MILORAD JE NAJHRABRIJI KAD “GOSTUJE” KOD MATE: Dodik napao Inzka, branio Čovića i Karadžića, a za Aliju Izetbegovića rekao da je SIMBOL ZLA (VIDEO)
“Visoki predstavnik Valentin Inzko je neuspjeh međunarodne zajednice, on je izmišljena priča”, kazao je Milorad Dodik, član Predsjedništva BiH.

– U BiH imamo jedno skrnavljenje Dejtonskog mirovnog sporazuma, što je dovelo do apsurda i nefunkcionisanja BiH – rekao je Dodik gostujuću u emisiji “Telering” RTRS-a.

Dodik je istaknuo da Inzko u BiH služi da održi satanizaciju međunarodne zajednice prema Srbima i ne dozvoljava nikakve promjene stereotipa.

– Inzko sada pokušava da zadrži tu “matricu”, a to znači da su Srbi krivi, a pogotovo oni koji vode srpski narod – naveo je Dodik.

Kazao je da je funkcionala BiH mogla postojati poštujući slovo Daytona, a međunarodna zajednica je izabrala “duh” Daytona.

– To je dovelo do hronične nestabilnosti, a ona je rezultat međunarodnog faktora – poručio je Dodik.

Govoreći o zahtjevu Inzka da se skine tabla sa Studentskog centra na Palama s nazivom “Radovan Karadžić”, Dodik je rekao da to nije nadležnost Predsjedništva BiH, već drugih organa, dodavši da “Inzko nije ni EU da bi mogao da prijeti u njeno ime”.

Prema njegovim riječima, Inzko bi trebao da sve u BiH tretira ravnopravno pa bi, onda, morao da traži da se promijene i nazivi ulica u Sarajevu Alije Izetbegovića i Zelenih beretki, jer su oni, kako je naglasio, „simboli zla“.

Dodik je istaknuo da ne podržava ono što radi visoki predstavnik.

– Laž je da bi visoki predstavnik otišao iz BiH da smo mi malo više popustili – naveo je Dodik.

Prema njegovim riječima, svi dodadašnji visoki predstavnici su masovno prekršili Dejtonski sporazum, doveli su Ustav BiH kao “mrtvu materiju” koja ne znači ništa.

– U BiH ništa nije kako piše u Ustavu i Dejtonu, sve je promijenjeno i to ne daje rezultate. Zbog toga su oni ljuti i pokušavaju da nađu krivce, a to su uvijek ili ja, Srbi, Dragan Čović, Hrvati, ali ne vide rezoluciju muslimana i SDA u kojoj prave predratnu “republiku BiH” po kojoj treba da se ukinu entiteti i kantoni i da se stvori “građanska država” – Dodik je rekao da on nije remetilački faktor u Predsjedništvu BiH i da je ovaj organ razvlašten.

– U Ustavu piše da je Predsjedništvo centralni izvršni organ, a Savjet ministara pomoćni. A kada odete tamo, sve je drugačije i oni od Savjeta ministara pokušavaju da naprave vladu – naglasio je Dodik.

Dodik smatra da je cijeli problem u činjenici da je BiH “napravljena nazor”, dodavši da bi bilo normalno da se provede slovo Daytona i da se sve dovede u ustavni okvir, ali da je, uprkos tom zalaganju, on optužen da krši Mirovni sporazum.

Dodik je naglasio i da “lider HDZ-a Dragan Čović traži da Hrvati biraju sunarodnika za člana Predsjedništva BiH, što je sasvim legitimno, a ne da im ga biraju Bošnjaci”.

(SB)
Zadnje objave

ĆAMIL DURAKOVIĆ DOŠAO NA SVOJE: “Akcija SIPA-e u Srebrenici dokaz je da…”

Ćamil Duraković, nosilac liste “Moja adresa Srebrenica“ na proteklim lokalnim izborima u BiH, za Anadolu Agency (AA) je naglasio da jutrošnja akcija pripadnika Državne...

Sjećate se kako je nana Fata prozvala Ramiza Salkića za krajnje nemoralnu ponudu?!?

Gostujući svojedobno na FACE TV, nana Fata ozbznanila je kao joj je potpredsjednik Republike Srpske Ramiz Salkić nudio da zemlja svoju proda i da...

BIO JEDNOM JEDAN SDP: Miro Lazović pisao o lakrdiji svoje bivše partije

Povodom uloge članova Socijaldemokratske partije (SDP) Bosne i Hercegovine u izbornim prevarama u Srebrenici, oglasio se i bivši zvaničnik te stranke Miro Lazović. Lazović je...

NANA NIMETA JAHIĆ PREMINULA U 99. GODINI: BILA JE SUPRUGA POSLJEDNJEG BOSANSKOG KADIJE

U Sarajevu je u 99. godini preminula Nimeta Jahić, supruga posljednjeg bosanskog kadije. Nana Nimeta, rođena je 6. oktobra 1922. godine u Prizrenu, u porodici...

STANIVUKOVIĆ OTKRIVA; “POKUŠAVALI SU DA ME KUPE”: Evo šta mu je poznati političar nudio da napusti PDP

Uz narodnu mudrost “U dobru se ne uzvisi, a u zlu se ne ponizi”, mladi gradonačelnik je poručio da Stevandić nije jedini koji mu...