Milorad Dodik “zaorio” na posebnoj sjednici Narodne skupštine RS: “Podnijeli smo prijave protiv više ambasadora i Turković”
Pokrenuli smo krivične postupke protiv svih ambasadora koji su zloupotrijebili nadležnosti, kazao je član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik na početku današnje posebne sjednice Narodne Skupštine RS.

Dodik je kazao kako su krivične prijave podnijete protiv ambasadora Svena Alkalaja i šefice diplomatije BiH Bisere Turković.

Uvodnu riječ u trajanju od sat vremana odoborila je većina predlagaču sjednice i članu Predsjendištva BiH Miloradu Dodiku.

“Spoljna politika BiH je propala”, konstatovao je Milorad Dodik, koji je u uvodnoj riječi pozdravio ruskog ambasadora Igora Kalabuhova, dodavši da su drugi ambasadori anketirani i imaju svoje razloge zašto nisu došli.

“Došao sam da parlament pitam mnogo konkretnih pitanja, kako bih mogao da prilagodim svoje ponašanje u pogledu izazova koji dolaze”, kazao je.

Dodik je naveo da dok je oblasti odbrane jasno da bez konsenzusa Predsjedništva nema odluke, na poziciji inostranih poslova Narodna skupština je mjesto konačnog odlučivanja.

Vraćanje na Dejton, aneks 4, ponovio je Dodik pred poslanicima zahtjeve o vraćanju nadležnosti iz decembra, te naveo da je “specijalna voja operacije Rusije” iz februara uticala da se sazove ova sjednica.

“RS nije značajan geopolitički faktor, ali jeste što se tiče BiH odlučujući. Ta uloga mora ojačati i još više se afirmisati. Odluke moraju ići putem konsenzusa ili preko ovog paralamenta”, poručio je član Predsjedništva Bosne i Hercegovine.

U BiH postoje oni koji smatraju da su uvedene sankcije i onih koji smatraju da nisu, naveo je Dodik potvrđujući da je bilo onih koji su se priključivali sankcijama pojedinačno.

“Pokrenuo sam krivični postupak protiv svih ambasadora koji su se unilateralno priključivali sankcijama, poput Alkalaja, Bisere Turković, imajući u vidu da su zloupotrebljavali neke stvari“, naglasio je on.

U NSRS su stigli lideri većine političkih stranaka, Mirko Šarović, Branislav Borenović, Petar Đokić, Nenad Stevandić i ostali, kao i šefovi poslaničkih klubova, ali tek nakon Dodika i ruskog ambasadora.
Zadnje objave

KAKO JE SNSD PREKO NOĆI POSTAO “NEZAOBILAZAN”: “Bilo je dilema i unutar Osmorke, ali ne i za HDZ!”

Predsjednik SDP-a Nermin Nikšić komentirao je konstituiranje vlasti na svim nivoima u Bosni i Hercegovini te govorio o tome ko su neizbježni partneri za...

ŠOKANTNA ODLUKA VOJINA MIJATOVIĆA: „Pozivam poslanike SDP BiH u NSRS da glasaju za…“

Poruka za buduće generacije – vrijedi se boriti za ovu državu, ali ne sa kukavicama, konformistima i uhljebima. Vojin Mijatović, potpredsjednik SDP-a BiH, oglasio se...

DODIK VAN SEBE: “Plašeći svijet Republikom Srpskom Kurti traži alibi za…”

“Dok je Republike Srpske ta odluka se neće mijenjati”, poručio je Dodik. Milorad Dodik, predsjednik bh. entiteta Republika Srpska, kazao je da se potpisom na...

AMERIČKI AMBASADOR POSLAO VIDEO-PORUKU GRAĐANIMA BOSNE I HERCEGOVINE: Sjedinjene Države izdvajaju dodatnih 17 miliona dolara za podršku Oružanim snagama BiH…

Michael J. Murphy, ambasador Sjedinjenih Američkih Država u Bosni i Hercegovini poslao je poruku građanima BiH. -Nema druge zemlje koja je više ulagala u BiH...

Visoki predstavnik Christian Schmidt se obratio javnosti: “Vrijeme je da se dejtonski Ustav preoblikuje u moderan ustavni okvir koji će pomoći u prevazilaženju etničke...

Nastavljajući intenzivan dijalog sa predstavnicima civilnog društva, visoki predstavnik Christian Schmidt održao je danas još jedan sastanak kako bi razmijenio mišljenja i ideje u...