Milorad Dodik otkrio koji su njegovi uslovi za dogovor s Osmorkom
CIK pokušava da u kontinuitetu smanji značaj ulogu i podršku koju u narodu ima SNSD, rekao je

Lider SNSD-a Milorad Dodik izjavio je danas u Banjoj Luci da su koncipirani skoro svi elementi za formiranje novog saziva Vlade RS i da će ovaj proces biti završen nakon konstitutivne sjednice Vijeća naroda RS koja bi trebalo da bude održana polovinom naredne sedmice.

– Efikasno je završeno konstituisanje Narodne skupštine RS, kao i postupak izbora delegata u Vijeće naroda RS i Dom naroda Parlamenta BiH – rekao je novinarima Dodik nakon sjednice Izvršnog komiteta SNSD-a.

Tema neće biti raspodjela funkcija

On je istakao da je jasno da su aktivnosti Centralne izborne komisije BiH “usmjerene protiv SNSD-a.”

– CIK pokušava da u kontinuitetu smanji značaj ulogu i podršku koju u narodu ima SNSD. Ponovo se pokušava na nivou Sarajeva odlučivati ko su srpski delegati u Domu naroda Parlamenta BiH – dodao je Dodik.

On je naveo da SNSD na zajedničkom nivou ima najviše predstavnika i da je nezaobilazno da dobije i četvrtog delegata u Domu naroda Parlamenta BiH, kao i da Borjana Krišto iz HDZ-a BiH ima podršku SNSD-a da bude predsjedavajuća Vijeća ministara BiH.

Sutra je prvi zvanični razgovor sa Osmorkom i to nije oko raspodjele funkcija.

“SDA radila protiv svih projekata u RS”

Mislimo da ministar vanjskih poslova treba da pripadne Srbima, jer Hrvatima pripada mjesto predsjedavajućeg, ali je to nešto što sigurno neće biti sutra tema razgovora sa Osmorkom.

– Ali uslov za vlast i dogovor je da bude deblokada projekata u RS, poput gasovoda, aerodroma u Trebinju i slično. Ako toga nema, nema ni dogovora. Mi nećemo nijedan projekat iz FBiH blokirati. Ako to bude moguće, nastavit ćemo sa njima sa razgovaramo, a ako nije, tražit ćemo druge partnere – rekao je Dodik.

Dodao je da je SDA otvoreno radila protiv svih projekata u RS.

– BiH ima šanse ako postoji automatizam. A imamo puno primjera onemogućavanja. Vjerujemo da ljudi iz Osmorke žele da promijene to, ali i tamo ima ortodoksnijih od SDA – rekao je Dodik.

Sjednici su prisustvovali potpredsjednici SNSD-a Željka Cvijanović i Radovan Višković, te visoki funkcioneri stranke, među kojima su Slavko Mitrović, Zoran Tegeltija, Nada Tešanović, Denis Šulić, Sanja Vulić, Siniša Karan i Radovan Kovačević.
Zadnje objave

ŠEMSUDIN MEHMEDOVIĆ OPISAO “OPASNI PLAN”: “‘Osmorka’ instalirana da prihvati američki model državne imovine, Dodik i Murphy fingirali svađu”

Bošnjacima Zakon o zabrani negiranja genocida, Hrvatima Izborni zakon, a Srbima državna imovina. Ovako je ukratko za Faktor državni zastupnik Šemsudin Mehmedović opisao opasni...

KONAKOVIĆ ZA BEOGRADSKE MEDIJE: “Imamo projekte na Drini o kojima smo spremni da razgovaramo sa predsjednikom Vučićem!” (VIDEO)

Novi ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Elmedin Konaković govorio je danas za beogradsku redakciju televizije N1 i poručio da je jedan od prioriteta...

TEŠKE RIJEČI LIDERA SDP-a: Nermin Nikšić, ogorčen glasanjem u Domu naroda FBiH, pisao kolegama -“UBUDUĆE RADITE BEZ SDP-a, KAO SEDMORKA!”

Piše: ISTRAŽIVAČKI TIM “SB” Nakon što su danas u Domu naroda Parlamenta Federacije BiH izabrani delegati za Dom naroda Parlamenta BiH potpuno je jasno da...

Mijatović najavio osvetu SDP-a za izdaju: Vidjet ćemo kako se snalaze ‘seoski klubovi’, spremite se!

Vojin Mijatović, potpredsjednik SDP-a BiH bio je gost u Centralnom dnevniku na Face TV gdje je komentirao rezultate glasanja na sjednici Doma naroda FBiH...

Oglasio se Dodik o usvojenoj deklaraciji Skupštine KS: Ne znam da li da se smijem ili zabrinem

Sljedeće što bi im moglo pasti na pamet je zabrana ljubljenja po tri puta, kazao je predsjednik RS-a Predsjednik bh. entiteta Republika Srpska Milorad Dodik...