da “neće ostati u neustavnoj BiH”.

“Čestitam i ovu skromnu inauguraciju u Predsjedništvo i da kažem svoja iskustva iz rada Predsjedništva. Sve institucije i čitava BiH su zarobljene spinovanjem koje dolazi iz političkog Sarajeva, od njihovih političkih predstavnika i to sam mogao vidjeti i danas. Samo nekoliko minuta prije se zaklinju u Ustav i Dejtonski sporazum, pa onda poslije u svom inauguralnom govoru govore nešto sasvim suprotno, to smo mogli vidjeti pogotovo kod Komšića koji je uspio prevariti svoj narod. Apsolutno sve je potpuna prevara”, kazao je na početku obraćanja.

“Tako je govorio o prošlom radu u Predsjedništvu i pokušao da održi spin koji ne postoji, a to je NATO. BiH nema nijednu odluku kojom se govori da je članica NATO-a i da će biti. Ima neki program reformi. Prije nekoliko dana je u Sarajevu bio predstavnik NATO-a koji je govorio da je svaka država samostalna u tom pogledu i da je to politička volja svake države da li će u NATO ili ne“, dodao je Dodik.

Kazao je da će Željka Cvijanović vrlo brzo “vidjeti da to nije nikakvo posebno mjesto”.

 

“Ja poštujem pristup gospođe Cvijanović danas ali će ona vrlo brzo vidjeti da to nije nikakvo posebno mjesto. Razvalili su OSA, ne funkcioniše nijedan sistem predviđen Ustavom, lažno se zaklinju Ustavom, a poslije toga sve govore antiustavno”.

Ponovio je stav od ranije, a to je da će njegov politčki pristup biti vezan za Ustav.

“Naš pristup jeste Ustav, kako piše. Neutralni uslovi nisu postavljeni za bilo kakvu reformu. Sve reforme su nametnute i moraju ponovo biti na stolu Ako hoće da razgovaraju s nama, imat će taj razgovor i razgovarat ćemo o svemu. Sud i Tužilaštvo nemaju ustavnu osnovu, nametnuti su od Visokog predstavnika, u Anekse su ugrađivana pravila koja njima odgovaraju. RS nije protiv toga da se dogovore neki oblik Suda i Tužilaštva, ali ovaj Sud i Tužilaštvo nećemo mnogo trpiti. Vratit ćemo na našu scenu referendum o Sudu i Tužilaštvu kojeg se oni boje. Pokušat ćemo da napravimo konfiguraciju u Republici Srpskoj koja će omogućiti da prolaze sve naše važne odluke i koje će biti donešene potrebnim kvalifikovanim većinama. Imamo namjeru promijeniti ustav u RS. Uradićemo mnogo stvari kojima ćemo poboljšati stanje i funkcionisanje“.

 

Dodik je ponovo kazao da “oni neće ustati u neustavnoj BiH”.

“Mi nećemo ostati u neustavnoj BiH, sve ćemo učiniti da ona takva ne ostane. Uvijek su nam govorili da kad dođemo u kandidatski status, čak je i Venecijanska komisija utvrdila 2005. godine da je neprimjeren evropski put sa stranim sudijama i Visokim predstavnikom. Sve oni to krše, a nama pokušavaju ponovo da prodaju neke pakete koji ništa ne znače niti šta doprinose“.

“U svakom slučaju, naš fokus i ljudi koji rade uime RS u zajedničkm institucijama bit će RS. Mi smo potpuno umorni od pokušaja da BiH uredimo kao zajednicu svih. Politički narodi su ovdje Bošnjaci, Srbi, Hrvati i izraženi su kroz politički sistem na način koji je predviđen ustavom. Taj isti Dejtonski sporazum i Ustav je napisan kao rezultat dogovora o političkom sistemu u BiH koji je zaustavio rat. On je skrnavljen od strane visokih predstavnika u prošlosti, a sad u novije vrijeme je promijenjen od strane stranih sudija Ustavnog suda i muslimana koji glasaju s njima. Ne mora niko očekivati da ćemo mi to prihvatiti, odbit ćemo. Ako nas budu izgonili iz BiH, mi ćemo iz nje izaći“.

(N1)
Zadnje objave

ŠEMSUDIN MEHMEDOVIĆ OPISAO “OPASNI PLAN”: “‘Osmorka’ instalirana da prihvati američki model državne imovine, Dodik i Murphy fingirali svađu”

Bošnjacima Zakon o zabrani negiranja genocida, Hrvatima Izborni zakon, a Srbima državna imovina. Ovako je ukratko za Faktor državni zastupnik Šemsudin Mehmedović opisao opasni...

KONAKOVIĆ ZA BEOGRADSKE MEDIJE: “Imamo projekte na Drini o kojima smo spremni da razgovaramo sa predsjednikom Vučićem!” (VIDEO)

Novi ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Elmedin Konaković govorio je danas za beogradsku redakciju televizije N1 i poručio da je jedan od prioriteta...

TEŠKE RIJEČI LIDERA SDP-a: Nermin Nikšić, ogorčen glasanjem u Domu naroda FBiH, pisao kolegama -“UBUDUĆE RADITE BEZ SDP-a, KAO SEDMORKA!”

Piše: ISTRAŽIVAČKI TIM “SB” Nakon što su danas u Domu naroda Parlamenta Federacije BiH izabrani delegati za Dom naroda Parlamenta BiH potpuno je jasno da...

Mijatović najavio osvetu SDP-a za izdaju: Vidjet ćemo kako se snalaze ‘seoski klubovi’, spremite se!

Vojin Mijatović, potpredsjednik SDP-a BiH bio je gost u Centralnom dnevniku na Face TV gdje je komentirao rezultate glasanja na sjednici Doma naroda FBiH...

Oglasio se Dodik o usvojenoj deklaraciji Skupštine KS: Ne znam da li da se smijem ili zabrinem

Sljedeće što bi im moglo pasti na pamet je zabrana ljubljenja po tri puta, kazao je predsjednik RS-a Predsjednik bh. entiteta Republika Srpska Milorad Dodik...